Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ORGENERAL BAŞBUĞ'DAN TARİH DERSİ
ORGENERAL BAŞBUĞ DAN TARİH DERSİ
 
Genelkurmay Başkanı Başbuğ, 30 Ağustos resepsiyonunda güncel konulara değinmedi, tarihi zaferde Yunan ordusunun yüzde 65’nin 5 günde imha edildiğini belirterek böyle bir muharebenin dünya tarihinde bulunmadığını söyledi.
 
31.8.2008 - 13:30

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Gazi Orduevi’nde verilen resepsiyonda 30 Ağustos zaferinin siyasi, ekonomik ve diplomatik boyutlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Askeri lisede 30 Ağustos Zafer Bayramını detaylı okumalarına rağmen, bayramın her kutlandığı yıl o günlerde neler olduğunu tekrar okuduğunu anlatan Orgeneral Başbuğ, “Büyük Taarruz’da neler oldu, siyasi, ekonomik boyutu nasıl olmuş, acaba merak ettiniz mi?” diye gazetecilere sordu.

Askeri boyutunu bilindiğini, ancak siyasi, ekonomik, dış politika boyutlarının da önemli olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sakarya Meydan muharebesi ne zaman oldu? 1921 Eylül. Büyük Taarruz ne zaman? 26-27 Ağustos. Arada 10 ay var... Bir defa şunu iyi anlayamıyoruz. Atatürk gerçek bir siyaset adamıdır, hem büyük bir liderdir. Atatürk diktatörlükle hiçbir ilgisi yok. Atatürk’ün kanuna, hukuka, yasalara, sisteme uymayan hiçbir hareketi yok ama bugün hala ‘Atatürk diktatör’ diyenler var. Onu okusalar, öğrenseler, şunu yaptı, şöyle yaptı deseler... Sakarya Zaferinin üzerinden 10 ay geçmiş. Meclis’te ne kadar baskı var biliyor musunuz? ‘Ordu niye duruyor, niye taarruz etmiyor?’ Korkunç baskı var, ağır eleştiriler var.”

Büyük Taarruz öncesinde askeri ve teçhizat yönünden çok iyi hazırlık yapılması gerektiğini, o günün parasıyla 2 milyon lira paraya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, şu ifadeleri kullandı:

1,5 MİLYON OSMANLI BANKASI’NDAN GELİYOR

“Atatürk, Maliye Bakanını çağırıyor. ‘Bu parayı bulacaksın’ diyor. Bakan diyor ki, ‘Efendim, Sakarya Zaferi için halk malının yüzde 40’ını verdi’. Tekrar vergi koyuyorlar, yine de 2 milyon lirayı bulamıyorlar. Atatürk, ‘Müslümanlardan gelen 600 bin lira bankada kasada duruyor, onu veriyorum ama gerisini sen bulacaksın’ diyor. Osmanlı Bankası’na, ‘Bize, 1.5 milyon lira verirsiniz, yoksa şubelerinize el koyarız’ diyor. Yöneticiler yabancı. Ertesi gün 1.5 milyon da oradan geliyor. Burada çok güzel bir siyaset var. Şubat 1922’de Türkiye’nin barış görüşmeleri istediğini biliyor musunuz? Burada uluslararası diplomasi var, zaman kazanma var. Hatta onun üzerine cevap da geliyor.”

Taarruzun yapılacağını sadece Atatürk’ün, İsmet İnönü’nün ve Mareşal Fevzi Çakmak’ın bildiğini belirten Orgeneral Başbuğ, 6 Ağustos 1922’de Atatürk’ün Bakanlar Kurulu’nu toplayarak, taarruz için onay istediğini ve “Zamanını bana sormayın” dediğini kaydetti. Orgeneral Başbuğ, taarruza ilişkin tartışmalar üzerine İnönü’nün siyasi ağırlığını koyarak, “Mustafa Kemal Paşam. Bütün arkadaşlar fikirlerini söylüyor ama siz Başkomutan olarak emir verdiğiniz an olay biter” dediğine işaret etti.

MÜTHİŞ BİR OLAY

Orgeneral Başbuğ, harekatın her şey hesap edilerek 26 Ağustos’ta başladığını ifade ederek, güneydeki cephenin yarılamadığını, olayı gören Atatürk’ün “Yunanlılar burada çok iyi savaşıyorlar, dağılacaklar” dediğini vurguladı.

Bu harekatın 5 gün sürdüğüne, Yunan ordusunun 200-220 bin askerden oluştuğuna ve Yunanlıların bazı kitaplara göre 100 bin asker kaybettiğine işaret eden Orgeneral Başbuğ, “Böyle bir muharebe yok. Dünya tarihine bakın, yüzde 65’i bir ordunun, 5 günde imha oluyor. Korkunç bir olay” dedi.

