Putin'e, yüksek basınca dayanıklı mini denizaltı Mir-2 ile yaptığı dalışta, Rusya Oşinografi Kurumu Genel Müdürü Robert Nigmatullin eşlik etti.
Sporcu kimliği ile de tanınan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, "Dibe daldığımızda, zengin gaz hidrat yataklarına dokunabilirsiniz ve yakabilirsiniz" diyen Rusya Oşinografi Kurumu Genel Müdürü Robert Nigmatullin'e gülümseyerek, "Yok yok bu sefer gaz hidrat yakmayalım" karşılığını verdi. Gaz hidrat, en ufak bir kıvılcımla hemen alev alabiliyor.
56 yaşındaki eski Devlet Başkanı Putin, 4,5 saat geçirdiği batiskaftan çıkarken benzi soluk ve yorgun görünüyordu.
Gazetecilerin sorularına yanıt veren siyah kuşak judocu, jet pilotu Putin, "Bundan sonra kozmonot olarak uzaya da gidecek misiniz" sorusu üzerine, "Hayır, yeryüzünde yeterince iş var" dedi. Putin, batiskafla dalış tecrübesi konusunda da "Hayatımda böyle bir deneyim yaşamadım. Çok farklı bir duyguydu" diye konuştu.
31 bin 494 kilometrekare ile Marmara Denizi'nin 3 katı büyüklüğe sahip Baykal Gölü'nün en derin yeri olan 1680 metreye geçen yıl ilk kez batiskafla inilmişti.
1 trilyon metreküp doğalgaz
Kuzey Amerika'nın Büyük Göller Bölgesi'nin gölleri kadar su içeren, tüm dünyanın donmamış tatlısu varlığının beşte birini oluşturan, 30 milyon yıl ile dünyanın en yaşlı gölü olan Güneydoğu Sibirya'daki Baykal Gölü'nde, 1 trilyon metreküpün üzerinde doğalgaza denk gaz hidrat bulunduğu hesaplanıyor.
Kömür ve petrol ürünlerine nazaran yarı yarıya karbondioksit salınımı olan gaz hidrat, bu çevreci özelliği ile de geleceğin yakıtı olarak görülüyor. Gaz hidratın enerji kaynağı olarak kullanılması için araştırmalar sürüyor.