Aşırı kilodan şikayet eden pek çok kişinin başvurduğu mide küçültme ameliyatı, kimi zaman ölümleri de beraberinde getiriyor.
Bu ameliyatlar sonrasında hayatını kaybedenlerin sayısının artmasının ardından TBMM, konuyla ilgili kamu kurumlarını, özel sektörü ve mağdurları dinleme kararı aldı.
Ameliyatsız çözüm seçenekleri üzerinde durulurken, sözkonusu girişim bu ameliyatların ardından sorun yaşayan vatandaşların, Meclis Dilekçe Komisyonu'na başvurmalarıyla gündeme geldi.
İlgili başvuruda, 'mide küçültme ameliyatlarında vatandaşların yanlış bilgilendirilmesinin önlenmesi, hekim hatalarının azaltılması, kar amacı güderek hasta mağduriyetine yol açanların cezalandırılmasına yönelik önlemlerin alınması için gerekli araştırmanın yapılması' istendi.
Hayli riskli bir ameliyat türü olmasına rağmen, hastaneler yerine kliniklerde de yapılması tartışmanın fitilini ateşlerken, ameliyat fiyatları arasındaki uçurum, kimi kliniklerin ve doktorların kapısında hasta kuyruklarının oluşmasını da beraberinde getiriyor.
Sağlıklı beslenme ve diyet yerine, yüksek kalorili yiyecekler, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşam tercihleri sonucunda obezleşen insanlar, mide küçültme ameliyatını bir seçenek olarak görürken, dünya üzerindeki obez insan sayısı 2 milyara dayandı.
Türkiye'de de durum farklı değil. Nüfusun yüzde 63'ü aşırı kilolu ya da obez.
Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, kimi hastalar kolesterol ve hipertansiyon sorunları nedeniyle kilo veremezken, mide küçültme ameliyatı bir çözüm olarak görülüyor.
SGK verilerine göre Türkiye’de 2015’te yapılan ameliyat sayısı yaklaşık 9 bin 500 kişi. 2016’da ise bu rakam yüzde 15 kadar artarak 11 bin hastaya ulaşmış durumdadır. Özel hastanelerde yapılan ameliyatlar da bu sayıya dahil edildiğinde 16-17 bin kişinin obezite ameliyatı olduğu tahmin ediliyor.
Komisyon Başkanı Mihrimah Belma Satır, şikâyetler ve ortaya çıkan veriler doğrultusunda konuyu Dilekçe Komisyonu’nun genel kuruluna sunduktan sonra, detaylı incelenmesi için alt Komisyon kurmayı düşündüklerini kaydetti.