Papa, Afrika seyahati sırasında uçakta yaptığı açıklamada "Prezervatif dağıtımıyla yetinmek, insanları AIDS hastalığından korunmasına değil, bilakis bu hastalığın daha da yayılmasına neden olmaktadır" demişti.
Açıklamanın ardından başta Fransa olmak üzere birçok ülke ve sivil toplum kuruluşundan tepki yağdı.
Fransa, Papa 16'ncı Benediktus'un prezervatif kullanımına karşı açıklamalarından derin endişe duyduğunu bildirirken, Vatikan sözcüsü, Papa'nın eğitimin önemine işaret etmek istediği savunmasını getirdi.
Fransa'dan devlet nezdinde tepki geldi
Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Eric Chevallier, basına yaptığı açıklamada, "Fransa Papa 16'ncı Benediktus'un bu sözlerinin sonuçları karşısındaki çok derin endişesini dile getirmektedir" diyerek, bu tip açıklamaların kamu sağlığı ve insan yaşamının korunmasının zorunluluğu politikalarını tehlikeye soktuğunu düşündüklerini söyledi.
Vatikan geri adım atmıyor
Vatikan sözcüsü Federico Lombardi ise Kamerun'un başkenti Yaunde'de yaptığı açıklamada, Papa'nın sorumlu eğitim konusuna işaret ettiğini belirterek, "Bu seyahatten Katolik Kilisesi'nin AIDS sorunu karşısındaki tutumunda bir değişikliğe gitmesini beklememek gerek" dedi.
Sözcü, Kilise'nin prezervatif kullanımında bir güven ideolojisi geliştirmenin doğru bir tutum olmayacağını, zira bunun sorumluluk anlayışına uygun düşmediği görüşünde olduğunu belirtti.
Kamerunlular şaşkın
Kamerun Hareketi (Mocpat) adlı STK'nin yetkilisi Alain Fogue, Papa'nın ilk Afrika ziyareti için Yaunde'ye gelirken uçakta yaptığı açıklamalarının ardından, "Bu çok üzüntü verici. Papa 21'inci yüzyılda mı yaşıyor?" diyerek tepkisini gösterdi.
"İnsanlar Papa'nın dediğini yapmıyorlar. O gökte, biz yerde yaşıyoruz" diyen Fogue, prezervatifin AIDS sorununu büyüttüğünü iddia etmenin, son yıllarda Kamerun hükümeti ve Kamerun'da AIDS ile mücadele eden diğerlerinin tüm çabalarına karşı gelmek olduğunu söyledi.
STK'nin yöneticisi şunları kaydetti:
"İstesin ya da istemesin, bugün 100 Katolikten 99'u prezervatif kullanıyor. Papa bedenin zayıf olduğunu bilmeli. Kamerun'a gelirken, HIV taşıyanların nüfusun önemli bir bölümünü oluşturduğunu bilmiyor muydu? Bugün Afrika'da insanlar birçok şeyin farkında. Televizyonda Papa'nın hangi koşullarda seçildiğini görüyorlar. Artık gizem yok, böylece büyülenme de yok. Papa'nın temsilcileri, papazlar, din adamları prezervatife karşı boşa vaaz veriyor. Bugün Kamerun'da prezervatif satışları yüksek."
Dünyada AIDS'in en çok görüldüğü kıta olan Afrika'ya ilk kez giden Papa 16'ncı Benediktus, kıtanın boğuştuğu hastalıklar, muazzam fakirlik ve silahlı çatışmalar üzerine, Katolik aleminin merkezi Vatikan'ın "adalet ve barış ideali" için temaslarda bulunuyor.
Kamerun'da dernekleri ziyaret edecek, Müslüman din adamlarıyla görüşecek ve Kilise'nin Afrikalıların yaşamlarını iyileştirmedeki rolünün ele alınacağı bir toplantıya katılacak olan Papa, buradan sonra Angola'yı ziyaret edecek.
"Papa giderek sorun yaratmaya başladı"
Fransa'da sağ ve soldaki siyasetçiler, Papa 16'ncı Benediktus'un prezervatifin AIDS sorununun ağırlaşmasına neden olduğu yolundaki açıklamasına sert tepki gösterdiler.
Sağ kesimden eski başbakan Alain Juppe, tepkisini, "Papa giderek sorun yaratmaya başladı" sözleriyle dile getirdi.
Kendisinin "Hristiyan değerlere bağlı biri" olduğunu belirten Juppe, bununla birlikte Papanın Afrika'da prezervatifle ilgili yaptığı açıklamaların "kabul edilemez" olduğunu söyledi.
Fransa'da 1968 öğrenci olaylarının lideri olan, halen Avrupa Parlamentosundaki Yeşiller Grubunun lideri Daniel Cohn-Bendit, "Papadan artık bıktığını" söyledi ve söz konusu açıklamaları "taammüden cinayet" olarak yorumladı.
"Dünya Doktorları" tehlikeyi işaret etti
Dünya Doktorları (MDM) adlı insani örgüt de Papa 16'ncı Benediktus'un Afrika seyahati sırasında prezervatif kullanımının HIV/AİDS sorununun ağırlaşmasına neden olduğu açıklamasının "tehlikeli" olduğunu bildirdi.
MDM'nin salgın hastalıkların önlenmesi sorumlusu Beatrice Luminet, Papa'nın bu sözlerinin, insanların üçte ikisinin HIV taşıyıcısı olduğu Afrika'da bu tip mesajların etkisi düşünüldüğünde tehlikeli olduğunu söyleyerek, "Bunlar kabul edilemez sözler, sivil toplum kuruluşlarının (STK) yıllardır sürdürdükleri mücadeleyi tehlikeye sokacak sözler" diye konuştu.
Dünya AIDS'le Mücadele Fonu Yürütme Direktörü Michel Kazatchkine de Papa'nın bu sözlerini kabul edilemez olarak niteleyerek, Papa 16'ncı Benediktus'tan sarf ettiği sözleri geri almasını istedi.
Profesör Kazatchkine France Inter radyosuna yaptığı açıklamada, bu sözler karşısındaki büyük hoşnutsuzluğunu dile getirdi.
İngiliz STK'ları: "Açıklamalar hoş değil"
İngiliz STK'ları da Papa'nın açıklamalarına büyük tepki gösterdi.
Christian Aid adlı örgütün Afrika uzmanı Judith Melby, Papa'nın açıklamalarının yaratacağı kafa karışıklığından büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.
Melby, "Papa'nın açıklamaları gerçekten hoş değil, bu sözler Katolik Kilisesi'nin çok önemli olduğu Afrika ülkelerinde kafa karışıklığı yaratan bir mesaj" diye konuştu.
Oxfam adlı STK'nın HIV/AIDS uzmanı Mohga Kemal-Yanni de HIV ile mücadelede prezervatife ulaşmanın kesinlikle çok önemli olduğunu belirterek, Papa'nın söyledikleriyle hiçbir biçimde hemfikir olmadıklarını vurguladı. cnntürk