Oyların tamamına yakınının sayıldığı eyalette Brown, eyaletin Adalet Bakanı Demokrat Partili rakibi Martha Coakley'ye karşı yüzde 47'ye karşı yüzde 52'lik üstünlük elde etti.
Demokratların Massachusetts'teki seçimi kaybetmesi, 100 üyeli Senatoda Beyaz Saray'ın geçirmek istediği yasaların muhalefetteki Cumhuriyetçiler tarafından engellenmesini önleyecek 60 sandalyelik üstünlüğü kaybetmeleri anlamına geliyor.
SAĞLIK REFORMU TEHLİKEYE GİRDİ
Seçim sonucunun ardından, Cumhuriyetçilerin Senatodaki sandalye sayısı 41'e yükselmiş oldu. Bu sonucun, ABD Başkanı Barack Obama'nın iç politikadaki en önemli önceliklerinden sağlık reformu planının onaylanmasını tehlikeye attığı ve kasım ayındaki Kongre seçimleri öncesinde Demokratlar arasında tedirginliğe yol açtığı yorumları yapılıyor.
Sonuçların belli olmasının ardından bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Obama'nın seçimi kazanan Brown'ı arayarak, Massachusetts'teki ve ülkedeki ailelerin karşı karşıya olduğu "aciliyet taşıyan ekonomik zorluklarda" onunla birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini söylediğini bildirdi.
Scott Brown da seçimin ardından yaptığı konuşmada, Obama'nın sağlık reformuna muhalefetini dile getirdi. İnsanların trilyon dolarlık sağlık reformunu istemediğini savunan Brown, bunun vergileri artıracağı, sağlık sigortası sistemi Medicare'e zarar vereceği, iş yerlerini yok edeceği ve ülkeyi daha fazla borca sokacağı görüşünü bildirdi.
38 YIL SONRA GELEN MAĞLUBİYET
Edward Kennedy 40 yıldan uzun süre Massachusetts senatörlüğü yapmıştı. Demokratlar, 1972'den bu yana eyaletin senatodaki iki sandalyesinin de sahibiydi.
BBC'nin Boston'daki muhabiri Paul Adams, normalde Demokratların bu seçimi rahatlıkla kazanması gerektiğini ancak adayları Martha Coakley'nin son derece sönük bir kampanya yürüttüğünü bildirdi.
Obama, Coakley'nin kampanyasına destek vermek için Boston'a gitmişti. ABD Başkanı’nın bu ziyareti, Beyaz Saray'da seçime yönelik kaygıların arttığı şeklinde yorumlanmıştı.
Massachusetts'daki ara seçim, Obama'nın Beyaz Saray'da geçirdiği bir yıla yönelik bir mini referandum olarak da görülüyordu. Uzmanlar ise kamuoyu araştırmalarının, Amerikalıların yaklaşık yarısının, Obama'nın kampanyasındaki temel vaatlerini yerine getirmediği görüşünde olduğuna dikkat çekiyor.