Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9989
EURO
36,9083
IMKB
9.837,000
ALTIN
3.235,530
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 11 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PARA DEĞİL, KATİLİ İSTİYORUZ"
PARA DEĞİL, KATİLİ İSTİYORUZ
 
10 yıl önce Gazi Mahallesi ve Ümraniye'de 17 kişinin öldüğü olaylarda askerden izne gelen oğlu Mümtaz'ı kaybeden Sevgili Kaya, "Onlara da bir ömür boyu hapis verseler, onlar da bizim gibi çekse, ben hiçbir şey istemem" diyor
 
7.8.2005 - 09:33
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 10 yıl önce Gazi Mahallesi ve Ümraniye'de 17 kişinin öldüğü olaylar nedeniyle suçlu bulduğu Türkiye'yi toplam 510 bin euro ödemeye mahkûm eden kararı, ailelerin gözyaşlarını dindirmeye yetmedi. Kaybettikleri yakınlarının acısıyla yaşayan aileler, "Dünyaları verseler onları geri getirebilirler mi? Katiller dışarıda gezdikçe acımız azalmayacak" diyor.
Polisin göz yaşartıcı bomba, plastik mermi ve tazyikli su kullanması gerektiğine dikkat çeken AİHM'nin, tazminat ödenmesine hükmettiği 17 aileden biri de Kaya Ailesi. Askerliğini yaptığı Ankara'dan 10 günlük izne gelen oğlu Mümtaz'ı Gazi Mahallesi'ndeki olaylarda kaybeden Sevgili Kaya (61), yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
"Halamın kızına misafirliğe gidecektik. Evde konuşurken Mümtaz'a dışarı çıkmamasını söyledim. 'Ben asker adamım, ne işim var orda anne' dedi. Öğleden sonra evden çıktık. Mahallenin köşesinde rastladığımız arkadaşlarına misafirliğe gittiğimizi anlattı. Tam o anda polis ateş etmeye başladı. Hep birlikte kaçtık. Ben yanındayım ya, arkasına dönüp bana baktı. O anda kurşunu yedi. Para bizim acımızı nasıl azaltsın? Onlara da bir ömür boyu hapis verseler, onlar da bizim gibi çekseler, hiçbir şey istemem."
Baba Veli Kaya ise, "Dünyayı verseler ne yazar? Bu insanları öldürenlere ömür boyu hapis cezası verselerdi, o zaman Türkiye'de adalet olduğuna inanırdık" diye konuşuyor.

'Öfkemiz artıyor'
19 yaşında ölen Reis Kopal'ın ağabeyi Hüseyin Kopal, karara sevindiğini, ancak belirlenen tazminatı komik bulduğunu belirtiyor. "Adalet yerini bulmadıkça içimizdeki öfke her geçen gün biraz daha artıyor" diyen Kopal, şunları söylüyor:
"Kardeşimin sırtından vurulduğu an, televizyonlarda net bir şekilde yayımlandı. Yargılanan polisler memuriyetten bile atılmadı. Bunca acıdan sonra bize biçilen ne? 30'ar bin euro. Bütün aileler şaşırdı. Bu bizi gerçekten yaraladı, ikinci bir yıkım oldu. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? AİHM'nin Türk insanına verdiği değer bu demek ki. Bazı aileler gibi biz de tazminatı almamayı düşünüyoruz."

'Parayla ölçülür mü?'
Gazi'deki çatışmada kızı Dilek'i (18) kaybeden, iki çocuğu da yaralanan Ali Şimşek (48), "Herkes caddedeydi, böyle bir şey olacağını düşünsek orada ne işimiz olurdu?" diyor.
Ablasını kaybeden, kollarında ise hâlâ cop izleri taşıyan Erkan Şimşek (27) daha öfkeli. Zülfü Livaneli'nin geldiğini duyunca, dinlemek için dışarı çıktıklarını anlatan Erkan Şimşek, "İnsanın değeri parayla ölçülebilir mi? Giden geri geliyor mu? Devlet alsın o parayı!" diye konuşuyor.
Öldüğünde 17 yaşında bir lise öğrencisi olan Sezgin'in ağabeyi Ergin Engin (36), hiçbir tazminat miktarının acıları azaltamayacağını belirterek, şunları söylüyor:
"Avrupa, Türkiye'ye çok güzel bir cevap vermiştir. Biz ülkemizdeki hukuka inanmak istiyoruz. Avrupa'da yaşamıyoruz, bu topraklarda yaşıyoruz. En ufak davamızda bile adaleti Avrupa'dan mı dileneceğiz? 10 yıl öncesini tekrar hatırlamaktansa ülkenin şu anki durumunu tartışalım."
Annesi Gazi Mahallesi'nde öldüğünde 16 yaşında olan Müşerref Bingöl, "21'imde intiharı denedim. Başarısız bir evlilik yaşadım. Yaşadığım sorunların temelinde annesizlik var. Babam tekrar evlendi, hayatta hiçbir dayanağım yok, yalnız yaşıyorum. Geleceğimden endişeliyim" diyor. Bingöl, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

'Annesiz kaldım'
"Cemevine gelmiştik, bütün mahalle dışarıdaydı. Herkes aşağıya doğru yürümeye başlayınca, onlara katıldık. Annemin 2 - 3 metre ilerisindeydim. Beni daha iyi görebilmek için yüksek bir şeyin üzerine çıkmıştı. Tek suçu da buydu. Annesiz kalmanın bedeli olmaz. Ama devletin suçlu bulunması ve ceza verilmesi acılarımızı azaltmasa da, yüreğimize su serpti."

