Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9311
EURO
37,3323
IMKB
9.807,000
ALTIN
3.275,290
 
Hava Durumu ANKARA
1 / 6 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MERKEZ BANKASI BAŞKANI YİNE CARİ AÇIK İÇİN UYARDI
MERKEZ BANKASI BAŞKANI YİNE CARİ AÇIK İÇİN UYARDI
 
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, önümüzdeki günlerde elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yapılması planlanan artışların 2008 yılı enflasyonuna etkisinin yaklaşık 0.5 puan olacağının tahmin edildiğini söyledi.
 
27.12.2007 - 19:01
Durmuş Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine ekonomiye ilişkin bir sunum yaptı. Yılmaz, sunumunda tüm yönleriyle Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Bu yıl yüzde 5 olarak hedeflenen büyüme oranının ilk dokuz ayda yüzde 4 çıktığına işaret eden Yılmaz, dünya genelinde 2006 ve 2007 yıllarında gözlenen olumlu talep koşullarının, 2008 yılında bir miktar zayıflasa da devam edeceğinin öngörüldüğünü bildirdi. Yılmaz, Ekim ayı sanayi üretimi ve Kasım ayı kapasite kullanım oranlarını üretim faaliyetlerinde ılımlı büyümenin sürdüğünü göstergesi olarak değerlendirdi.

-“CARİ AÇIK ARZ YÖNLÜ POLİTİKALARLA KONTROL EDİLMELİ”
Cari açık ile büyüme oranları arasında doğrudan ve güçlü bir ilişki olduğunu belirten Yılmaz, yüksek yatırım artışının cari açığın temel nedeni olduğunu vurguladı. Yılmaz, cari açığın yapısal bir olduğunu belirterek, istikrar ortamı ve düşen faizler, tüketim ve yatırım talebinde artışa yol açtığını, ekonominin yapısal özelliklerinin artan toplam talebin karşılanabilmesi için özelikle ara malı ithalatını zorunlu kıldığını anlattı. Cari açığın kırılganlık yaratan ve risk algılamasına yol açan yapısında dönüşüm gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Cari açık, orta ve uzun vadeli bir bakış açısıyla, arz yönlü makro ve mikro politikalarla kontrol edilmelidir” dedi.

-MALİ DİSİPLİN UYARISI
2006 yılında bütçe açığının milli gelire oranının, son otuz yılın en düşük düzeyine indiğini hatırlatan Yılmaz, 2007 yılında ise mali disiplin alanında 2006 yılının gerisinde kalındığına işaret etti. Yılmaz, ekonomik faaliyetlerin hızına bağlı olarak kamu dengesinde yıldan yıla aşağı veya yukarı yönlü oynamalar gözlenebildiğini belirtti. Ekonominin yavaşladığı ortamda meydana gelebilecek bütçe açıklarının, ekonominin hızlandığı durumda sağlanacak bütçe fazlası ile telafi edilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, uzun vadede ortalama olarak bütçenin dengede olması gerektiğini anlattı.

Yılmaz, önümüzdeki dönemde özel sektör odaklı bir büyümenin sürdürülebilirliği için kamu gelirlerinin ve
kamu harcamalarının kalitesinin artırılması gerektiği uyarısında bulundu. Bu doğrultuda kamu kesiminin verimliliğinin artırılması gereğine işaret eden Yılmaz, uygulanan vergi politikalarının özel sektör üzerindeki
etkilerinin göz önünde tutulmasının önemine işaret etti.

Yılmaz, kamu maliyesinin diğer ayağını yerel yönetimlerin oluşturduğunu, yerel yönetim harcamalarının izlenmesi ve şeffaf bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, “Mali disiplin faiz dışı fazladan ibaret değildir. Mali uyumun kalitesi gerek enflasyonla mücadele, gerekse yüksek büyüme hızının kalıcılığı açısından son derece önemlidir” dedi.

Son 20 yılda hem faiz dışı harcamalarda hem de
vergi gelirlerinde yüksek oranda artışlar meydana
geldiğini belirten Yılmaz, ekonomide kamu ağırlığının artmasının, özel sektörün kullanılabilir gelirlerini azalttığı, yatırıma yönelebilecek kaynaklar üzerinde baskı
oluşturduğunu anlattı.

-ELEKTRİK ZAMMININ ENFLASYONA ETKİSİ
Yılmaz, önümüzdeki dönemde elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yapılması gündemde olan artışların 2008 yılı enflasyonuna etkisinin yaklaşık 0.5 puan olacağının tahmin edildiğini söyledi. Enerji piyasasının özelleştirilmesi, arz
kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve arz güvenliğinin sağlanmasının sürdürülebilir ve yüksek büyüme hızına ulaşmak için büyük önem taşıdığını belirten Yılmaz, diğer ülkeler ile kıyaslandığında, Türkiye’de sanayide kullanılan elektriğe daha yüksek, konutlarda kullanılan elektriğe daha düşük fiyat
uygulandığını söyledi.

