Merkez Bankası, enflasyon raporunda et fiyatlarındaki oynaklığa ve yükselişe dikkat çekti. Kırmızı ve beyaz et fiyatlarının son 4 yılda AB’ye göre 10 kat oynaklık sergilediği vurgulanarak, Türkiye’nin bu oynaklıkla AB sıralamasında birinci olduğu belirtildi.
Merkez Bankası, 2010 yılının ilk enflasyon raporunda işlenmemiş gıda olarak adlandırılan meyve, sebze, kırmızı ve beyaz et ile balık fiyatlarındaki gelişmelere özel yer verdi. İşlenmemiş gıda fiyatlarının, enflasyon görünümü üzerinde önemli bir belirsizlik yarattığına dikkat çekildi.
1 puan saptırdı!
Öyle ki 2009 yıl sonu enflasyonunun işlenmemiş gıda fiyatlarındaki beklenmedik yükseliş nedeniyle tahminlerin üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekildi. Böylece 2009 yıl sonu enflasyonu beklentilerin 1 puan üzerine çıkarak yüzde 6.53 olarak gerçekleşti.
Yüzde 19 arttı!
Enflasyonun yüzde 6.53 olarak gerçekleştiği 2009 yılında, işlenmemiş gıda fiyatları yüzde 19.3 oranında arttı. İşlenmiş gıda fiyatlarındaki artış ise yüzde 1.04’te kaldı.
Türkiye’de işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklığın diğer ülkelere göre yüksek olduğu tespiti yapıldı. Türkiye’de aylık gıda fiyatlarındaki değişimin AB-27’ye oranla 4 kat; işlenmemiş gıdada ise 6 kat fazla olduğu vurgulandı.
Ette oynaklık 10 kat!
Kırmızı ve beyaz et fiyatlarının son 4 yılda AB 27’ye göre 10 kat daha yüksek oynaklık sergilediği belirtildi. Türkiye’nin oynaklık oranı itibariyle AB ülkeleri içinde ilk sırada yer aldığı ifade edildi. Meyve fiyatlarındaki oynaklıkta Türkiye’nin ikinci; sebze fiyatlarındaki oynaklıkta ise AB içinde üçüncü olduğu anımsatıldı.
Tahmin yapmakta zorluk yaratıyor!
Merkez Bankası, enflasyon sepeti içinde işlenmemiş gıdanın ağırlığı dikkate alındığında, fiyatlardaki oynaklığın tahminlerinde önemli bir belirsizlik yarattığına dikkat çekti.
Hal yasası önemli!
Merkez Bankası, meyve ve sebzenin üreticiden tüketiciye ulaşma kanalının uzunluğuna da dikkat çekti. Ayrıca ulaştırma maliyetlerindeki oynaklık, sulama, üretim ve saklama teknolojilerindeki altyapı eksikliğin, kayıt dışılığın oynaklığı artırdığı vurgusu yapıldı. Bu durumun fiyat istikrarına giden yolda yapısal düzenlemelerin önemine işaret ettiği belirtildi. Bu çerçevede sebze ve meyve ticaretinin düzenlenmesi hakkındaki kanunun uygulanmasının önemine dikkat çekildi