Silivri'de Ergenekon davalarını izlerken jandarma personelini ittiği iddiasıyla hakkında "Kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnme" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, CHP grup başkanvekili olduğu dönemde FETÖ kumpaslarından Ergenekon davasını izlemek üzere İstanbul Silivri’deki duruşmaya katılmıştı.
Duruşmada çıkan tartışma sırasında, salonda görevli üsteğmeni kendisine müdahale etmeye çalışması üzerine ittirmiş, bunun üzerine İnce hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. 2016 yılında anayasada yapılan değişiklikle İnce’nin dokunulmazlığı kaldırılığ hakkında dava açılmıştı.
Savcı Muharrem İnce’nin "kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme" suçundan cezalandırılmasını ve TCK'nın 53. Maddesi uyarınca seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılmasını istedi.
Silivri 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Muharrem İnce'nin avukatları katıldı.
Avukatlar beraat etmesini istedi
İnce'nin avukatlarından Eren Eylem Dudu "İddia olunan 'Elini kırarım' sözünün görevi yapmaya engel olacak nitelikte olmadığı Yargıtay içtihatları ile sabittir. Ayrıca olayın meydana geldiği yer bir duruşma salonu olup, duruşma düzenini sağlayan kişi mahkeme başkanıdır. Söz konusu mahkeme başkanı da suç tarihi itibariyle terör örgütü üyesi olduğu mahkeme kararıyla kesinleşmiştir. Bir terör örgütü üyesinin verdiği talimatlara uymamanın suç olmayacağı hukukun gereğidir. Ayrıca müvekkilim söz konusu tarihte milletvekili olup, milletvekili sorumluluğu içerisinde mevcut haksızlıklara ses çıkarması, kendisini ve etrafındakileri koruması milletvekilliğinin bir gereğidir" şeklinde savunma yaptı.
Diğer sanık avukatları da Muharrem İnce'nin beraat etmesini talep etti.
5 ay hapis cezasına çarptırıldı
Davayı karara bağlayan mahkeme, Muharrem İnce'yi mağdur jandarma personeline karşı işlediği "Kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnme" suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırdı.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi
Mahkeme, İnce'nin adli sicil kaydına engel bir mahkumiyet hükmünün bulunmaması, sanığın kişilik özellikleri, duruşmadaki tutum ve davranışlarını da dikkate alarak yeniden suç işlemeyeceği konusunda olumlu kanaatin meydana geldiğini kararında belirtti. Böylece İnce hakkında, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Kararla birlikte sanık Muharrem İnce 5 yıl süreyle denetim süresine tabi tutulacak.