Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,4464
EURO
38,3392
IMKB
9.452,000
ALTIN
3.409,780
 
Hava Durumu ANKARA
-7 / 2 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MESLEK LİSELİ'YE BEDELLİ TEKLİFİ
MESLEK LİSELİ YE BEDELLİ TEKLİFİ
 
ASO Başkanı Zafer Çağlayan, istihdamın artırılarak işsizliğin azaltılması için ilginç önerilerde bulundu. Bunlardan biri de meslek lisesini bitiren gençlerle ilgili.
 
24.4.2006 - 18:30

ANKARA Sanayi Odası Başkanı, 1999'da 70 bin gencin vatani hizmetini yapıp devlete 1 milyar Mark katkı sağladığını hatırlattı: Bedelli tekrarlanırsa savunma sanayiinin modernizasyonu kolaylaşır.

ÇAĞLAYAN, istihdama şu formülü önerdi: Zorunlu istihdam kalksın. İşsizlik sigortası ve kıdem tazminatı için ortak fon kurulsun. Mesleki eğitim artsın. Bölgesel ve sektörel asgari ücrete geçilsin.

İşsizliği azaltacak formül

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, istihdamın artırılarak işsizliğin azaltılması için ilginç önerilerde bulundu. Ekonomiye sanayici penceresinden bakarak gördüğü fotoğrafı anlatan Çağlayan, mevcut sistemin istihdam düşmanı olduğunu savunurken, enerji, amortisman, işsizlik sigortası ve mesleki eğitim konularında yapının değişmesi gerektiğini vurguladı. '5 milyon işsizimiz var ama ben başta olmak üzere bütün sanayiciler, çalıştıracak kaynak ustası, demir ustası, tornacı, overlokçu bulamıyoruz' diyen Çağlayan, Türkiye'nin geri kalmış 19 iline yönelik bölgesel ve sektörel asgari ücret uygulamasının zorunlu olduğunu kaydetti. Çağlayan, askerlikle ilgili olarak şu önerilerde bulundu: 'Meslek yüksek okullarından mezun olanlar da, üniversite mezunları gibi kısa dönem askerlik yapabilsin. 1999 depreminden sonra olduğu gibi bir bedelli askerlik uygulamasına gidilsin, elde edilen para, savunma sanayii ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları için kullanılsın.'

Ekonomi iyiye gidiyor

Hükümet ekonomideki gidişattan memnun. Muhalefet ve IMF ise risklerden söz ediyor. Bazı sektörler sıkıntılarını dile getirdi. Bu tabloda, sanayicinin penceresinden görünen fotoğraf nasıl?

Samimiyetle söylemem gerekirse, olumsuzlukları ortaya koyabileceğim çok fazla şey bulamıyorum. Makro ekonomik anlamda baktığım zaman; hiç birimizin görmeye alışık olmadığı tek haneli bir enflasyon var. Faizler yüzde 13-14'lerde. YTL bu kadar değerli olmasına rağmen, ihracat 73.5 milyar dolara gelmiş. İthalat ile ihracatı toplayın, Türkiye'nin yıllık dış ticareti 200 milyar doları bulmuş. Türkiye'ye dışarıdan gelen doğrudan yabancı sermaye 2005 yılında yaklaşık 10 milyar dolar. Mali disipline bakıyorsun yerinde, bütçe disipline yerinde. Dolayısıyla, makro ekonomi kötü dersek, kendimizi inkar etmiş oluruz; rakamlar ortada.

Herkes cari açıktan endişe ediyor. Siz de katılıyor musunuz?

Elbette, cari açık hafife alınamaz. Cari açığın kendisinden öte, finansmanı önemli. Yani cari açığı sıcak parayla mı finanse edeceksiniz, yoksa doğrudan yabancı sermayeyle mi? Bu noktada Türkiye'nin cari açığının finansmanında geçen yıla bakarsak, yaklaşık 10 milyar doları; yani yüzde 40'ı doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından olmuş. Zaten cari açığın bugün bir anda SOS vermeyişinin en büyük sebebi de dışarıdan gelen bu doğrudan yatırımdır. Sıcak para olsaydı sorunlar kaçınılmaz olurdu.

Bu tehlikeyi yaşamamak ve yatırım ortamını daha elverişli hale getirmek için neler yapılmalı?

Özelleştirmelerin devam etmesi lazım.

Yapısal reformlar süratle yapılmalı. Kurumlar Vergisi'nin yüzde 20'ye düşürülmesi fevkalade olumlu.

Diğer taraftan Merkez Bankası geçen sene biraz proaktif davranabilseydi, meseleleri biraz daha önceden okuyabilseydi ve faizleri çeyrek puanlar şeklinde düşürebilseydi, belki ihracatçının sıkıntısı biraz daha azalacak, doğrudan sermaye gelişi biraz daha hızlanacaktı. Cari açık da bu kadar fazla olmazdı. Maalesef bu fırsat elden kaçtı. Kur konusundaki sistem son derece doğrudur. Bir vana gibi sıkıştığında gazını kendisi açacak, kapatacak. Bu sebeple birkaç probleme rağmen, döviz kurlarında çok ciddi oynamalar olmadı. Burada bizim yapmamız gereken mikro ekonomik çalışmalar.

