Büyükekşi,yaptığı açıklamada, Mısır’da dün ikili iş görüşmeleri yapıldığını, bu görüşmelere işadamlarından çok büyük talep olduğunu söyledi.
Görüşmelere 1.200’den fazla Mısırlı işadamı katıldığını ifade eden Büyükekşi, "100 firma ile 2 binden fazla iş görüşmesi yapıldı. Rekor sayıda bir görüşme" dedi.
Büyükekşi, görüşmelerin dışında müteahhitlik sektörü ile ilgili, ulaşımla, yatırımla ilgili panel yapıldığını anlattı.
Mısır ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması olduğunu anımsatan Büyükekşi, "Ama yeni dönemde de bu serbest ticaret anlaşmasının özellikle tarım ürünleriyle ilgili olan kısmının Avrupa Birliği (AB) ile yapılan serbest ticaret anlaşmasına uyumlaştırılmasını talep ediyoruz. Özellikle gıdada talep ediyoruz" dedi.
Mehmet Büyükekşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ile 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi koyduğunu, yatırım için de 5 milyar dolar hedef koyduğunu ifade ederek, "Şu anda Türklerin Mısır’daki yatırımı 1.5 milyar dolar.
Ticaret potansiyeli de 3.1 milyar dolar. Bu hedeflere ulaşacağımıza inanıyoruz.
Buraya yapılacak yatırımlar da Türkiye’nin ihracatına katkıda bulunacak" diye konuştu.
Mısırın tekstil, hazır giyim, enerji, sağlık sektörü, temizlik ve ihtiyaç ürünleri, kimya, müteahhitlik, inşaat malzemeleri gibi konularda yatırım beklediğine dikkati çeken Büyükekşi, Başbakan Erdoğan’a Mısır’da çok büyük ilgi ve alaka bulunduğunu, "Türkiye’nin yükselen bir yıldız olduğu" tezahüratlarının yapıldığını söyledi.
-"ŞU ANDA HERKESİN YÜZÜ GÜLÜYOR"-
DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, bin 200 Mısırlı iş adamı ile 280 Türk iş adamanın bir araya gelerek ikili görüşmelerde bulunduğunu, Türk iş adamlarına "müthiş" ilgi olduğunu dile getirirken, "Mısır ticaret yapmak için çok doğru bir yer. Çünkü orada ticari kurallar oturmuştur. Bizi seviyorlar. Her türlü işbirliklerine hazırlar. Türkiye ve Mısır’ın yapacağı işbirlikleri sadece bölgesel değil, küresel anlamda da mana ifade edecektir, katkı sağlayacaktır. İki taraf da Afrika’nın önümüzdeki 20 yıl içinde 2,6 trilyon dolarlık iş yaratma potansiyelinin farkında. Türk ve Mısırlı iş adamlarının ortaklaşa gerçekleştireceği projeler ile bu potansiyel ülkemize en yararlı olacak şekilde değerlendiriliyor" şeklinde konuştu.
Ekonomik dengelerin değişim sürecinde olduğu bir dönemde iş dünyası temsilcileri olarak karşılıklı ticaret ve ortak yatırım ilişkilerini artırmak suretiyle bölgede istikrar ve refaha büyük katkı sağlayacaklarına inandıklarını ifade eden Mansfield, "İkili görüşmeler, ihracat ve yatırım rakamlarına yansıyacaktır. Şu anda herkesin yüzü gülüyor. Herkes, her iki taraf da memnun.
Mutlaka somut şeyler çıkacaktır. Bu kadar arzu varsa iş çıkacaktır" dedi.
-"KAHİRE HAVAALANI’NIN YENİ TERMİNAL BİNASININ YAPIMINA BİR AY SONRA BAŞLAYACAĞIZ"-
Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Sezai Bacaksız da, Mısır ziyaretinin gayet güzel geçtiğini, dün iki otelde Mısırlı işadamları ile Türk işadamlarının karşılıklı görüşmelerde bulunduğunu belirtti.
Türk işadamlarının Mısırlı işadamları ile birlikte körfez ülkelerinden, Afrika’nın değişik yerlerinde işbirliği imkanlarını da araştırdıklarını söyleyen Bacaksız, ayrıca Mısır’a mal satmak için gelen sanayi ve tekstil firmalarının da görüşmeler yaptığını anlattı.
Mısır için yükselen bir pazar diye baktıklarını ifade eden Bacaksız, "Kahire havaalanının yeni terminal binasının yapım işini üstlendik. Bu 6 ay evvel ihalesi yapılmıştı. Dünya bankası krediliydi ve dünya bankasından onayı geldi. Bir ay sonra inşaata başlayacağız" dedi.
Bacaksız, Mısır’da havaalanı dışında yol ve metro yapımı gibi bazı altyapı işleri bulunduğunu, onların ihalelerine hazırlık yapmak için çok sayıda firma ile görüşme halinde olduklarını kaydetti.
-"VERGİ ORANLARININ İNDİRİLMESİ GEREKİYOR"-
Şölen Çikolata Gıda Sanayi Üst Yöneticisi (CEO) Elif Çoban da Mısır ziyaretinin çok başarılı geçtiğini belirtti.
Çoban, "İşadamları olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geliyor olmanın da Türkiye’nin itibarını artıran bir durum olması nedeniyle, tabi olumlu etkileri olacağını bekliyoruz" dedi.
Bu ziyaretin Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılması anlamında güzel bir başlangıç olduğunu ifade eden Çoban, "Gümrük probleminin çözülmesi, vergi oranlarının indirilmesi gerekiyor. Bu problemi çözmemiz durumunda Türk firmalarının önünü hiç kimse tutamaz" dedi.
Şölen Çikolata olarak Mısır’da 12 yıldır distribütörlükleri bulunduğuna işaret eden Çoban, bütün mağazalarda yer aldıklarını belirtti.
Tüm Ortadoğu’yu kapsayan "marka iletişim reklamı"na başladıklarını, en zayıf oldukları ülkenin Mısır olduğunu ifade eden Çoban, "Bu ziyaret vesilesiyle, heyetle gelmemizin verdiği güçle, Mısır’daki distribütörümüzden malın dağıtımında daha iyi bir penetrasyonu sağlama konusunda söz aldık.
Hedefimiz 25-30 milyon dolardan daha aşağı bir ciro yapmamak" diye konuştu.
-"MISIR’DA 10. MAĞAZAMIZI 11. AYDA AÇACAĞIZ"-
Sarar Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar ise gezinin güzel geçtiğini, Mısırlıların kendilerine kucak açtığını belirtti.
Sarar Giyim olarak Mısır’da 8 mağazaları bulunduğunu, 6 senedir Mısır’da bulunduklarını anlatan Sarar, 9. mağazayı yakın zamanda, 10. mağazayı da 11. ayda açacaklarını kaydetti.
Cemalettin Sarar, bundan sonra Mısır ve Arap alemi ile daha iyi şeyler yapacaklarına emin olduklarını, Kahire caddelerinin Erdoğan’ın resimleriyle dolu olduğunu, ticari ilişkilerin bundan sonra artacağını umduğunu sözlerine ekledi.(MİLLİYET)