BANKALARIN ortak ATM uygulamasına geçmesi, bakiye sorma ve para çekme işlemlerini yüzde 30’un üzerinde artırdı. Bunun nedeni ise, eskiden nakit sıkıntısı yaşamamak için için günlük para limitini çekip cebinde taşıyan kart sahibininin, şimdi ‘nasılsa her ATM’den çekebilirim’ diyerek daha küçük miktarla çekim yapması olarak gösterildi. Yaptığımız hesaba göre, 26 bankanın 23 bin ATMS’sini kapsayan bu sistemle sadece bir ayda elde ediler gelir 5 milyon lirayı aştı. Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) aldığımız veriler, 1 Ekim’de başlayan ortak ATM uygulaması ilk ayın sonunda ATM kullanımını artırdı.
Bir ayda ne değişti
Ortak ATM uygulamasına geçilen ekim ayı, bir önceki ay ile karşılaştırıldığında şu oranlar dikkat çekti:
İşlem adedi yüzde 33.7 arttı: ATM’lerde para çekme işlemleri yüzde 33.7 artarak eylüldeki 2 milyon 374 bin 486 iken 3 milyon 174 bin 490 adete çıktı.
Bakiye soran sayısı çoğaldı: Banka kartları ile ATM’lerden yapılan toplam bakiye sorma işlemleri yüzde 38.8 oranında artış göstererek 2 milyon 374 bin 486 adetten, 3 milyon 35 bin 133 adete ulaştı.
Ciroya yüzde 5 yansıdı: Bir önceki ay 405 milyon 194 bin 10 TL olarak kaydedilen para çekme işlemleri cirosu, 1 Ekim-31 Ekim tarihleri arasında yüzde 5.5 artış göstererek 427 milyon 338 bin 680 TL’ye ulaştı.
Para hesapta tutuluyor
Oranlardaki artışın beklentilerin üzerinde olduğunu belirten BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, bu durumu şöyle açıkladı: “Kredi kartlarında eskiden zaten Altın Nokta ve Ortak Nokta vardı. Kredi kartı kullanıcıları aslında o dönemden ortak kullanıma açıktı. Banka kartlarındaki ortak ATM uygulamasına son olarak Ziraat ve İş Bankası da katılınca, uygulama Türkiye’yi bir uçtan bir uca kapsar hale geldi. Bu uygulamanın bu kadar benimsenmesinde, ‘insanların nasılsa her ATM’den çekiyorum, üzerinde yüksek miktarda nakit taşımama gerek yok’ diye düşünmeleri etkili oldu. Eskiden insanlar günlük limit kadar, 600 lira, 400 lira gibi tutarlarda çekimler yaparken, şimdi bu tutarların 100, 200 liraya gerilediğini görüyoruz. İnsanlar artık biliyor ki nakite ihtiyacı olursa, her istediği ATM’den çekebilecek. Ancak bu demek değil ki insanlar kullandığı kartın bankası varken başka bankaların ATM’lerini tercih ediyor, elbette 10 metre öte de kendi bankası varsa ona gidiyor. Ancak bazı semtlerde, bazı beldelerde sınırlı sayıda ATM var, oralarda insanlar istenen komisyonu ödemeye razı oluyor.”
Komisyon tutarı ekranda yazıyor
BANKALAR, kartın ait olduğu banka dışında başka bir bankanın ATM’sinden kullanılması sırasında ödenecek ücretlere ilişkin tartışmalara da bankalar, bilgilendirme yöntemiyle son vermeyi amaçladı. Ücretlendirmenin bakiye sorgulama/para çekme işleminin yapıldığı ATM’nin bankası tarafından değil, kartın sahibi banka tarafından yapıldığını hatırlatan, o nedenle uygulanan komisyonun tüm başka banka ATM’lerinde aynı olduğuna dikkat çeken Sertaç Özinal, yeni uygulama hakkında şu bilgileri verdi: “Cuma gününden itibaren bankalar tarafından belirlenen hizmet bedelleri ATM ekranlarına yansıyor. Başka bir bankanın ATM’sinden işlem yapılmak istendiğinde ekranda, bakiye sorma ve para çekme işlemlerinden ne kadar ücret alınacağı belirtiliyor. Ona göre müşteri de işlemine devam edip etmemeye karar veriyor.”
Bakiye sormaya bir ayda 750 bin lira ödedik
Bankalar, kendi kartlarının başka banka ATM’lerinde kullanıldığı durumlarda komisyon alıyor. Bu komisyon bakiye sorma işlemlerinde 0.25 ile 0.50 lira arasında değişiyor. Bu işlemden ücret almayan bankalar da var.
Geçen ay yapılan 3 milyondan fazla işlemin sadece yarısının başka banka ATM’lerinden yapıldığını düşünürsek, bankalar ortak ATM uygulamasıyla sadece bir ayda ve sadece bakiye sorma işlemlerinden 750 bin TL civarında bir gelir elde ettiği görülüyor.
3 milyon kez para çektik ortalama 3 lira verdik
Kartın sahibi olan banka, bir başka bankanın ATM’sinden para çekilmesi durumunda 1.70 TL ile 4 TL arasında komisyon alıyor. Bu komisyona rağmen yapılan işlemlerin sayısı 3 milyonu aşmış durumda.
Bu durumda komisyon ortalamasını 3 lira, başka banka ATM’sinden yapılan para çekme işlemlerini de 1.5 milyon adet olarak kabul edersek, ortaya 4.5 milyon liralık bir komisyon geliri ortaya çıkıyor.
Böylece bankaların sadece bir ay da bakiye sorma ve para çekme işlemlerinden elde ettiği gelir, 5 milyon lirayı aşmış bulunuyor.
(HÜRRİYET)