Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1406
EURO
38,0462
IMKB
10.093,000
ALTIN
2.891,020
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PAPADOPULOS, MARAŞ'IN İADESİNDEN SÖZ ETTİ
PAPADOPULOS, MARAŞ IN İADESİNDEN SÖZ ETTİ
 
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, AB dönem başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs önerilerinin, Maraş’ın Rumlara iadesini içeren net maddeler içermemesi halinde "dengeli olamayacağını" öne sürerek, "Görüşmenin devam etmesi için Türkiye’nin yapması gereken asgari şey Mağusa’nın kapalı bölgesi Maraş’ı iade etmektir" dedi.
 
30.10.2006 - 00:20
      Papadopulos, Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesine verdiği demeçte, Finlandiya’nın önerilerinin, KKTC’ye yönelik Doğrudan Ticaret Tüzüğüyle ilişkili olduğunu belirterek, şunları söyledi:
      "Gerek Finlandiya Başbakanı gerek diğerleri her fırsatta, Türkiye’nin AB ve ’Kıbrıs’ karşısındaki yükümlülüklerinin Kıbrıs sorununa ilişkin diğer gelişmelerle ilişkilendirilmemesi gerektiğini net bir biçimde ifade ediyorlar.
      Türkiye’nin AB ve buna bağlı olarak ’Kıbrıs’ karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmesinin Kıbrıs sorununun çözümüne bağlı olmasını kabul edemeyiz. Türkiye’nin AB yükümlülükleri özerktir. Bu ayrım sürdürülmelidir." Finlandiya’nın önerilerinin kendilerine gayriresmi ve sözlü olarak iletildiğini ve Finlandiya’nın konuyu tamamen gizli tutmalarını talep ettiğini ifade eden Papadopulos, bazı gayriresmi belgeler aldıklarını, önerilerin sürekli şekillenme aşamasında olduğunu kaydetti. "Görüşmeye açılan fikirler, ifadeler mevcuttur" diyen Rum lideri, konunun 8 Kasıma kadar tamamen açıklığa kavuşmasını umut ettiklerini belirtti.
     
     'ERCAN HAVAALANI TARTIŞMA KONUSU BİLE DEĞİL'
      Papadopulos, bir soru üzerine, Ercan Havaalanı konusunun görüşmeye açık olmadığını net bir biçimde belirttiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
      "Timbu (Ercan) Havaalanı’nın görüşmeye açık olmadığını net bir biçimde ifade ettik. Hava sahanlığı, kontrol kuleleriyle ilgilidir. Egemenlik konusu ortaya konmaktadır. Türkler bunu istiyor olabilir, ama biz bunu tartışmayız bile. Biz, Doğrudan Ticaret Tüzüğü ile Türkiye’nin AB yükümlülüklerinin net bir ayrımının yapılmasını istedik. Ancak Maraş’ın yasal sahiplerine iade edilmemesi halinde Mağusa Limanı’ndan doğrudan ticaretin başlamasının görüşmeye açılmayacağı şeklinde eski bir görüş birliği mevcuttur. Maraş’ın iadesi konusu benim tarafından sunuldu ve Lüksemburg önerilerinin Ekim 2005 tarihindeki oluşma aşamasında Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün bir parçası olarak görüşüldü." Maraş’ın Rumlara iadesine karşılık Gazimağusa Limanı’nın doğrudan ticarete açılması yönündeki önerilerini AB dönem başkanı Finlandiya’ya ilettiklerini anlatan Papadopulos, "Görüşmenin devam etmesi için Türkiye’nin yapması gereken asgari şey Mağusa’nın kapalı bölgesi Maraş’ı iade etmektir. Eğer Finlandiya’nın önerisi Maraş’ın sahiplerine iadesine ilişkin net iade perspektifini belirten maddeler içermezse Finlandiya’nın ’fikirlerinin’ dengeli olacağını söylemek mümkün değil. Bu net iade perspektifinin ne olduğu ise belirli bir zaman süresine dayanılarak görüşülmektedir" diye konuştu.
     
     VETO KONUSU
      Papadopulos, "Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi, örneğin limanlarını Rum gemilerine açmaması durumunda Rum yönetiminin tepkisinin ne olacağı" yönündeki bir soruya karşılık, kendisinin hiçbir zaman veto uygulamaktan söz etmediğini savundu.
      "Türkiye’nin AB sürecine hiç rahatsız edilmeden, yani yükümlülüklerini yerine getirmeden devam edemeyeceği" görüşünü en baştan beri ifade ettiklerini kaydeden Papadopulos, veto uygulama konusu her gündeme geldiğinde Rum Ulusal Konseyi’nin toplandığını ve iki parti dışında, oy birliğiyle veto uygulanmasının Güney Kıbrıs’ın yararına olmayacağı kararına varıldığını söyledi.
     
