TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Bal, basın toplantısında, Anayasa'nın başlangıcı, ilk hükümleri ve geri kalan mali hükümlerle ilgili önerilerini bugün komisyona sunduklarını söyledi.
Anayasa'nın başlangıç kısmına büyük bir önem atfettiklerini, bu nedenle 12 Eylül Anayasası'nın gereksiz vurguları ve tekrarlarını bir kenara bırakarak, bir başlangıç kısmı önerdiklerini belirten Bal, şöyle konuştu. ''Başlangıç ifademiz, 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde yapılan, Kurtuluş Savaşı ile kurulan Türk Devleti'nin, ezelden beri hür yaşamış Türk milletinin ve aziz vatanın ebediyen varlığı, bağımsızlığı, bölünmez bütünlüğü ve egemenliğin kayıtsız şartsız millete aidiyeti ilkeleri üzerine inşa edilen bu anayasa; Türk vatandaşlarının insan şeref ve haysiyetine dayalı temel hak ve hürriyetlerini, herkesin hukuk önünde eşitliğini ve hiç kimseye hiçbir sebeple ayrımcılık yapılamayacağını, hukuk devleti ve demokratik toplum düzeni gereklerine uygun olarak teyit eder. Bu anayasa, özü ve sözü ile birlikte yorumlanır ve uygulanır. Bu anayasa, inşa ettiği kültür ve medeniyet değerleri ile insanlığın evrensel değerlerine katkıda bulunan Türk milletinin gelecek nesillerine milli birlik ve kardeşlik duygusuyla ve sadakatle bağlı kalmak üzere emanet edilir' şeklinde. Bu, bizim anayasaya bakış tarzımızdır.''
MASADAN KALKMAYIZ
Önerilerinde Anayasa'nın ilk 3 maddesine ilişkin görüşlerinin de yer aldığını belirten Bal, bunların, bedelini Kurtuluş Savaşı vererek ödeyen Türkiye Devleti'nin kuruluş temellerini anayasal değerler haline getiren maddeler olduğunu vurguladı. Bal, ''Dolayısıyla MHP ilk 3 maddenin değiştirilmesine karşıdır. Bunların 'değiştirilemez' ilkesinin tartışılmaması gerektiği düşüncesindeyiz'' dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bal, değişmez maddelerde cümle bozukluklarının varlığının doğru olduğunu belirterek, ''Ancak cümleyi düzeltelim derken duvarın yıkılmasına karşıyız. Bunları tamamen koruyoruz'' diye konuştu.
Faruk Bal, değişmez maddelerin, devletin kuruluş amacını açıkladığını, bu nedenle söz konusu maddelerin müzakere edilir tarafının olmadığını dile getirdi.
Komisyonun anayasa yapım sürecinde büyük başarılar elde ettiğini, halkın katılımını sağladıklarını kaydeden Bal, çalışmalarda önemli mutabakatların da temin edildiğini söyledi. Bal, ''Ancak masadan kalkmak isteyenler, açıkça 'Ben masadan kalkıyorum' diye şeffaf olmalılar. Suçu ona buna atmaya kimsenin hakkı yoktur. Eğer komisyondan bir parti ayrılırsa, bunca yapılan hizmetin olumlu bir şekilde sonuçlandırılması için MHP masada kalmaya devam edecek, kalanlarla yoluna yürüyecektir'' diye konuştu.
Bal, komisyonun ömrünü, komisyonun kendisinin belirleyebileceğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti'nin kurumsal yetkilisi olduğunu, diğer üç partinin iradesinin üstüne çıkma yetkisinin bulunmadığını ifade etti.