Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PAŞALARA ZİYARETİN ANLAMI NE?
PAŞALARA ZİYARETİN ANLAMI NE?
 
Org. İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanı olmasının ardından askerden Ergenekon soruşturması için ilginç bir adım geldi. Soruşturmanın başından beri resmi bir açıklama yapmayan Genelkurmay Başkanlığı cezaevinde tutuklu emekli paşaları ziyaret etti. Peki bu ziyaret ne anlama geliyor? İşte ilk tepkiler...
 
4.9.2008 - 05:12
Genelkurmay Başkanlığı, Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi’nin bugün Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanan emekli komutanlar Hurşit Tolon ile Şener Eruygur’u TSK adına ziyaret ettiğini açıkladı. Bu ziyaret gündeme bomba gibi düştü.

CHP: GEÇ KALMIŞ BİR ZİYARET

Mersin Milletvekili CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Genelkurmay tarafından tutuklu paşalar Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'a yapılan ziyareti değerlendirdi. Özyürek şunları söyledi:

"Geç kalmış bir ziyaret. İki orgeneral de TSK'da üst düzeyde önemli görevler yapmış, Türk Ordusu'nda herhangi yanlış bir davranışı olmamış saygın komutanlardır. Ne yazık ki bunlar gözaltına alındığında TSK'dan hiçbir sahip çıkma veya benzeri tepki kamuoyuna yansımadı. Kamuoyunda bu bir vefasızlık olarak görüldü. Yeni Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un talimatıyla bu ziyaretin yapıldığı anlaşılıyor. Ordu yanlıştan dönmüştür."

ÖYMEN: TSK'NIN SAHİP ÇIKMASI İSABETLİ

CHP Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, TSK’nın emekli paşalara sahip çıkmasını normal karşıladığını açıkladı. Öymen, söz konusu ziyaretle ilgili olarak şunları söyledi:

“Hangi suçtan suçlandıkları bile bilinmediği halde iki emekli orgeneral bugün tutuklu bulunuyor. Buna rağmen milletvekillerinin, çeşitli dernek üyelerinin ziyaretleri engelleniyor. Demokratik ülkelerde bunun normal olduğunu düşünmüyorum. Tamam hukuki bir süreç işlemektedir ancak insanlar mağdur edilmemelidir.

Genelkurmay Başkanlığı’nın iki eski değerli komutana sahip çıkma, onlarla ilişki kurma isteği içinde olmasını yadırgamıyoruz. ‘Sağlık durumları nedir, birşeye ihtiyaçları var mı?’ diye sormaları normaldir. Mesela bir Vali tutuklansa İçişleri yetkilileri onu ziyaret etmez mi? Askerin ziyareti neden yadırganıyor? Biz bunu isabetli bir hareket olarak değerlendiriyoruz ve eleştirilecek bir yanı olmadığını düşünüyoruz.”

CHP’Lİ OKAY: YADIRGANACAK BİR ZİYARET DEĞİL

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’un TSK adına ziyaret edilmesinde “yadırganacak” bir durum olmadığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen ‘Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi’nin Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanan emekli komutanlar Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’u TSK adına ziyaret ettiği’ne yönelik açıklamasını ANKA’ya değerlendirdi. Halen tutuklu bulunan emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’un ordunun iki saygın ismi olduğunu belirten Okay, “kendilerine içinden çıktıkları kurumun en üst düzeyde yaptığı ziyarette yadırganacak bir durum yoktur. Bu ziyaret vefa duygusunun da bir göstergesidir. Kaldı ki daha önce de komutanları gerek bazı milletvekilleri ve gerekse birlikte çalıştıkları arkadaşları da ziyaret etmiştir. Bu anlamda yapılan ziyareti kurumsal da olsa içinden çıktıkları kurumun insani bir davranışı ve vefa duygusu olarak görmek gerekir. Bu ziyaretin hukuka, yargıya bir baskı olarak düşünülmesi mümkün değildir” diye konuştu.

MHP’Lİ EKİCİ: TSK’NIN TOLON VE ERUYGUR’U BU KADAR GEÇ ZİYARET ETMESİ ANLAMLI

Ergenekon soruşturması kapsamında cezaevinde bulunan emekli orgenerallar Hurşit Tolon ile Şener Eruygur’un Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına ziyaret edilmesi siyasette geniş yankı uyandırırken MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, “emekli iki orgeneralin ziyaret edilmesi çok büyük ve orijinal bir olay değil, olmamalı. TSK iki emekli generali tutukluysa elbette ziyaret edecek” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen ‘Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi’nin Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanan emekli komutanlar Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’u TSK adına ziyaret ettiği’ne yönelik açıklamasını ANKA’ya değerlendirdi. Cezaevindeki iki emekli orgeneralin ziyaret edilmesinin büyük bir olay olmadığını ve olmaması gerektiğini kaydeden Ekici, “Silahlı Kuvvetlerin Tolon ve Eruygur’u ziyaretleri o kadar da orijinal bir iş değil, olmamalı da. Kendi içinden iki general tutukluysa tabi ki ziyaret edecekler. Ancak bu kadar geç hareket etmiş olmaları da anlamlı. Daha erken de ziyaret edebilirlerdi” diye konuştu.