15 milyar dolarla tefecilik

Bu konuda neler yapılmalı?

Artık sektörler bazında meselelerin ele alınması gerekiyor. Dünyanın en pahalı enerjisini kullanan ülkelerden birisiyiz. Enerjide ulusal bir politikaya ihtiyaç var. Şu an yapılabilecek en büyük milliyetçilik, ulusalcılık, Türkiye'nin kendi reel kaynaklarını kullanacağı bir enerji çeşitlendirmesine gitmesidir.

Gerek Kurumlar Vergisi'nin düşürülmesi, gerek teknik konfeksiyonda KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi fevkalade önemli adımlardır ama yetmez. Uygulanan amortisman sisteminin mutlaka değişmesi lazım. Bugün Türkiye'de uygulanan 'faydalı amortisman sistemi' çeşitli karışıklıklara yol açıyor. Bunun yerine, 4 veya 5 yılda yapılan yatırımı amorti edebilecek bir sistem lazım. Mevcut tabloda sanayici teknolojiyi yakalayamıyor. Türk özel sektöründe teknolojiyi yenileme ihtiyacı var.

Diğer taraftan, 'yanıltıcı belge' diye bir uygulama var. Bir yönetim kurulu üyesi veya başkanı, yanlışlıkla alınan 150 liralık bir fatura için defalarca savcılığa gidip geliyor. Bu konuda düzenlemeler yapılmalı.

Sosyal güvenlik reformunun devam etmesi lazım. Şu anki sistem sorunu çözmeye yetmez.

Yatırımlar artıyor görünüyor ama işsizliği azaltma konusunda ilerleme yok. Bunun için neler öneriyorsunuz?

Türkiye ekonomisi, 3 yılda yüzde 25 büyüdü ama istihdam konusunda istenilen noktaya gelemiyor.

Türkiye'nin istihdam dostu politikalara ihtiyacı var. Mevcut politikalar istihdam düşmanı politikalardır. Zorunlu istihdam, istihdamı cezalandıran bir yasa. 50 işçiden sonra işletmelere ebe, hemşire, doktor, özürlü, mahkum, terör mağduru, elektrik-kimya mühendisi alınmasını zorunlu kılıyor. Alt alta koyduğunuz zaman 100 kişinin çalıştığı bir fabrikada 17 kişinin daha çalışması zorunlu. Liberal sistemde böyle bir şey olmaz.

Destekli istihdam

Bunun yerine destekli istihdam olmalı. Türkiye'de toplam 850 bin işletmeden 835 bininde 50'den az kişi çalışıyor. İkincisi, hem kıdem tazminatı, hem işsizlik sigortası uygulanıyor, dünyada örneği yok. İkisini birleştirelim, tek bir fon yapalım. İşçi çalıştığı dönemde işletme batmış olsa dahi, gitsin o fondan parasını rahatlıkla alabilsin. Ayrıca, fonda 15 milyar dolar para birikmiş. Bu parayla devlete tefecilik yapılıyor. Modern tefecilik müessesesi oluşmuş. O para değerlendirilebilir.

Askerlik süresi kısaltılabilir

Başka kaynak öneriniz var mı? Türkiye'de meslek yüksek okulu mezunu ile üniversite mezunu eşdeğer görülmüyor. Üniversite mezunu daha kısa askerlik yapıyor. Askerlik süresinin kısaltılması ve meslek lisesi veya meslek yüksekokulu mezunlarına avantaj yaratılabilir. İkincisi, askerlik süresinin kısaltılması. Türkiye'de üniversite sınavına giren erkek öğrencilerin yarısı sırf askerlik süresini kısaltmak için gidiyor. Üniversiteye gidip işsiz kalacağına, 4-5 senesini orada geçireceğine, gelsin sanayiye bir an önce. Üniversite okumak istiyorsa yine okusun. 1999 yılında teklif etmiştim ve TSK'nın uygun görmesiyle askerliğini yapmamış 70 bin insan askerliğini yaptı ve devlete de o tarihte 1 milyar marklık bir katkı sağlandı. Bugün yine aynı çağrıyı yapmak istiyorum; Türkiye, bedelli askerlik uygulamasına yeniden gidebilir. Elde edilecek gelir Silahlı Kuvvetler'in, savunma sanayiinin modernizasyonunda kullanılabilir. Üniversiteyi bitiren, diploması elinde olan ama askerliğini yapmayan insanı kimse işe almak istemiyor.

Uçak kalkmış irtifa kazanmalı

Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Durmuş Yılmaz oldu. Bir politika değişikliği bekliyor musunuz?

