Bakan Coşkun, CNBC-e'de katıldığı programda, Türkiye-AB ilişkilerinde sivil toplum kuruluşlarının ne gibi görevler üstlenebileceğine ilişkin soru üzerine, bu konudaki görüşlerini açıkladı.
Kendisinin İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) kuruluşunda Başkan Vekilliği yaptığını hatırlatan Coşkun, İKV'nin AB'ye yönelik çok faydalı çalışmalar yaptığını söyledi. Bugün AB ile ilgili en geniş dokümanların İKV arşivlerinde olduğunu ve yine en iyi uzmanlarında burada bulunduğunu anlatan Coşkun, şunları söyledi:
''TÜSİAD tabii bir dernek statüsü içinde. Daha çok büyük ölçekli kuruluşların bir araya geldiği bir sivil toplum kuruluşu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ise kanunen kurulmuş bütün Türkiye'yi kucaklayan bir kuruluş. Bu Avrupa ilişkilerinde Başbakan'ın yaptığı temaslarda bütün kuruluşlar büyük destek verdiler.
Bundan sonraki çalışmalarda Sayın Ali Babacan başmüzakereci belirlendi. Başmüzakerecinin yanında 4 tane yardımcısı olacak. Bir de Danışma Kurulu olacak. Danışma Kurulu TOBB'un şemsiyesi altında bütün özel sektörü kapsayacak. TÜSİAD, MÜSİAD, vakıflar bu konuda seçilmiş arkadaşlar. Bu müzakerelerde altyapıyı oluşturacak, destekleri verecekler.''
Diğer taraftan bakanlıkların ise teknik kurullar olarak görev yapacağına dikkat çeken Coşkun, Sanayi Bakanlığı ile ilgili doğrudan 11 grup bulunduğunu, 25 grubun ise dolaylı olarak kendilerini ilgilendirdiğini söyledi. Bakanlık olarak 36 grupta çalışmalar yapmaları gerektiğini söyleyen Coşkun, ''Biz Bakanlık olarak hazırız. Diğer bakanlıklar da büyük bir hızla hazırlanıyorlar'' dedi.
''1.5 MİLYON YENİ İSTİHDAM VAR''
Bakan Coşkun, bir başka soru üzerine de üretimde büyük bir artış bulunduğunu, tüketimin hızlandığını, kapasite kullanım oranının da yüzde 50'lerden yüzde 84'lere çıktığını anlattı. Bu konuda her zaman bir iki puanın oynayabileceğini belirten Coşkun, bunların çok önemli olmadığını söyledi.
Coşkun, ''Geçen seneye göre 2 puan bir gerileme var. Bu sadece otomasyonla, verimi artırarak gelişmiş bir kapasite kullanımı değil. Çünkü 640 bin civarında insan yeniden iş sahibi olmuş. Bunun dışında maalesef ekonominin önünde büyük bir engel olan kayıt dışı ekonomi var'' diye konuştu.
''Kayıt dışı ekonomi kayıt dışı istihdamla doğruluyor'' diyen Coşkun, son rakamlara göre 1 milyon civarında kayıt dışı istihdam oluştuğunu belirterek, ''Demek ki bu son dönemde 1.5 milyon kişi yeniden iş sahibi olmuş'' dedi.(STAR)