Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın birçok bankanın yanında Merkez Bankası'nın da İstanbul'a taşınacağı yönünde bir karar alındığını açıklaması yeni bir tartışma başlattı.
Babacan'ın açıklamasına ilk tepki Merkez Bankası'ndan geldi. Merkez Bankası, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın açıklamaları üzerine banka İdare Merkezinin İstanbul'a taşınması konusunda, ''bugün için bankanın almış olduğu bir kararbulunmadığını'' duyurdu.
KANUNA AYRIKIR AÇIKLAMASI
Bankadan yapılan açıklamada 1211 Sayılı ''Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'' Kanunu'nun 2. maddesinde, ''Bankanın merkezi Ankara'dadır'' hükmü bulunduğu hatırlatıldı. Bununla birlikte İdare Merkezinin bazı birimlerinin İstanbul'a taşınması konusunun, geçmişte de bankanın gündemine geldiği ve yetkili organlarda değerlendirildiği kaydedilen açıklamada, ''Bugün için İdare Merkezimizin İstanbul'a taşınması konusunda, bankamızın almış olduğu bir karar bulunmamaktadır'' denildi.
Tartışmaya Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan da katıldı. Çağlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) İdare Merkezinin İstanbul'a taşınması fikrine karşı çıkarak, ''Merkez Bankası görücüye mi çıkmış? Gelin mi ki İstanbul'a götürülsün? Bırakın da Ankara'da kalsın'' dedi.
ASO: ABD ÖLÇÜT OLAMAZ
Dünyada hemen hemen bütün devletlerde Merkez Bankalarının başkentlerde bulunduğunu ifade eden Çağlayan, eyalet sisteminin bulunduğu ABD'nin bu konuda ölçüt olamayacağını savundu. Ziraat ve İş Bankasının İstanbul'a taşınabileceğini, ancak Merkez Bankasının bu bankalarla karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan ASO Başkanı, şunları söyledi:
''Merkez Bankasını Ankara'dan götürmek, Bankanın temel görevi olan fiyat istikrarının sağlanmasına, enflasyonun düşmesine bir faydası olacaksa, ben de gücümün yettiği ölçüde taşınmasına yardımcı olayım. Eğer bu taşınma ile reel faizler düşecekse, çok daha iyi imkanlarla bankalardan, mali kesimden kredi alınacaksa, KOBİ'ler daha iyi şartlarda kredi bulacaksa, biz de girelim o taşın altına, hep beraber taşıyıp, götürelim. Merkez Bankasının bu anlamda İstanbul'a taşınmasının ne faydası olacağını anlamış değilim. Merkez Bankasının, stratejik önemi var. Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara. Hükümet burada, Başbakanlık burada, Maliye Bakanlığı burada, Hazine burada, Yargıtay'ı burada. Merkez Bankasının İstanbul'a götürülmesinin pratik faydası ne olacak?''
İstanbul'un finans merkezi yapılmasına itirazı olmadığını kaydeden Çağlayan, ancak bunun Merkez Bankasının İstanbul'a götürülerek gerçekleştirilemeyeceğini belirtti. Çağlayan, ''Böyle oluyorsa, o zaman Maliye Bakanlığını da, Hazineyi de İstanbul'a götürelim'' açıklamasında bulundu.
FİNANS PİYASASININ BASKISI
''Bu, Merkez Bankasının tarafsızlığı için yapılıyorsa, Ankara veya İstanbul'da olmasının siyasi etki açısından ne faydası olacak'' diye soran ASO Başkanı, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda herkesin hemfikir olduğuna dikkati çekti. ''Merkez Bankasını siyasi baskıdan uzak tutalım'' derken, götürüp finans piyasasının baskısı altına sokmanın da yanlış olduğunu kaydeden Çağlayan, İstanbul'a taşınma görüşünün enine boyuna düşünülmeden ortaya konulmuş bir fikir olduğunu öne sürdü. Çağlayan, şöyle devam etti:
''Merkez Bankası, kuruluş amacı, kuruluş kanunu, işlevi, görevi hepimiz tarafından bilinen bir banka. Bağımsız olması gereken bir yapı. Merkez Bankası, görücüye mi çıkmış, gelin mi ki kalkıp, Ankara'dan İstanbul'a götürülsün. Türkiye'nin başkenti Ankara değil mi? Başkentin Ankara olduğu bir ortamda, bırakın Merkez Bankası Ankara'da kalsın canım. Ziraat Bankasını götürüyorsan götür. Bana kalsa onu da götürme. (İstanbul'u finans merkezi yapalım.) O zaman İstanbul'daki fabrikaları ne yapacağız? O zaman oradaki fabrikaları da Ankara'ya getir. Ya da Merkez Bankasının yerini mi beğenmiyorlar? Yeri mi dar? İstanbul'da daha büyük bir yere mi gidecek? Yer problemi varsa, biz daha büyük bir yer buluruz.''