TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Meclis açılmadan 15 gün önce Gazeteci Emin Varol'a konuştu: "Başkanlığım döneminde münakaşayı değil, müzakereyi önemseyeceğim"
Yıldırım, Meclis açılmadan Vekilleri uyardı ve "Burası Gazi Meclis, Cumhuriyeti kuran Meclis. Buraya kavga etmek için gelmeyin" ded İki ay önce Başkan seçilen Binali Yıldırım, CHP'nin muhalefetine rağmen İç Tüzük değişikliğinin yapılacağını ve yeni hükümet sistemine uyarlanacağını söyledi
Yıldırım, Muharrem Ayı nedeniyle verdiği mesajda da "Alevi ve Sünni ayrışmasını katiyen doğru bulmam" diye konuştu.
Emin Varol
İki ay önce, 12 Temmuz 2018 tarihinde TBMM Başkanlığı'na seçilen son Başbakan Binali Yıldırım, Meclis'in yeni yasama dönemi açılışına 15 gün kala, Gazeteci Emin Varol'a konuştu. Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Meclis açılmadan önce milletvekillerini peşinen uyardı ve "Burası Gazi Meclis. Burası Cumhuriyeti kuran Meclis. Buraya kavga etmek için gelmeyin. Başkanlığım döneminde münakaşayı değil, müzakereyi önemseyeceğim" dedi.
Yıldırım, CHP'nin muhalefetine rağmen iç tüzük değişikliği yapılacağını ve iç tüzüğün, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyarlanacağını da vurguladı. Başkanlığa seçildikten sonra ilk kez Emin Varol'un sorularını cevaplandıran Binali Yıldırım, Meclis açılmadan önce, milletvekillerine, "kavga etmek için buraya gelmeyin" dedi.
" Buraya kavga etmek için gelmiyorlar" "Burası Gazi Meclis, Cumhuriyeti kuran bir Meclis.Burası, kavga sözünün en son kullanılması gereken bir yer. Meclisimizin her bir üyesi milletvekillerimiz, bölgelerinden binlerce insanın oyunu, desteğini alarak buraya geliyorlar. Bizleri buraya gönderen vatandaşımız, bizden kavga değil, memleketin ihtiyacı olan işleri bekliyorlar. Kanunları bekliyorlar, denetim mekanizmalarını çalıştırmamızı bekliyorlar. Ben, başkanlığım dönemimde münakaşayı değil müzakereyi daha fazla önemsiyorum. Bu yönde de bütün gruplarla gereken işbirliğini yapıyorum. Yapmaya devam edeceğim. Meclisimize yakışan da budur. " İç tüzükte taviz yok." Meclis Başkanı Yıldırım, muhalefeti ayağa kaldıran iç tüzük değişikliğinin ya uzlaşma ile ya da demokrasinin gereği ile yapılacağını hatırlataarak "iç tüzük değişikliğini ortada bırakmayacağız" diye konuştu:
" Tepki koyacak birşey yok. Daha yapılmış bir şey de yok. İç tüzüğün, değişen Anayasa'ya göre ve hükümet sistemine göre güncellenmesi, ona uyarlanması lazım. Bunun tepki gösterecek bir yanı yok. Bu iç tüzük değişikliğini yapamazsak, bu Meclis'te, geçmiş dönemin iç tüzük sistemini uygulamış oluruz. Böyle birşey yok. Artık referandum oldu, seçim oldu. İç tüzük de değişmek durumunda. Gayet tabi her grubun içtüzüğün değişmesi ile ilgili görüşleri, önerileri olacak.
Ümid ederiz ki; bu iç tüzük değişikliği ittifakla gerçekleşsin. Birinci tercihimiz budur.Ama bu mümkün olmazsa demokrasinin gereği yapılacaktır. Nihayet, çoğulcu demokrasi var. Orada görüşülecek, konuşulacak bir sonuç alınacaktır. İşi, iç tüzük değişikliğini ortada bırakmak asla söz konusu değildir."
" Alevi sünni ayrışmasını katiyen doğru bulmam "
Muharrem ayı nedeniyle birlik ve beraberliğe katkı yapacak mesajlar da veren Yıldırım, "Alevilerin ve Sünnilerin bir arada yaşadığı topraklarda doğduğunu ve büyüdüğünü" anlatarak şunları söyledi "O nedenle böyle bir ayrışmanın ülkemiz için büyük bir felaket olacağını biliyorum. Hepimize düşen, birliği beraberliği kardeşliği daim kılmak ve yaratılanı yaratandan dolayı hoş görmektir. "Gelin canlar bir olalım" diyor Alevi öğretisi, Hacı Bektaş-ı Veli, Anadolu erenleri. Dolayısı ile birbirimizi dışlamak, birbirimizi ayrıştırmak, hem dinimize sığmaz hem insanlığa sığmaz. Yapmamız gereken farklılıklarımızı zenginlik olarak görüp kucaklaşmak ve bir olmaktır." Cem Evleri'nin Hukuki statüsü Meclis Başkanı Binali Yıldırım, Cem Evleri'nin hukuki statüsü konusunda da "Bu konuyla ilgili olarak, sayın Cumhurbaşkanı, seçim beyannamesinde, hem de seçim kampanyasında çok açık mesajlar verdi. Aslında bu konuda mesafe de alındı. Bu konuda bir düzenleme ihtiyacı olursa TBMM olarak seve seve yapacağız." diye konuştu