güçlü muhalefetiyle bilinen Müslüman Kardeşler hareketi, Mısır’ın siyasi sahnesinden uzun yıllar önce uzaklaştırılmıştı. Mübarek’in en önemli rakiplerinden birini görüşmelere davet etmesi, muhalefetin artan gücünü ortaya koymuş oldu. Müslüman Kardeşler’in üst düzey yetkililerinde Essam El Erian, AFP haber ajansına, "Görüşmelere bugün (Pazar) katılacağız" dedi. Mısır’ın görevine yeni atanan Devlet Başkan Yardımcısı, eski istihbarat şefi Ömer Süleyman, Müslüman Kardeşler’in de aralarında bulunduğu muhalefet gruplarıyla görüşmeyi kabul etti. Süleyman, muhalefetle yapılacak görüşmelerde Mübarek’in yerine gelecek ismin belirleneceği seçimler öncesinde yapılacak demokratik reformları ele alacak. Erian, Müslüman Kardeşler’in bu görüşmelerde yer alabileceğini, ancak 28 Ocak’tan beri Mübarek’in istifası için Tahrir Meydanı’nda bulunan protestocuları temsil edecek kimsenin bulunmaması halinde görüşmelerden çekilebileceği uyarısını yaptı.Diğer yandan, ordu başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nı işgal eden protestoculara yönelik baskısını artırdı ve meydanın etrafındaki kordonu güçlendirdi.
MÜBAREK İÇİN ‘ÇIKIŞ’ FORMÜLÜ ARANIYOR
Diğer taraftan taraflar arasında devam ettirilen görüşmelerde, ABD'nin de Mısır ordusuyla üst düzey temasların ardından 30 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Mübarek'i 'onurlu' bir şekilde politika sahnesinden çekme planı yaptığı belirtiliyor. Son plana göre, Hüsnü Mübarek yetkilerini istihbarat başkanlığı sırasında ABD ile çok sıkı ilişkiler içinde olan yardımcısı Ömer Süleyman’a devredecek. Tam yetkili Devlet Başkan Yardımcısı Süleyman, geçiş dönemi hükümeti kuracak ve muhalefet ile reformlar konusunda görüşmeler başlatacak. Bu süreçte Mübarek'in, Kızıldeniz kıyısındaki tatil beldesi Şarm el Şeyh’te buluan malikanesine çekilmesi ya da rutin sağlık kontrolleri gerekçesiyle Almanya’da bir kliniğe gitmesi seçenekleri değerlendiriliyor. Mısır'daki muhalefetin önde gelen isimlerinden Muhammed El Baradei ise bu politikaya karşı çıkıyor. ABD yönetiminin, Mübarek veya Süleyman'a destek vermesinin büyük bir geriye gidiş olacağını söyleyen El Baradei, "Doğru olması halinde bu büyük bir geriye gidiş olurdu. Size bunu söyleyebilirim" dedi.
OBAMA YABANCI LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ
ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da "düzenli ve barışçı bir geçiş sürecinin gerekliliği" konusunda yabancı liderlerle görüştü.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Obama'nın Mısır'da geçiş süreci konusunu, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayid El Nahyan, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğü belirtildi.
Obama görüşmede, Mısır’daki gazeteci ve insan hakları gruplarına yönelik saldırılardan endişe duyduğunu ve haksız gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmalarının gerekliliğini iletti. Obama ayrıca, Mısır'da hükümet ve muhalefet arasındaki müzakerelerle halkın taleplerini karşılayan bir hükümetin kurulması yönünde başlayan düzenli, barışçı geçiş sürecinin önemine işaret etti.
Başkan Obama yönetimi, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in partisinin yönetim kurulunun istifasının olumlu bir aşama olduğunu belirtirken, Obama'nın Mısır Özel Temsilcisi Frank Wisner'ın Mübarek'in "görevde kalması gerektiği" şeklindeki açıklamalarının Amerikan yönetiminin değil, Wisner'ın kişisel görüşü olduğunu açıkladı.