ABD ve Euro Bölgesi başta olmak üzere son dönemde Çin’in gösterge Şanghay endeksi bugün yüzde 2.6 ile 19 Ağustos’tan bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Çin borsası, ekonomik büyümenin yavaşlayacağı ve hükümetin yeni kredi musluklarını kısma yönünde tedbirler alacağı spekülasyonlarıyla bu ay içerisinde yüzde 15 değer kaybetti.
Son yıllarda yakaladığı hızlı büyüme oranıyla ABD ve Euro Bölgesi ekonomilerinin krizin ardından toparlanma sürecinde global ekonominin motoru olması beklenen Çin’de, Başbakan Wen Jiabao bu beklentileri hafifletecek uyarılarda bulundu. Wen, ekonominin birçok “belirsizlikle” karşı karşıya kaldığını söylerken, ülkenin en büyük bankası da piyasalarda yeni balonların oluşması riskinin doğdunu belirtti.
Çin’le ilgili kaygılar gelişmekte olan piyasalar endeksinin bugün yüzde 1’e yakın kayıpla hareket etmesine neden olurken, Türkiye de ise İMKB Ulusal 100 endeksi sabah dalgalı bir seyir izlemesine rağmen günü yüzde 0.63 yükselişle, 48 bin puanın üzerinde kapattı.
Uzmanlar, Şanghay borsasının yabancı yatırımcıya kapalı olmasından dolayı Çin’deki olumsuz havanın etkisinin nispeten sınırlı kaldığını belirtiyorlar. Ancak yine de 2007 yılında piyasalarda Çin kaynaklı yaşanan sert çalkantıyı anımsatan piyasa analistleri, bugün görülen düşüşün de yatırımcıların güvenli yatırım araçlarına kaymasından kaynaklandığını ifade ediyorlar.
Çin’le ilgili kaygılar İMKB’de ciddi bir düşüşe yol açmasa da doların bir miktar yükselmesine neden oldu. Dün 1.48 TL seviyelerinden kapanan dolar, 1.50 TL’nin altında kalmayı sürdürse de bugün 1.49 TL’nin biraz üzerine çıktı.
Londra merkezli RBS’in Araştırma Direktörü Tim Ash, doların lira karşısında yaklaşık bir aydır 1.4-1.5 gibi nispeten dar bir aralıkta seyrettiğini söyledi. Ash bugün yayımladığı araştırma notunda, Türkiye’de faiz indirimlerinin devam etmesine karşın yaz nedeniyle yabancı yatırımcıların piyasadan uzak kaldıklarını ve bunun da doların lira karşısında dar bir bantta kalmasına yol açtığını belirtti