Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurt genelinde yüksek sıcaklık uyarısında bulundu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, yurt geneli az bulutlu ve açık, Doğu Anadolu'nun kuzeyi parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı ve Van çevrelerinin kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Hava sıcaklığının yurdun kuzey, batı ve iç kesimlerinde artarak, mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam etmesi bekleniyor.
Rüzgar genellikle kuzey ve kuzeydoğu, Akdeniz kıyılarında batı ve güneybatı yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.
YÜKSEK SICAKLIK UYARISI
Ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının oluşturacağı olumsuzluklara karşı, başta sağlık problemi olan vatandaşlarımız olmak üzere ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.
YURTTA HAVA DURUMU
Yapılan son değerlendirmelere göre; ülkemizin genellikle az bulutlu ve açık, Doğu Anadolu'nun kuzeyi parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı ve Van çevrelerinin kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
Hava sıcaklığı, ülkemizin kuzey, batı ve iç kesimlerinde artarak, mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam etmesi bekleniyor.
Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeydoğu, Akdeniz kıyılarında batı ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.
ÇÖL SICAKLARINDAN GÜNDÜZ SAHİLLER GECE SOKAKLAR DOLDU
MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde, etkisini gösteren çöl sıcaklarıyla gündüz plajlar, otel havuzları, su parkları, gece de sokaklar doldu. 37 dereceye kadar yükselen sıcak hava ve yüzde 67 oranındaki nem, vatandaşları zor durumda bıraktı.
Marmaris ve çevresinde hafta başından itibaren sabah erken saatlerde başlayan çöl sıcakları akşam da etkisini sürdürdü. Çöl sıcaklarıyla Marmaris sokakları boşalırken vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler soluğu Marmaris’ten İçmeler beldesine kadar uzanan 11 kilometrelik plajlarda aldı. Otel havuzları ve su parkları da doluluk oranı ile plajları aratmadı. Bazı turistler sabah erken saatlerde günübirlik gezi tekneleriyle turlara katıldı. Plajlar su sporları yapanlar, çocukları ile serinlemeye gelen binlerce kişinin renkli görüntülerine sahne oldu. Sokaktaki kedi ve köpekler, otomobiller ile motosikletlerin gölgesine sığındı. Bir işletmenin dışarıda bulunan masasındaki karpuza gelen güvercin de ilginç bir görüntü oluşturdu.
Çöl sıcakları akşam ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti. Saat 22.00’den itibaren termometreler 29 dereceyi gösterirken, ilçe sokakları hareketlenmeye başladı. Atatürk, Ulusal Egemenlik ve Kordon Caddesi’nde bulunan parklar vatandaş ile yabancı turistlerin akınına uğradı. Sıcaklardan bunalan vatandaşlar bir esinti bulmak için Yat Limanı ile Atatürk Caddesi’nde bulunan sahil yürüyüş yollarına akın etti. Gündüz boş olan kafeterya ve restoranlar gece doldu. Gece saat 03.00’e kadar ilçe sokakları insanlarla doldu taştı.
Marmaris Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kavurucu sıcakların bir süre daha devam edeceğini açıklarken, geçen Pazar gününden itibaren özel ve devlet hastanelerine sıcaktan etkilenen üçü kadın, ikisi yabancı turist olmak üzere 7 kişinin geldiği ve tedavileri yapılarak taburcu edildiği belirtildi.
KALP HASTALARINA SICAK UYARISI
DENİZLİ Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Alur, yaz aylarında kalp hastalarının sağlıklarına dikkat etmesi gerektiğini, hava sıcaklıklarının artmasının, özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getirdiğini söyledi.
Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Alur, aşırı sıcak ve nemli günlerde, kalp krizi geçiren veya kalp ve damar hastalığı nedeni ile yaşamını yitirenlerin sayısında artış görüldüğünü kaydetti. Dr. Alur, aşırı sıcak dalgalarının yaşandığı yıllarda yapılan araştırmalarda, özellikle yaşlı, çocuklar ve kalp hastalıkları olan hastaların sıcaklardan daha fazla etkilendiğine dikkati çekti.
Olası bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilerin bol sıvı alıp, güneşin zararlı etkilerinden korunması gerektiğini vurgulayan Dr. Alur, "Kalp hastalarının büyük bir kısmı sıcak yaz aylarında yaşanan gevşemeyle birlikte sağlıklarına dikkat etmiyor. Bu kişiler fark etmeden kalplerini zorlayabiliyor. Hastalar özellikle yaz döneminde diyetlerini gevşetir, ilaçlarını azaltabilir ya da tamamen bırakarak kendilerine zarar verebilirler. Bu nedenlerle tansiyon ve kalp hastalarının özellikle yaz aylarında dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar var" dedi.
Hastalara önerilerde bulunan Dr. Alur, "Yaz aylarında açık renkli, bol ve rahat, terlemeyi artırmayan kumaştan yapılmış giysileri giyin. Kalp rahatsızlıklarının önüne geçmek için beslenmemize çok dikkat edin. Özellikle ağır, yağlı yemeklerden kaçının. Kolesterol bakımından kısıtlı hayvansal yağlar, yumurta ve kabuklu deniz ürünlerini tüketin. Az ve sık aralıklarla, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye çalışın. Ayrıca hipertansiyonu olan kalp hastalarının tuz tüketiminden de kaçınması gerekir. Sıvı kaybını önlemek için günde 2.5 - 3 litre su için. Güneşin dik olduğu saatlerde açık havalarda dolaşmayın. Denize, sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girmeyin, kumda güneş banyosu yapmayın, denizde kıyıya paralel olarak yüzün ve açıklarda yüzmeyin. Uzun seyahate çıkmadan mutlaka kalbiniz ile ilgili kontrollerinizi yaptırın" diye konuştu.