Yılmaz, elektrikte maliyet temelli otomatik fiyatlamaya geçilmesi halinde hem arz güvenliği hem de fiyat istikrarı üzerindeki risklerin azaltılmış olacağını kaydetti.

-ENFLASYONDA RİSKLER
Uluslararası likidite koşullarındaki ve kredi piyasalarındaki gelişmelerin orta vadeli enflasyon görünümünü etkilemesi durumunda, etkin likidite yönetimi ve gerektiğinde
diğer politika araçlarıyla bu etkinin sınırlı tutulmasını amaçladıklarını anlatan Yılmaz, toplam talep gelişmelerine ilişkin her iki yönde de riskler bulunduğunu söyledi.

Yukarı yönlü risklerin uzun vadeli faizlerde gözlenen aşağı yönlü hareketin kredi talebini ne ölçüde uyaracağı konusundaki belirsizliklerden kaynaklandığını belirten Yılmaz, aşağı yönlü riskler kapsamında ise dünya ekonomisinde beklenenden hızlı bir yavaşlama durumunda, dış talep ve finansman koşullarında meydana gelebilecek olası daralmaların iç talebin beklenenden zayıf seyretmesine yol açması olasılığının yer aldığını anlattı.

Yılmaz, faiz dışı bütçe dengesindeki sapmanın kısmen giderilmesine yönelik çabaların çoğunlukla dolaylı vergi artışlarına yönelmesinin, enflasyonun tahmin edilebilirliği açısından risk oluşturduğunu da kaydetti.

-NOMİNAL VE REEL FAİZLER
Yılmaz, faizlerin, başta enflasyon olmak üzere belirsizlik alanları azaldıkça, kamu borç stoku azaltılıp, kamu finansmanı sürdürülebilir bir yapıya kavuştukça, yapısal reformlar ile ekonomi iç ve dış şoklara daha dayanıklı hale geldikçe, makro dengeler ve güven ortamının kalıcı bir şekilde tesisine yönelik adımlar kararlı biçimde atıldıkça, özel kesimin enflasyon beklentileri iyileşip güven arttıkça kalıcı biçimde istenen düzeylere ineceğini anlattı.

Yılmaz, para politikasında gösterdikleri kararlı duruşun, talep kontrolü ve beklenti yönetimi yoluyla, orta ve uzun vadeli reel faizlerin düşmesine katkıda bulunacağını söyledi.(ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PETKİM'İN SATIŞI DURDURULDU

ASGARİ ÜCRET NET 435 YTL, BOZDUR BOZDUR HARCA!

'2012'YE KADAR IMF BORCU BİTECEK'
»  İNGİLİZ MEHMET'E GÖRE IMF BORCU 2012'DE BİTEBİLİR
»  VODAFONE'DEN GİZLİ NUMARAYA KAPALI SERVİS
»  TEDAŞ ZAMMI AZ BULDU, YÜZDE 5 EK ZAM YOLDA
»  AYDA BİR MİLYON TELEFON SATILIYOR
»  MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNE DE ZAM
»  EKONOMİNİN İYİSİ BUYSA KÖTÜSÜ NASIL ACABA?
»  YENİ YIL HEDİYESİ ZAMLAR YAĞMUR GİBİ GELİYOR
»  ELEKRTİK ZAMMI FATURAYA NASIL YANSIYACAK?
»  TELEKOM'UN BİLİNMEYEN NUMARA KAZIĞI
»  "KAPATIYORUZ" DEDİ MALI GÖTÜRDÜ..
»  SİGARA'YA "İÇİLMESİN" ZAMMI GELİYOR
»  YILBAŞI BİLETLERİNİN YÜZDE 80'İ SATILDI
»  ASGARİ ÜCRET 27 ARALIK'TA AÇIKLANACAK
»  PIRLANTA VE ALTIN'DA YILBAŞI REKABETİ
»  SİGARA'YLA YİNE ZAM GELİYOR
»  ÖZELLEŞTİRME SIRASI TCDD'DE
»  SOSYAL GÜVENLİK REFORMU EMEKLİLERİ NASIL ETKİLEYECEK?
»  EMEKLİ NÜFUSUNDA 100 ÜLKEYİ GEÇTİK
»  ASGARİ ÜCRETTE 3. TUR BUGÜN
»  KÖPRÜLERDE NAKİT GEÇİŞLERE SON
»  BANKALARDAN İŞSİZLERE MÜJDE
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.