Hem içeride hem de dışarıda yaşanan olumsuz gelişmeler piyasaları zorluyor. ABD'de kredi pazarına yönelik yaşanan gelişmelerin büyümeyi olumsuz etkileyeceğine ilişkin endişeler bu sabah yurtdışı borsaları vurdu. Asya borsaları son iki ayın en büyük düşüşünü gösterirken, Avrupa tarafında da satışlar geliyor. Öte yandan Japon Yeni'nin dolar karşısındaki yükselişi piyasada carry trade'in bitebileceğine yönelik endişeleri de canlı tutuyor. Özellikle Japon ihracatçı firmalarında yoğun satışlar gözlenirken, Honda, Toyota ve Sony gibi şirketlerin hisseleri bu hareketten olumsuz etkilendi.
Morgan Stanley Asya Pasifik Endeksi günü yüzde 2.1 düşüşle noktaladı. Bölgedeki en büyük kaybı ise Filipin borsası verdi. Filipinler'de hisse senetleri ülkede meydana gelen patlamanın ve 11 kişinin ölümünün de etkisiyle yüzde 4 değer yitirirken, Japon Nikkei endeksi yüzde 2.6 geriledi.
Analistler, dışarıdaki hareketin en önemli nedeninin ABD'de büyümeye yönelik yaşanan endişeler olduğunu belirtiyor. Özellikle dev finans kurumlarından arka arkaya gelen kötü bilançolar, borsalar üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Uzmanlar, cuma günü ABD'de yaşanan son iki ayın en büyük düşüşünün de buna en belirgin örnek olduğunu kaydediyor.
İÇERİDE NE OLUYOR?
Tüm global piyasalarda yaşanan düşüş, içeride de etkili oluyor. Aynı zamanda dün yaşanan terör saldırısının moral bozukluğu ile borsa açılışın ardından gelen satışlarla yüzde 5'e yakın bir kayıpla 53 bin seviyesinin altına indi. Endeks 52 bin 700-53 bin bandında hareket ettikten sonra gelen tepki alımları ile ilk seansı 53 bin 392 puandan noktaladı. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybı da yüzde 3.8 olarak kaydedildi.
Turkish Yatırım Finansal Strateji Direktörü Gökhan Uskuay, "Türkiye sınır içi bir operasyon yapmazsa, yani "Olağanüstü Hal" ilan edecek gelişmeler yaşanmazsa bu süreci hızlı bir şekilde atlatabilir" diye konuştu. Uskuay, şöyle devam etti:
"Eğer gelişmeler "Olağan Üstü" hal kararını çıkartacak bir şekle gelirse, piyasaların toparlanması gecikebilir. Cuma günü 53 bin 300'e gerileme riski olduğunu belirtmiştik. Gelişmeler bu riskin gerçekleşebileceği gösteriyor. 52 bin 500-53 bin 300 bandını gelişmelerin yansıyabileceği nokta olarak düşünebiliriz. Sınıriçinde operasyon gerekmedikçe, Türkiye eski sıkıntılı günlerine dönmeyecektir."
Raymond James Analisti Ali Rıza İncekara ise Reuters'a yaptığı değerlendirmede, şu ifadeleri kullandı:
"Bugün kimse gerçekten alıcı olarak piyasada görünmek istemeyecektir diye düşünüyorum. Borsa önümüzdeki günlerde aşağı gidişi biraz sürdürebilir, hem enflasyon tarafında olumsuz gelişmeler, hem iç politikada ve yurtdışındaki genel eğilimde olumsuz gelişmeler nedeniyle..."
A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar ise, bugün yaşanan düşüşün ağırlıklı olarak yurt dışından kaynaklandığını ve kredi piyasasıyla ilgili endişelerin artmasının temel problem olduğunu dile getirdi. Borsadaki satışların bir miktar daha devam edebileceğini dile getiren Salar, şöyle devam etti:
"Sıkıntılı bir süreç olacak ve dalga boylarının yüksek olduğu dönemler yaşayacağız. Çok yüksek hacimlerle rekor kırılırken, bir anda gerilemeler olabilir. Bu, belirsizliğin arttığı dönemlere yaşanan bir durum. Böyle süreçlerin yaşanmasına yatırımcılar alışkın olmalı. Dalganın şiddeti artabilir. Dövizde ise önemli bir yükseliş beklemiyorum."
DOLAR DIŞARIDA DÜŞÜYOR, İÇERİDE YÜKSELİYOR
Dolar kuru euro karşısında bugün yeni bir dibe oturmasına karşın içeride YTL karşısında değer kazanıyor. Mevcut olumsuz gelişmelere paralel dolar YTL karşısında 1.23-1.24 bandına yükseldi. Cuma kapanışta ise dolar 1.2050 seviyelerindeydi.