Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
36,4615
EURO
38,2242
IMKB
9.575,000
ALTIN
3.440,430
 
Hava Durumu ANKARA
-7 / 2 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MÜFTÜDEN İMAMLARA "CEMAATTEN PARA TOPLAYIN"MESAJI
MÜFTÜDEN İMAMLARA  CEMAATTEN PARA TOPLAYIN MESAJI
 
Diyarbakır'ın Sur ilçesi müfütüsünün imamlara çektiği mesaj tartışma yarattı
 
1.10.2009 - 07:30
DİYARBAKIR merkez Sur İlçe Müftüsü Hasan Yakut, imamlara cep telefonuyla, `cemaatten para toplamaları, aksi halde haklarında soruşturma açılacağı' yönünde mesaj geçti. İmamlar, "Dilencilik yapmaya zorlanıyoruz. Cemaaten para isterken dini görevlerimizi yerine getiremiyoruz. Ayrıca müftülüğe makam aracı alınması için bizden para talep edildi" diyerek mesaja tepki gösterdi. Müftü Yakut ise, yardımların Diyanet İşleri Başkanlığı'nın izniyle toplandığını belirterek, geçtiği mesajın yanlış anlaşıldığını savundu.

Diyarbakır Merkez Sur İlçe Müftüsü Hasan Yakut, bir süre önce cep telefonu ile 91 cami imamına, "Geçen hafta diyanet camisi için para toplamayan 91 cami bugün para toplasın. Toplamayanlar hakkında soruşturma açılacak. Sur Müftüsü" yazılı mesaj geçti.

Bu mesaja tepki gösteren imamlar, cemaatten para istemeye utandıklarını söyledi. Devlet memuru olmaları nedeniyle adlarının açıklanmasını istemeyen imamlar, "Biz din görevlisiyiz. Cemaate dini bilgiler verir, ibadetlerine yardımcı oluruz. Ancak bizi dilenci haline getirdiler. Cemaatten para toplamamızı istiyorlar. Camiye gelen insanlardan para istemeye utanıyoruz. Para toplamaya çalışırken asli görevimizi tam olarak yerine getiremiyoruz" dedi. İmamlar ayrıcı müftülüğe makam aracı alınması için de kendilerinden para talep edildiğini söyledi.

`YARDIM TOPLAMA YASAL'

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Cami İmamı Ömer Evsen, para toplama olayını doğrulayarak, ancak bunun için imamların zorlanmadığını öne sürdü. 1983 yılında 2860 sayılı yardım toplama kanunu gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talimatı üzerine müftülerin para topladığını söyleyen Evsen şöyle konuştu:

"Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı'ndan böyle bir yardım toplayacağına dair izin ister. İçişleri Bakanlığı da valiliklere bu yardımın yapılacağını bildirir. İl ve ilçelerde ise müftülükler vali ve kaymakam oluruyla böyle yardım toplayabiliyor. Sur İlçe Müftümüz Hasan Yakut da böyle bir yardım için imamlara talepte bulunmuş. Bu zoraki değil gönül isteğine bağlı bir yardımdır. Her camide 5- 6 kişiden oluşan ve başkanlığını din görevlisinin yaptığı yardım komisyonları var. Makbuz karşılığında cemaatten yardım toplanıyor."

`MASRAFLAR YARDIMLARLA KARŞILANIYOR'

Kendisinin de gönüllü olarak 100 TL yardım yaptığını belirten Evsen şöyle devam etti:

"2004 yılında Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın, din görevlilerini dilencilikten kurtaracağı yönünde açıklaması olmuştu. Ancak aradan geçen sürede hiç bir şey değişmedi. Diyarbakır'da 200'ü aşkın cami var. Camilerin zaruri ihtiyaçları var. Elektrik, su gibi. Su parasını belediyeler almıyor. Ancak elektrik parasını ödemek durumunda kalıyoruz. Devlet elektrik parasının 40 TL'ye kadarını ödüyor. Geri kalanı ise her cami topladığı yardımlarla karışlamak zorunda kalıyor."

Para istemeyle ilgili başından geçen bir olayı anlatan Ömer Evsel, "Bir hutbe sırasında yine cemaatten yardım yapılmasını istedim. O an elim titredi, utandım. Okuduğumu şaşırdım" dedi.