'Nerede benim Mümtaz'ım?'

ANKARA'da askerliğini yaparken 10 günlük izne gelen oğlu Mümtaz'ı Gazi Mahallesi'ndeki olaylarda kaybeden ve konuşmamız boyunca gözyaşları hiç dinmeyen Sevgili Kaya (61), şunları anlatıyor: "Evladım toprakta çürüyor. Onlar düğün derneğe gider gibi kravatla karşımıza çıkıyor. Onlar ellerini kollarını sallayarak geziyorlar. Nerede benim Mümtaz'ım? O gün 3,5ta evden çıktık oğlumla. Mümtaz, saat 5'te morga gitti.
Bu kadar bir zamanda oldu her şey. İnsanlık bu mu?"

Dava yeniden görülmeli

Ailelerin avukatlarından Sabri Kuşkonmaz, AİHM'nin gerekçeli kararının ellerine ulaşmadığını belirterek, "Edindiğimiz bilgilere göre, AİHM'nin adil yargılama yapılmadığı yönündeki kararı nedeniyle davanın yeniden görülmesi gerekiyor. Bu kez davanın İstanbul'da görülmesi için tüm girişimlerde bulunacağız" dedi.

Kararlar 2002'de onandı

12 Mart 1995'te kimlikleri hâlâ belirlenemeyen bazı kişiler, şoförünü öldürüp gasp ettikleri taksiyle, Alevi vatandaşlarımızın yoğunlukta olduğu Gazi Mahallesi'ndeki Yavuz, Dostlar, Öntaş ve Doğu kıraathaneleri taradılar. Bir kişi öldü, 11 kişi de yaralandı. Olayı protesto etmek isteyen binlerce kişi Gazi Mahallesi'nde bir araya geldi. Polisin silah kullandığı ve Ümraniye'ye de sıçrayan olaylarda toplam 17 kişi öldü.
Gazi'deki olaylara ilişkin 20 polise dava açıldı. Güvenlik gerekçesiyle Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 7 yıl sürdü. Sanık polislerden Adem Albayrak'a 3 yıl 24 ay, Mehmet Gündoğan'a 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Bu cezalar da "af" kapsamına alınarak ertelendi. Üsküdar Başsavcılığı, 5 kişinin öldüğü Ümraniye'deki olaylarla ilgili, delil yetersizliğinden takipsizlik kararı verdi. Aileler, her iki kararın 2002'de Yargıtay'ca onanması üzerine davayı AİHM'ye taşıdı.(MİLLİYET)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÖKÇEK'TEN BAŞKANLARA TANITIM GEZİSİ

ANKARA BALA YİNE SALLANDI

TÜRKİYE'DE CİNSELLİK YAŞI KAÇ ?
»  HANGİ TUVALET DAHA HİJYENİK?
»  İSTANBUL'DA SADECE 4 SAHİL TEMİZ ÇIKTI
»  İSTANBUL'DA SADECE 4 SAHİL TEMİZ ÇIKTI
»  GRİZU FACİASINDA İŞVEREN YÜZDE YÜZ KUSURLU BULUNDU
»  "BAŞBAKAN, MİDE RAHATSIZLIĞI GEÇİRECEK"!
»  ÖĞRETİM ELEMANLARININ ATANMASININ YÜRÜTMESİNE DURDURMA
»  MEMURLAR, GREVLİ TOPLU SÖZLEŞME İSTİYOR
»  AYAKTA BEVLETME TARTIŞMASI!
»  HASTA ÇOCUĞA MİLLETVEKİLİ MORALİ
»  TRENLERE YÖNELİK BOMBALI SALDIRILARA KARŞI UYARI SİSTEMİ
»  SINIFTAKİ BÜTÜN ERKEK ÖĞRENCİLERLE YATTI!!
»  YANGIN SÖNDÜRÜLÜRKEN EV ÇÖKTÜ: 23 YARALI
»  KRANDİ'NİN EVİNDE BAYRAM VAR
»  ERDEMİR İÇİN ÇIPLAK EYLEM...
»  HACILARA İTHAL VALİZ!
»  DEKOLTE'YE AB SINIRI!
»  TOPBAŞ, 1,5 MİLYON'A MAYO SATACAK!
»  KPSS SONUÇLARI AÇIKLANDI
»  UĞUR BÖCEKLERİNİN NESLİ TÜKENİYOR!
»  METEOROLOJİ'DEN YAĞIŞ UYARISI
»  TUVALETTE OTURURKEN MİKROP KAPILIR MI?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.