Gazetecilik alanında dünyanın en iyileri arasında sayılan Columbia Üniversitesi’nin Gazetecilik Fakültesi tarafından 1917’den bu yana Amerikan basınında öne çıkan haberlere verilen Pulitzer ödülleri gazetecilikte dijital devrimi gözardı etmedi. Gazetecilik alanında verilen ödüllerde bugüne kadar yazılı basında çıkan çalışmaları ödüllendiren Pulitzer Komitesi, internet sitesi Huffington Post’ta yayınlanan ordu muhabiri David Wood’un savaşta ağır yaralanan gaziler ve ailelerini anlattığı 10 bölümlük “Beyond the Battlefield” (Cephenin Ötesi) başlıklı yazı dizisini ‘Ulusal Muhabircilik’ dalında 2012 ödülüne layık gördü.
‘Orijinal haberciliğe ödül’
İnternet üzerinden blog yazılarını ortak bir havuzda toplayarak yedi yılda gazetecilik anlayışını dönüştüren Huffington Post’un genel yayın yönetmeni Arianna Huffington “Hem David’in imzasını attığı anlamlı gazetecilik, hem de HuffPost’un kamuoyunu ve insanların hayatlarını etkilemeyi amaçlayan orijinal haberciliğine hak ettiği değer verilmiş oldu” değerlendirmesini yaptı.
Huffington Post Şubat 2011’de 315 milyon dolara satılarak intenet gazeteciliği hakkındaki tartışmaları körüklemişti. Edebiyat, drama ve müzik dallarında da verilen Pulitzer ödüllerinde bir başka şaşırtıcı tercih de 1977 yılından beri ilk kez roman dalında ödül verilmemesi oldu. 18 kişilik ödül komitesi “Daha önce 11 kez bu alanda ödül verilmemiş, çok şaşırılacak bir şey değil” ifadeleriyle açıklama getirmeye çalıştılar.
Afganistan’daki şiddetin sembolüne dönüşen 6 Aralık 2011 tarihli bu fotoğrafıyla foto muhabiri Mesud Hüseyni (31) Güncel Haber Fotoğrafçılığı dalında ilk Pulitzer ödülüne kavuştu. AFP haber ajansına bağlı olarak çalışan Afgan vatandaşı Hüseyni ailesi ayaklarının dibinde ölü yatan Afgan kızını çektiği anı “Patlamayı uzakta olduğum halde neredeyse derimde hissettim. Kaçanların tersi yönünde koşmaya başladım. Şoktaydım, ne yaptığımı bilmeden fotoğraf çekmeye başladım. Kimseye yardım etmedim. So0nra ağladığımı fark ettim” diyerek anlattı.
http://www.haberturk.com/medya/haber/735097-pulitzer-odulunde-internet-devrimi