T 24 Yazarı Barış Soydan, Aydın Doğan'ın medyadan çekildikten sonra geçen bir yılda neler yaptığını yazdı. Doğan'ın köşesine çekilmediğin yazan Boysanéköşesine çekilmedi. Doğan Holding faaliyete devam etti. Çünkü Aydın Doğan’ın işleri medyadan ibaret değildi…" dedi
İŞTE AYDIN BOYSAN'IN YDIN DOĞANLA İLGİLİ YAZISI:
Doğan Holding borsaya açık olduğu için bilançoları aracılığıyla işlerinin nasıl gittiğini görebiliyoruz. Doğan krizde neler yapıyor, gelin birlikte inceleyelim.
Aydın Doğan bir zamanlar Türkiye’nin en medyatik insanlarından biriydi. Giydiği kıyafetler (tarihe geçen bir pijaması bile var), çıktığı tatiller, görüştüğü insanlar, her şey haber oluyordu.
Aydın Doğan bundan bir yıl önce iktidar baskısına dayanamayıp gazete ve televizyonlarını 919 milyon dolara Demirören Grubu’na sattı. Aynı dönemde grup şirketi D&R da 100 milyon dolara Sabah gazetesinin sahibi Turkuvaz’a satıldı. Ve Aydın Doğan bir anda gündemden düştü…
Ama köşesine çekilmedi. Doğan Holding faaliyete devam etti. Çünkü Aydın Doğan’ın işleri medyadan ibaret değildi…
Doğan Holding borsaya açık olduğu için bilançoları aracılığıyla işlerinin nasıl gittiğini görebiliyoruz. Doğan krizde neler yapıyor, gelin birlikte inceleyelim.
Sürpriz: Gazete ve televizyonları satmak Aydın Doğan’a yaramış. Doğan Holding’in 2019 yılının ilk çeyrek döneminde konsolide gelirleri yüzde 47 artarak 3 milyar TL’ye ulaşmış. Brüt kârı yüzde 41 artarak 242 milyon TL olurken, “Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı” (FAVÖK) ise yüzde 47 artarak 151 milyon TL’ye yükselmiş.
yazının tamamını okumak için lütfen tıklayınız
En önemlisi, gazete ve televizyonları satmak Doğan Grubu’nu borç yükünden kurtarmış. Satıştan önce 279 milyon dolar net borcu olan Doğan Holding satıştan sonra 371 milyon dolar net nakite geçmiş. Holding 2018 yılını kasasında net nakit 333 milyon dolarla kapatmış...
Unutmayalım ki, Doğan Holding hiçbir zaman medyadan ibaret değildi. Gazete ve televizyonlar ile D&R toplam konsolide net gelirlerinin üçte birini, faiz, amortisman ve vergi öncesi kârın ise sadece dörtte birini oluşturuyordu (2017 yılı sonu).
Satıştan sonra Doğan Holding’de enerji sektörü öne çıktı. Holding’in toplam varlıklarının üçte birini artık enerji işleri oluşturuyor. Yıl sonu itibariyle enerji sektöründen elde edilen FAVÖK, toplam FAVÖK’ün yüzde 66’sine ulaştı.
Yüzde 50 ortak olduğu akaryakıt dağıtım şirketi Aytemiz’in artan bayi sayısı Doğan’ı olumlu etkiledi. Aytemiz’in Türkiye’de, petrol ürünlerinde yüzde 4.5 ve otogaz ürünlerinde ise yüzde 5.1 pazar payı bulunuyor.
Ama sadece Aytemiz değil, Holding enerji sektörünün elektrik üretimi ve ticareti alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu alanda beş şirketi var. Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santrallerinden (HES) Sinop Boyabat’ta Doğan’ın yüzde 33 ortaklığı bulunuyor. Boyabat’ın yıllık üretim kapasitesi 513 MW seviyesinde.
Doğan'ın Çorum ve Erzurum’da da güneş santralleri var. Toplam elektrik kurulu güç kapasitesi 835 megawatt.
Doğan’ın sanayi alanında Çelik Halat ve Ditaş, turizmde ise Milta Bodrum Marina, Işıl Club Bodrum, Marina Vista Hotel Bodrum gibi işletmeleri bulunuyor.
Bu arada e-ticarette Türkiye’nin en büyük oyuncularından biri olduğunu, gruba ait Hepsiburada.com için 1 milyar dolarlık değerlemenin konuşulduğunu hatırlatalım…
Sonuç: Doğan Holding, finansal açıdan bugün eskisinden daha güçlü durumda.
Bu gücü bir gün medyaya geri dönmek için kullanıp kullanmayacağını zaman gösterecek