Atanması rahatlatıcı olmuştur ama hiçbir müessese tek başına kişilerle kaim değildir. ASO Başkanı Zafer Çağlayan'dır ama tek başına o yönetmez. 15 tane Yönetim Kurulu Üyesi, 68 kişilik Meclisi, 162 kişilik komitesi, 3 bin sanayi işletmesi üyesi vardır. Dolayısıyla başarı da, başarısızlık da ekibin olacaktır. Merkez Bankası proaktif olmalı; geleceği iyi görüp ona göre tedbir almalı.

Erken seçim tartışmaları, Cumhurbaşkanlığı seçimi, diğer gündem maddeleri ekonomide bir sarsıntıya neden olabilir mi, böyle bir endişeniz var mı?

Ben, Türkiye'de kesinlikle erken seçime ihtimal vermeyenlerdenim. Aksi halde seçim ekonomisi bazı ekonomik kararların alınmasını zorlaştırabilir. Uçak kalkmış artık, irtifa kazanıp yukarılara çıkması gerekiyor.

3 dil bilen mühendis, çaycılığa talip

İşsizlikle mücadele için eğitim sistemi nasıl olmalı?

Ben Türkiye'de işsizliğe inanmıyorum arkadaş! Ben başta olmak üzere bütün sanayiciler, kaynak ustası, demir ustası, tornacı, overlokçu vs. ararken, diğer tarafta 5 milyon işsiz var. Türkiye'de mesleki eğitim şarttır. Temel eğitimini 15 yaşında bitiren bir çocuk, meslek lisesine yönelmeli ve sanayide çalışabilmeli. Meslek lisesini bitirmiş bir gencin ertesi gün işi hazırdır. Bir üniversite mezunundan çok daha fazla maaş alacaktır. Bugün bırakın meslek lisesini, bir meslek sahibi olan herhangi bir usta ortalama 800 YTL ile bin YTL arasında ücret alırken, ziraat mühendisi asgari ücrete çaycılık yapmak için kapımızda bekliyor. Bunun için ulusal bir stratejiye ihtiyaç var, imam hatiple karıştırılmamalı. Diğer taraftan, Türkiye'nin geri kalmış 19 iline münhasır, bölgesel ve sektörel asgari ücret uygulamasına gidilmeli. Geri kalmış 19 ildeki yaşam standardıyla Ankara, İstanbul, İzmir bir değildir. Oradaki insanın derdi maaşının 100-200 lira eksik veya fazla olması değildir. Bu gerçekleri Ankara'dan lüks pencerelerden bakarak görmek çok zordur. Ben bunu özellikle karşı çıkan bir konfederasyon başkanı var, ona söylüyorum. Gelsin ben gezdireyim 19 vilayeti. Oradaki insanlar 'aş ve iş' diyor.Şu anda zaten Türkiye'de üniversite mezunu iş bulmakta daha fazla zorlanıyor. Bende 6 binin üzerinde CV var ve bunların içinde üniversite bitirmiş, 3 lisan konuşan, master yapmış insanlar var. Bunların içinde bırakın kendi işlerini yapmayı, şurada çaycılık yapmaya talip insanlar var.

(TERCÜMAN)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KREDİ KARTI'NDA İŞBANKASI-OYAK İŞBİRLİĞİ

KOZA, GANA'DA ALTIN MADENİ İŞLETECEK

DERBİ'Yİ KAYBEDEN G.SARAY, BORSADA DA KAYBETİ
»  ŞANS OYUNLARINDA İKRAMİYE'YE SINIRLAMA!
»  İLLER BANKASI, 'İLBANK' OLUYOR
»  KREDİ KARTI İLE CEZA ÖDEMEYE RÖTAR
»  MALİYE'Yİ DOLANDIRDILAR!
»  TÜRK-İŞ'TEN 'ÇABUK EMEKLİ OLUN' UYARISI
»  SABİT TELEFON'DAN SINIRSIZ KONUŞMA TARİFESİ
»  AYGÜN:"MAYINLARI YABANCILAR TEMİZLESİN"
»  UNAKITAN'DAN VERGİ MÜJDESİ!
»  OTOMOBİL'DE ŞİMDİ AL SONRA ÖDE DÖNEMİ!
»  SİGORTA NUMARASI YERİNE VATANDAŞLIK NUMARASI
»  TMSF-LİBANANCO SAVAŞI
»  BABACAN'DAN IMF'YE DAVET ÇIKTI
»  HÜKÜMETİN, KONUT EDİNDİRME'DE FAİZ OYUNU!
»  AYDIN DOĞAN, TÜRKİYE VERGİ ŞAMPİYONU OLDU
»  DEVLETİN, 334.4 MİLYAR YTL BORCU VAR
»  KARTZEDELER DİKKAT, 30 NİSAN TARİHİNİ KAÇIRMAYIN
»  EMLAK VE ÇEVRE VERGİNİZİ ÖDEDİNİZMİ?
»  DEVLETİN TOPLAM BORCU BELLİ OLDU
»  ENFLASYON BEKLENTİSİ 5.79'ÇIKTI
»  UNAKITAN: "MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK"
»  İNTERNET'TEN ALIŞ VERİŞ ARTIYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.