USA’ da istatistiklere göre bu hastalıkta 2030’ da 20-34 yaş arasındaki kişilerde yüzde 90-125’ lik ve 35-49 yaş arasındakilerde yüzde 28-46 oranında bir artış bekleniyor.
Kolon kanserlerindeki artıştan obezite ve diyabetteki artış mesul tutulmakla beraber Science’ de yayınlanan bir araştırma mısır şurubunun da bu olayda obezite ve metabolik sendromdan bağımsız olarak rolü olabileceğini ortaya koyuyor.
Araştırma APC geni iptal edilerek genetik olarak kolon kanseri ve kolon poliplerine yatkın hale getirilmiş fareler üzerinde yapıldı.
Günde bir kutu mısır şurubu ihtiva eden meşrubata denk miktarda mısır şurubu (glukoz : früktoz oranı 45: 55) verilen farelerde su verilen farelere göre obezite olmadan poliplerde artış ve bunlarda hızla kanser yönünde değişiklikler tespit edildi.
Olayın mekanizması
Karbonla işaretleme ile früktozun bağırsaklardaki tümör hücreleri tarafından tutulduğu ve yeniden yağ asidi sentezini hızlandırdığı görüldü.
Tümörlerde bulunan ketohekzokinaz enzimi früktozu früktoz-1-fosfata dönüştürüyor ve bu da glikolizi aktive ederek ve yağ asitleri sentezini artırarak hücre büyümesine ve çoğalmasına yol açıyor.
Farelerde yapılan bu deney, diyetteki glukoz ve früktozun çok yüksek olmayan miktarlarının bile tümör oluşumu ve gelişimini hızlandırdığını gösteriyor.
Glukoz bağırsak epitel hücreleri tarafından aktif olarak, früktoz ise GLUT5 tarafından pasif olarak taşınır.
5 gramdan fazla früktoz emilmez ve bunun yerine kolona gönderilir.
BİR: Fruktozdan zengin mısır şurubunun obezite, diyabet, metabolik sendrom dışında kolon kanseri riskini de artırması mümkün gözüküyor.
İKİ: Amerikan Kanser Derneği’ nin mısır şurubu ve şekere karşı çıkmak yerine kalın bağırsak taramalarının 45 yaşından itibaren başlanması tavsiyesine hiç şaşırmadım.
ÜÇ: Mesele sadece mısır şurubu ile sınırlı değil. Paketlenmiş hazır yiyecek ve içeceklerde emniyetleri ispat edilmemiş binlerce katkı maddesi var. Bunların zerresinin bile ağza alınmaması gerekiyor.
Kaynak: https://science.sciencemag.org/content/363/6433/1345