DTP’Lİ KAPLAN: BU GÖRÜŞME ‘ARKANIZDAYIM’ GÖRÜNTÜSÜ VERİYORSA VAHİMDİR

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ergenekon davası kapsamında cezaevinde tutuklu bulunan emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’un TSK adına ziyaret edilmesini “arkanızdayım görüntüsü veriyorsa bağımsız yargı adına vahimdir” sözleriyle değerlendirdi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen ‘Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi’nin Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılanan emekli komutanlar Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’u TSK adına ziyaret ettiği’ne yönelik açıklamasını ANKA’ya değerlendirdi. Bu tür ziyaretlerin tutanağa ve kayda alınması gerektiğini belirten Kaplan, “Adalet Bakanlığı’nca böyle bir görüşmede tutanak tutulmuş mudur, bakanlığın bu görüşmeden bilgisi var mıdır? Genelkurmay’ın görüşmeyle ilgili izin talebi olmuş mudur? Hükümet bu sorulara bir açıklama getirmek durumundadır. Ancak böylesi bir görüşme ‘arkanızdayım’ görüntüsü veriyorsa bağımsız yargı açısından vahimdir” diye konuştu.

Köşe yazarlarından yorumlar

Bekir Coşkun: Artık görmezden gelmiyorlar

Bir değişim ve yaklaşım farklılığı olduğu anlaşılıyor. Daha önce teröre karşı kahramanca mücadele eden ve gurur duyduğumuz iki komutan Türkiye’yi bırakıp kaçacakmış gibi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınmalarını asker görmezden gelmişlerdi. Ama şimdi görüyorlar. Elbette havuz başında oturan Erbakan’ın affedilmesini hukuk sayan iktidar çevreleri bundan hoşlanmamışlardır. Ama bunun yargıya müdahale tarafı yok sadece ziyaret. Ama anlamlı bir ziyaret.

Tufan Türenç: Bir çeşit özür

Bana göre ziyareti siyasi açıdan değerlendirmek yanlış olur. Burada insani bir yaklaşım var. Bugüne kadar yapılmadı. Bu yaklaşım gerekliydi. Çünkü bu iki komutan sıradan insanlar değil. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde en yüksek noktalara ulaşmış komutanlardı. Silah arkadaşlarının yanlarında olduğu mesajını almış oldular. Bu sorun halledildi.

Bir çeşit özür gibi yorumlanabilir. Anlaşılan yeni yönetim kademesinin tercihinde bir değişiklik oldu Bu yönetim öncekine göre daha duyarlı bir yaklaşım sergiliyor.

Murat Yetkin: Eleştirilere yanıt

Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, CNNTÜRK'te yayınlanan yorumunda, askerin 'Yargıya güvenimiz tamdır' mesajı da verdiğine dikkat çekip "Kamuoyundan ve Türk Silahlı Kuvvetleri içinden gelen emekli paşalar niye yalnız bırakıldı eleştirilerini gidermek için harekete geçilmiş olabilir. Ancak ziYaretin bir Korgeneral tarafından gerçekleştirilmesi çok üst düzey olarak değerlendirililebilir" dedi.

Yalçın Bayer: Artık ürkek yönetim yok

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir önceki yönetimi ürkekti. Şimdiki yönetim ise mesleki ve insani yönden dayanışma gösteriyor. Kurum içi dayanışması önemli bir safhadır. Bunun dışında başka bir değerlendirme yapılmamalıdır.

Enis Berberoğlu: Eski mensuplara sahip çıktı

İlk işaret dün Hava Kuvvetleri Komutanı’ndan gelmişti. Komutanın “Ergenekon nedir?” ifadesini kullandığı aynı saatlerde meğerse Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, cezaevindeymiş. Bundan ne anlaşılmalı? Asker yargıya güvenim tam diyor ama eski mensuplarının da yanında durduğunu gösterdi.

Ahmet Hakan: İlker Paşa farkı

Cezaevindeki iki emekli general, benim aracılığımla kamuoyuna verdikleri mesajda Genelkurmay’a imalı ve dolaylı sitemler yollamıştı...
Sitemi besleyen duygu şuydu:
Genelkurmay’ın bize sahip çıkması gerekir...
İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanı olmasının hemen ardından ilk icraat olarak, bu desteği verdi...
Muvazzaf bir generali emekli paşalara gönderdi...
Ardından da kurumsal destek vurgusu içeren bir açıklama yaptırdı.
Belli ki İlker Paşa, göreve gelmeden önce bunu planlamıştı...
Bence bu çok önemli bir gelişme...
Öncelikle İlker Başbuğ’un, Yaşar Büyükanıt’tan farklı bir genelkurmay başkanı olacağını kanıtlıyor...
İkinci olarak İlker Paşa’nın Ergenekon davasında aykırı bir tutum izleyeceğini gösteriyor...
Üçüncü olarak...
Bugün yapılan açıklamada “Yargıya saygılıyız” ifadesinden de anlıyoruz ki, İlker Paşa bu yeni anlayışı hayata geçirirken gayet titiz ve dikkatli davranacak...