     AB ARALIK ZİRVESİ
      "Aralık ayı sonrasında ve AB zirvesinde yapılacak değerlendirmenin ardından protokolün uygulamaya konulmaması durumunda Rum yönetiminin başlıkların açılıp kapanmasına onay verip vermeyeceği" yönündeki bir soruya ise Papadopulos, değerlendirme çıkana kadar 25 üyeyle fikir birliği içerisinde hareket edeceklerini, değerlendirme yayınlanana kadar başlıkların açılıp kapanamayacağını ve söz konusu olanın Türkiye’nin sadece limanları ve havaalanlarını açması değil, tüm yükümlülükleri olduğunu belirtti.
      Türkiye’nin liman ve havaalanlarını açmasının sadece kendilerinin değil AB’nin de talebi olduğunu savunan Papadopulos, bu konunun kendileri için birincil derecede önem teşkil etmediğini, kendileri için asıl önemli olanın Kıbrıs sorununun çözümü olduğunu iddia etti.
      Ankara Protokolü’nün uygulanmasının Türkiye’nin AB karşısındaki güvenilirliğini ve AB’nin de Türkiye’ye yönelik uyarılarının güvenilirliğini değerlendirme altına sokacağını savunan Papadopulos, AB’nin değerlendirmesinin yayınlanmasının ardından AB’nin görüşlerinin belli olacağını, kendilerinin de ne yapacaklarına bundan sonra karar vereceklerini belirtti. Papadopulos, AB Komisyonunun Türkiye’ye karşı çok "eleştirel" olacağını bildiklerini, ancak kesin olmayan şeyin Komisyonun Türkiye’ye yönelik önlemler veya yaptırımlar önerip önermeyeceği ya da önlemler alma konusunu Aralık 2006 da gerçekleştirilecek AB zirvesine bırakıp bırakmayacağı olduğunu ifade etti.
      Papadopulos söyleşisinde, 2004 ve 2005 yıllarının Aralık ayı ile kıyaslandığında Rum yönetimi hakkında AB içerisinde şu anki havanın kökten değişmiş olduğunu, o dönemde Annan Planı’nı reddetmiş olmasından ötürü Kıbrıs sorununun çözülememesinden Kıbrıs Rum tarafının sorumlu görüldüğünü, ancak artık birçoklarının Annan Planı’nın reddedilme sebeplerini anlamakta olduğunu ileri sürdü.
      Tasos Papadopulos, Türkiye’nin AB’ye katılımı konusunda da AB içerisindeki ortamda değişikliklerin yaşandığını ve birçok ülkenin Türkiye’nin AB’ye katılımının ve uyumunun ne kadar zor olacağını anladığını iddia etti.

     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD DÜĞMEYE BASTI

'TECAVÜZCÜ DEĞİLİM, MASUMUM'

BULGARİSTAN'DA ZAFER PİRVANOV'UN
»  MECLİS KADINLAR TUVALETİNDE KAVGA
»  NİJERYA'DA DÜŞEN UÇAK'TA YÜZ'DEN AZLA KİŞİ ÖLDÜ
»  FİDEL CASTRO:"ÖLMEDİM, HAYATTAYIM"
»  VİSKİ RİCASI İNGİLTERE'Yİ KATIŞTIRDI
»  NÜKLEER'E TEPKİ SEKS'LE GELDİ
»  IRAK KONTROLDEN ÇIKTI!
»  KERKÜK'Ü BIRAK TELAFER'E BAK
»  FİLİSTİN EKONEMİSİ ÇÖKÜŞ İÇİNDE!
»  BLAİR'İN MEKTUBU İNGİLTERE'DE DE YANKI BULDU!
»  ABD'DE İŞKENCE KRİZİ
»  BUGÜN ÇOK KANLI EYLEM OLACAK
»  PİSKOPOS PEÇEYİ SAVUNDU
»  FRANSA,TÜRKÇE RADYO YAYININI 35 YIL SONRA DURDURDU
»  HSBC:"PİNOCHET'İN ALTINLARI BİZDE DEĞİL"
»  ABD'DE SİYAH BAŞKAN HEYECANI
»  HER 12 BİN DOLARDAN BİRİ SAHTE
»  "ÖRTÜNMEYEN KADIN AVLANABİLEN ETTİR"
»  5 MİLYON DOLARA DEVREN DEMOKRASİ ÖDÜLÜ
»  NİKARAGUA'DA TARTIŞMALI KÜRTAJ YASAĞI
»  EŞCİNSEL İNGİLİZ POLİTİKACI EVİNİ TERKETTİ
»  10 YAŞINDAKİ ÖĞRENCİ OKULU HAVAYA UÇURMAYA KALKTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.