VATİKAN
Dışişleri Bakanı Piskopos Dominique Mamberti, İtalyan Katolik Piskoposlar Kurulu’nun yayın organı Avvenire Gazetesi’ndeki demecinde Papa 16. Benedikt’in Ankara ziyareti konuşmasıyla ilgili ipuçları verdi. Mamberti, Papa’nın Müslümanları takdir ettiğini, diyalog arzusunu, insanlığın yararına çalışmak için işbirliği yapılması gerektiğini ve din özgürlüğü konularını dile getirebileceğini söyledi. "Papa, Türkiye’ye gitme kararını, asla yeniden düşünme gereği duymadı" diyen Piskopos Mamberti, şunları söyledi:
AB İÇİN 2 KRİTER
Vatikan, Türkiye’nin tam üye olması durumunda, bu ülkenin Aralık 2002’deki Kopenhag zirvesinde benimsenmiş tüm kriterleri tümünü yerine getirmesi gerekeceği görüşündedir. Özellikle de, 23 Ocak 2006’da Türkiye’nin üyeliği için ortaklık belgesindeki öncelikler, koşullar ve ilkelere ilişkin kararda dile getirilen tavsiyeler arasındaki din özgürlüğünün yerine getirilmesi gerekir. Mamberti, Türkiye’deki kimi siyasi yetkililelerin Papa’yla görüşmekten kaçındıkları iddiasına ilişkin soruyu ise Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e mesaj verircesine şöyle konuştu: "Papa’nın gerek Vatikan’da, gerekse seyahatler sırasında bir ulusun siyasi yetkilileriyle görüşmesi, hep değerli bir fırsat niteliğindedir. Dolayısıyla ilgili ülkenin, insanların barışçıl ve semereli biçimde birarada yaşamaları açısından, bu fırsatı değerlendirmesinde yarar vardır."
NUTKUNUN İPUÇLARI
Vatikan Dışişleri Bakanı, Papa’nın Regensburg konuşmasıyla yaşanan gerilimin bu seyahati olumsuz etkileyip, etkilemeyeceğine ilişkin soruya ise "Hadise, bu ziyareti daha da önemli kılmıştır. Papa, bu ziyaret esnasında, düşüncesini izah ederken söylediklerini yineleyerek, Müslümanları taktir ettiğini, diyalog arzusunu, bunun mevsimlik bir tercih olmadığını, yanlış anlaşılmaları aşarak insanlığın yararına çalışmak için işbirliği yapılması gerektiğini dile getirebilir" cevabını verdi.
DİN ÖZGÜRLÜĞÜ
Papa’nın Türkiye seyahati sırasında "din özgürlüğü meselesi"ni dile getireceğini belirten Mamberti şunları söyledi: "Papa, Türkiye seyahatinde, Türk anayasasının din özgürlüğünü ve bundan yararlanma hakkını tüm vatandaşlarına tanımasından hareketle bu meseleyi de gündeme getirebilir. Azınlıklar da dahil olmak üzere her cemaatin bu özgürlükten kendi gerekleri doğrultusunda yararlanmasının mümkün kılınmasını temenni edebilir."