Cüneyt Ülsever: 'Mutabakat bitti, asker artık taraf!'

Cüneyt Ülsever , Korgeneral Mehdi’nin emekli paşaları ziyaretini ve bu ziyaretin Genelkurmay'ın internet sitesinde yayınlanmasını şöyle değerlendirdi:

"İlk tepkimi söyleyeyim çok şaşırdım. Bence Türkiye önemli atlamalar, sıçramalar yapıyor. Bunlardan biri Ergenekon’du, arkadan AKP’ye kapatılma davasının açılması, emekli generallerin tutuklanması ve bugünkü haber. 2008 yılının en göze çarpan olayları...

Şöyle bir durum vardı daha önceki Genelkurmay Başkanı'nın bu dava karşısında pasif kaldığı, tepki vermediği ve bunun TSK’da büyük rahatsızlık yarattığı iddiaları vardı. Şimdi birdenbire yeni Genelkurmay Başkanı bu iddiaları reddeden bir tutum içine girdi. Burada önemli olan Genelkurmay adına resmi bir ziyaret yapılmasının söylenmesi çok büyük mesaj içeriyor. Benim aldığım mesaj şu: ‘Biz bugünden itibaren bu davada tarafız’ diyorlar. Her ne kadar son sözde hukukun üstünlüğüne olan saygı ve güven tamdır dese de Genelkurmay’ın bugünkü hareketi sonuçta savcıların ve yargıçların kafasına soru işareti olarak girecektir.

Genelkurmay Başkanı’nın ya da komutanın sivil kıyafetlerle gidip yaptığı bir ziyaret değil bu. TSK tarafından resmen yapılan bir ziyaret. Öğlenden sonra da Genelkurmay Başkanı’nın Başbakan Erdoğan’ı ziyaret edecek olmasını ben 4 Mayıs 2007’de başlayan yeni sulh döneminin sanki başka aşamaya girdiğine bağlıyorum. Bu durum yeni Genelkurmay Başkanı’nın ‘ben farklıyım ve tavır alıyorum’ dediğini gösteriyor.

Mesaj, 4 Mayıs 2007’de Genelkurmay ile hükümet arasında başlayan mutabakat sona ermiştir, ben bu mutabakatı tanımıyorum demektir. Neydi bu mutabakat Genelkurmay, muhalefeti eleştirmekten kendini alıkoymadı ama iktidarla çelişki içine düşmemeye azami dikkat gösterdi. Şimdi bu mutabakat sona erdi. Bunun arkasından ne çıkar bilmiyorum.”


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERDOĞAN, GENELKURMAY ZİYERETİ İÇİN NELER SÖYLEDİ

GENELKURMAY'IN İNCE AYAR HAMLESİ

ALMANYA'DAN FLAŞ PKK AÇIKLAMASI
»  GENELKURMAY BAŞKANI BAŞBUĞ BAŞBAKANLIKTA
»  TUTUKLU PAŞALARA 1 SAATLİK ZİYARET
»  KEY'DE 710 BİN KİŞİYE DAHA MÜJDE
»  SINIR KAYNIYOR!
»  GENEL KURMAYDAN AÇIKLAMA
»  YAPRAK DÖKÜMÜ, YİNE ENTRİKALARLA DOLU
»  İKİNCİ DİŞLİ VAK'ASI
»  ANKARA'DA BÜYÜK İKTİDAR SAVAŞI
»  SADAKATSİZ OLMAK GENETİKMİŞ!
»  DENİZ FENERİ DAVASINDA MÜTHİŞ İTİRAFLAR
»  AİLESİ DİŞLİ'Yİ SAVUNDU:"150 BİN EURO ALIYORDU"
»  "ABDULLAH GÜL, İHANET İÇİNDE"
»  "TANRILAR KURBAN İSTİYORDU ONU VERDİLER"
»  BİNGÖL'DE HAİN SALDIRI, 2 ŞEHİT 9 YARALI
»  KIBRIS'TA ÇÖZÜM 34 YIL ÖNCE GERÇEKLEŞTİ
»  MHP'DEN TOPTAN'A İNGİLİZCE YANIT: "GOOD MORNİNG "
»  KORKU İMPARATORLUĞU KURANLAR ELBETTE CEZALARI BULACAKTIR
»  ERDOĞAN'A ERGENEKON SORGUSU
»  "SABANCI'NIN KATİLİNİ BİZE DEVLET ÖLDÜRTÜ"
»  ERDOĞAN MYK'DE DİŞLİ'YE SESSİZ KALMIŞ
»  BİNGÖL'DE ASKERİ ARACA SALDIRI: 2 ŞEHİT 9 YARALI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.