Avrupa Birliği üyesi ve Asya ülkelerinden 43 liderin katıldığı iki gün süren zirve de, uluslararası para fonu IMF'nin de krizden ciddi bir şekilde etkilenen ülkelere yardımda daha büyük bir rol oynaması gerektiği de vurgulandı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da uluslararası finans kuruluşlarının yoksul ülkelere yardım için harekete geçmeleri gerektiğini belirtti.
Bu arada, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da biraraya gelen Arap Körfezi ülkelerinin bakanları küresel ekonomik krizle mücadele etmek için bölgesel bir çözüm üzerine görüşmelerde bulundular.
Çin Başbakanı Ven Ciabao, iki gün süren zirvenin sonunda düzenlenen basın toplantısında, dünya liderlerinin mevcut finans krizinden gerekli derslerin alması gerektiğini vurguladı.
Hükümetlerin şu ana kadar aldığı önlemlerin krizin üstesinden gelinmesi için yeterli olmadığına işaret eden Ven, çözümün anahtarının güven, işbirliği ve sorumluluk olduğunu savundu. Çin Başbakanı, Bütün ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirmeliyiz, ancak böylelikle zorlukların üstesinden gelebilecek gücü yaratabiliriz diye konuştu.
Çin Başbakanı basın toplantısında, ABD Başkanı George W. Bush'un çağrısıyla gelecek ay Washington'da düzenlenecek finans kriziyle ilgili toplantıya katılacaklarını açıklarken, 'pragmatik ve işbirliğinden yana bir tutum takınacaklarını' söyledi.
Krizin Çin ekonomisine etkisini izlediklerini ifade eden Ven, bunun doğrudan etkilerinin büyük olmayacağını ileri sürdü.
Ven, Çin'in ekonomi politikasını yönlendirenlerinin önceliğinini iç talebi genişletmek olduğunu belirterek, alınan önlemlerin sonuçlarının görülmesi için zamana ihtiyaç olduğunu kaydetti.
bbc