Sakarya Zaferi öncesinde halkın elindekinin yüzde 40’ını verdiğini ve 5 günde 200 bin kişilik bir ordunun yüzde 65’inin imha edildiğini hatırlatan Orgeneral Başbuğ, “Bizim şehidimiz kaç? 2 bin 700 civarında. Müthiş bir olay” diye konuştu.

Orgeneral Başbuğ, Atatürk’ün bu durumda risk aldığını belirtti.

MAX WEBER CEVABINI KENDİSİ VERDİ

Gazetecilere, olayların tersini düşünerek nasıl bir sonuç doğurabileceğini düşünen felsefecinin kim olduğunu soran Orgeneral Başbuğ, sorunun cevabını da kendisi Alman düşünür Max Weber olarak verdi. Orgeneral Başbuğ, olaya o açıdan bakılsa da bir anlamı olmayacağını, neticede sonucun önemli olduğunu ve zaferin kazanıldığını ifade etti.

Orgeneral Başbuğ, ne tür kitaplar okuduğunun sorulması üzerine, Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler” kitabında olayın daha renkli yönlerinin anlatıldığını, Genelkurmay Başkanlığı yayınlarında da benzer kitaplar bulunduğunu anlattı.

AFYONKARAHİSAR’I ZİYARET ETMEK İSTİYORUM

Afyonlu olduğunu belirten Orgeneral Başbuğ, Afyonkarahisar’ın kurtuluş yıl dönümü olan 27 Ağustos’ta gelecek yıl burayı ziyaret etmek istediğini kaydetti.
Orgeneral Başbuğ, 27 Ağustos İlkokulunda okuduğunu, öğrencilerin kendisini davet ettiklerini vurguladı.

Bir gazetecinin, “Bu tarih bilincinin kazandırılması için ne yapılmalı?” sorusunu yanıtlarken, Orgeneral Başbuğ, “Bunu Milli Eğitim Bakanına bırakmamız lazım” dedi.

GÜNCEL KONULARA GİRMEDİ

Bu arada, Orgeneral Başbuğ, gazetecilerin ısrarlı soruları karşısında, “Biz 30 Ağustos’u konuşuyoruz. 30 Ağustos’un siyasi boyutlarını, mali boyutlarını konuşuyoruz” diyerek, güncel konulara girmedi. Büyük Taarruz sürecini anlatan Orgeneral Başbuğ, “Biz bu günlere nasıl geldik, bunu bilmek lazım. Ümitsizliğe gerek yok” şeklinde konuştu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERGENEKONDA SAVAŞ SEBEBİ BELGELER

ŞEHİT ASKERLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

BİNGÖL'DE HAİN SALDIRI, 4 ŞEHİT
»  İNGİLİZ GİZLİ ARŞİVLERİ VE TARİHİ SIRLAR
»  MESUT YILMAZ'DAN,'EYLÜL AYINI BEKLEYİN' TALİMATI
»  KARŞI CİNSLE FAZLA GÖRÜŞME BOŞANMA NEDENİ
»  ÜMİT ÖZAT:"FUTBOLU BIRAKABİLİRİM"
»  YENİ BAKANLIKLAR, YENİ KOLTUKLAR YOLDA
»  ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI KILIÇ’TAN “PROTOKOL” TEPKİSİ
»  GÜL: "ERMENİSTAN'A GİTMEYE HENÜZ KARAR VERMEDİM"
»  11 AYLIK BEBEK 28 KİLOYA ULAŞINCA BU HALE GELDİ
»  ASTSUBAYLAR İLK DEFA ORDU EVİ'NDEKİ RESEPSİYONDA
»  ERGENEKON'DA ŞAHİN OLANLAR BU KADINI NİYE GÖRMÜYOR
»  ZABITA'NIN DAYAĞI TURGUT ALTINOK'TA PATLADI
»  TUNÇBİLEK TERMİK SANTRALINDA PATLAMA VE YANGIN
»  CEMAAT UYARISINA AKP SESSİZ KALDI
»  METRO'DA TARİKAT REKLAMI
»  ERGENEKON'UN UCU BAŞBAKANA KADAR DAYANDI
»  DİYARBAKIR BELEDİYE BAŞKANINA GÜÇLERİ YETMEDİ AMA
»  ŞENER, YEREL SEÇİMLERDE YOK
»  "ABD GEMİLERİ BEBEK MAMASI MI TAŞIYOR FÜZE Mİ?"
»  ŞIRNAK'TA KAZA KURŞUNU, 2 ŞEHİT
»  HAVAİ FİŞEK GAZİSİ VEKİL AMELİYATA ALINDI
»  ZAFER GÜNÜNDE ACI HABER, ŞIRNAK'TA 2 ŞEHİT
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.