ANKARA'DA YAPTIRILAN CAMİ İÇİN

Din Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Mevlüt Yıldız da, para toplama olayını doğruladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Ankara'da 20 bin kişi kapasiteli bir cami yaptırdığını anlatan Yıldız şunları söyledi:

"Diyanet İşleri Başkanlığı, bu caminin tamamlanması için Türkiye genelindeki tüm müftülüklerden yardım toplanmasını istedi. Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar Müftülüğü, para toplama işini tamamladı. Sur İlçesi'ndeki 140 camiden 49'u para topladı ancak 91 cami para toplamamıştı. Bunun üzerine Sur müftümüz de para toplamayan 91 cami imamına mesaj geçerek yardım toplama akibetini sormuştur. Yani soruşturma açılacağından değil, yardım toplama konusunda imamlara hatırlatma amacıyla geçilen bir mesajdı" dedi.

MAKAM ARACLARI PERSONEL BAĞIŞLARIYLA

Sur Mütfülüğü'ne makam aracı için para toplanması konusuna da açıklık getiren Mevlüt Yıldız, "Kayapınar, Bağlar ve Yenişer Müftülükleri de aynı yöntemle araç aldı. Tamamiyle personelin kendi imkanlarıyla topladığı yardımlarla alındı. Bu yardımlar zoraki değil, gönüllü bir yardım. Her imamdan 100 TL isteniyordu, ben 200 TL verdim ve kendi isteğimle verdim, kimsenin zorlamasıyla vermedim" dedi..

SUR MÜFTÜSÜ: ZORLA PARA TOPLATMADIM

Sur Müftüsü Hasan Yakut, yardım toplanması için 91 imama geçtiği mesajın yanlış anlaşıldığını savundu. Yakut şöyle konuştu:

"Bu kurumun başındaki bir yetkili olarak, yardımların toplanması konusunda imamlara hatırlatma amacıyla geçtim mesajı. İmam arkadaşlarımızla sürekli toplantı yaparak bu konuları konuşuruz. Ve kesinlikle zorla yardım alınmayacağı konusunda uyarıda bulunuyoruz. Yardımlar gönül rızasıyla olur. Diyanet İşleri Başkanlığı talimatı ve kaymakamlığımızın onayı ile bu yardımlar makbuz karşılığında yapılıyor. Araba konusunda da yine arkadaşlarımızla toplandık. Arkadaşlarımız, `cemaatten para almayalım. Arabayı kendi imkanlarımızla alalım' diye karar aldık. Her imam gönlünden ne koptuysa yardım yaptı. Kimse yardım yapılma konusunda zorlanmadı. Zaten bu yardımlar sürekli yapılıyor. Hiç bir zaman kimseden zorla para almadım. Zorla para aldığımı ıspatlasınlar istifa ederim."

VATAN


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


HANGİ TUZ DAHA YARARLI?

DÖNÜŞÜM KAZANINDA FECİ ÖLÜM!

CEYLAN'IN OTOPSİSİ KARAKOLDA YAPILDI!
»  6 AY ÖMÜRÜN VAR DENİLEN BOKSÖR NAKAVT ETTİ!
»  "AKP'NİN BORAZANI MI OLDU BU TELEVİZYON?"
»  İŞ BULMA TÜYOLARI
»  SAĞLIK BAKANLIĞI ÇARE ARIYOR
»  SAHTE KIZLIK ZARI ÖFKE YARATTI!
»  2 YILDA 197 KİLO VERDİ TIĞ GİBİ OLDU
»  SOYGUNCULAR HER ŞEYİ PLANLADIKLARINI SANDILAR AMA..
»  HIRSIZ GİRDİĞİ EVDE HAMİLE KADINA TACAVÜZ ETTİ!
»  SALDIRAN TİMSAH'IN GÖZÜNÜ ÇIKARTTI
»  BEŞ GÜN ÖNCE OKULA GİTTİLER BİR DAHA DÖNMEDİLER
»  BU DA VATANDAŞIN AÇILIMI!
»  BU YALANA KATİYEN İNANMAYIN!
»  "DAĞ'DA 5-6 BİN KİŞİ VAR"
»  KUŞ GRİBİ, DOMUZ GRİBİ DERKEN ŞİMDİ DE AT GRİBİ ÇIKTI!
»  BU DETERJANLAR, KADINI KANSER EDER!
»  DİYANET'TEN 'HAYVAN HAKLARI' GENELGESİ
»  İŞTE ÇOK TEHLİKELİ BİR VİRÜS!
»  JANDARMAYI ŞOK EDEN EHLİYET
»  ÇİFT RENKLİ ELMA
»   BU SİTELERE GİRİŞ İŞTEN ATILMA NEDENİ!
»  BU FOTOĞRAF BUGÜN TÜRKİYE'DE ÇEKİLDİ!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.