Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,4339
EURO
38,1549
IMKB
9.602,000
ALTIN
3.438,070
 
Hava Durumu ANKARA
-9 / -3 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MEYVE VE SEBZEYE 'HAVA YAĞIŞLI' ZAMMI
MEYVE VE SEBZEYE  HAVA YAĞIŞLI  ZAMMI
 
Kış aylarıyla artan meyve sebze fiyatları tüketiciden tepki alırken, üretici ve hal esnafı zammın pazarcıdan, pazarcı ise yağışlardan kaynaklandığını savunuyor.
 
15.11.2009 - 23:45
Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hal Müdürü Mustafa Berktaş, Güney Doğu ve İç Anadolu Bölgesi için hayati önem taşıyan hallerinde ürünün bol ve ucuz olduğunu söyledi.

Halde geçen yıla göre fiyatların düşük olmasına rağmen, semt pazarlarında ve marketlerde anormal rakamlarla karşılaştıklarını anlatan Berktaş, "Burada neredeyse bedava, sudan ucuz dediğimiz ürünlerin tüketiciye 2-3 katı fazladan satılmasını hayretler içinde izliyoruz" dedi.

Üreticinin ve aracının oluşan fiyattan bir karı olmadığını, sadece semt pazarı esnafının kazandığını belirten Berktaş, esnafın ürünlere yaptığı zammı ise "yağmur bahanesi" ile giderdiğini savundu.

Berktaş, tüketicinin normal fiyattan meyve sebze alabilmesinin sağlanması ile üretici ve komisyoncuların da rahat bir nefes alacağını anlatarak, haldeki bolluğun bir süre daha devam etmesini beklediklerini kaydetti.

Berktaş, Adana halinde yeşil fasulyenin 30, karnabaharın 15, domatesin 25-30, marulun 25, salatalığın 50, kuru soğanın 50-60, patatesin 30-35, çarli biberin 20, mandalinanın ise 35-50 kuruştan satıldığını bildirdi.

"Alışverişinizi halden yapın"

Mersin Hal Müdürü Atilla Gümüş ise, meyve ve sebze fiyatlarının son günlerde, hal fiyatlarının aksine tüketiciye yüksek fiyattan ulaştığını belirtti. Çoğu pazar esnafının haftalar öncesinden sera fiyatlarını baz alarak kar miktarlarını artırdıklarını anlatan Gümüş, halde 40-50 kuruştan işlem gören domatesin çoğu pazarda 1 TL civarında satıldığını söyledi.

Fiyatların geçen yıla göre yüzde 25 daha ucuz olduğunu ifade eden Gümüş, mutfak alışverişini ucuza getirmek isteyenlere şu önerilerde bulundu: "Bu gibi durumlarla karşılaşmak istemeyen tüketici, halden alışveriş yapabilir. Çünkü artık eskisi gibi meyve-sebze kasaları 20 kilogramlık değil. Birçok üründe 5-6 kilogramlık kasalar bile mevcut. Hale gelen bir kişi, evinin bir haftalık ihtiyacını yüzde 30-40 kadar daha ucuza temin edebilir."

Küçük kasalarda olmayan ürünlerin ise 2-3 aile birleşerek alınmasını öneren Gümüş, "Ne yazık ki, halkımızın kafasında hale geldiğinde kandırılabileceği gibi ön yargılar var. Oysa, halde yaşanacak en ufak bir sıkıntı tüketici heyetine başvurulup, araştırma başlatılması sağlanabilir" diye konuştu.

Öte yandan semt pazarı esnafının ise, fiyatlara tepki gösteren tüketiciye, "Yağışlar başladığından beri fiyatlar katlanmaya başladı. Tarlaya girilmiyor, ürün toplanamadığı, masraflar da arttığı için fiyatlar yükseliyor" şeklinde artışın nedenlerini açıkladıkları gözleniyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DİKKAT! YAĞIŞ GELİYOR..

YÜZBAŞIYI ÖLDÜRENLER YİNE ARAMIZDA!

GÖĞÜS BÜYÜTMEK CAİZ Mİ?
»  UÇURUMA DÜŞEN ARAÇTAKİ 6 KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI
»  BİR ANDA UÇMAYA BAŞLADI
»  PATLICAN
»  ŞEYH'E 7 GÜN 7 GECE DÜĞÜN
»  KADINLAR, EVLİLİKTE BAKİRELİKTEN YANA
»  KIRMIZI MERCİMEK'TE ŞOK!
»  AY'DA SU OLDUĞU KANITLANDI
»  SÜRÜYE KURT SALDIRDI 70 KOYUN TELEF OLDU
»  KESK PROTESTOSUNDA BEBEĞİDE GÖZALTINA ALDILAR
»  YAPIMCININ ODASINDA ÇİRKİN TEKLİF
»  KURBAN PAZARLARINDA SAHTE PARA'YA DİKKAT
»  UZMANLARDAN ÇOK ÖNEMLİ UYARI!
»  25 KASIM'DA İMAMLARDA İŞ BIRAKACAK
»  MEBRURE KUTAN TOPRAĞA VERİLDİ
»  SAÇIYLA İKİ KATLI OTOBÜSÜ ÇEKTİ
»  HAFTA SONU , SOĞUK VE YAĞIŞ VAR
»  DİKKAT, SAHTESİ KÖR EDEBİLİR!
»  HER GÖRDÜĞÜNÜZE İNANMAYIN
»  DOMUZ GRİBİ FIRSATÇILARININ İNANILMAZ HİLESİ
»  ÇOCUK İŞKENCECİLERİNE CEZA YAĞDI!
»  LAİK OLMAYAN PLAKALARA YASAKLAMA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.