Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2595
EURO
37,6381
IMKB
9.045,000
ALTIN
2.887,250
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PUTİN'DEN KIBRIS DESTEĞİNE DEVAM
PUTİN DEN KIBRIS DESTEĞİNE DEVAM
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Soçi'de biraraya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kıbrıs konusundaki desteğini yineledi.
 
18.7.2005 - 16:27
Putin, ''Kıbrıs sorununun adil çözümüne yönelik BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın çabalarını desteklemeye devam edeceğiz'' dedi. Başbakan Erdoğan da "Kıbrıs konusunda Putin'in (Annan'ın şu andaki tavrı' istikametinde ifadelerinin olduğunu görmek bizi memnun etti" dedi.
 
Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi kentinde kahvaltıda yaptıkları görüşmenin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk sözü Rusya lideri Vladimir Putin aldı. geçtiğimiz yıl itibariyle iki ülkenin ticaret hacminin yüzde 60 oranında artarak, 11 milyar dolar seviyesine ulaştığına dikkat çeken Putin, ''ortak amacımız bu rakamı gelecek yıllarda 25 milyar dolara çıkarmaktır'' dedi.
 
Ortak işbirliği kararlılığı

Rusya lideri Putin, gerek ekonomik gerek kültürel ve insani işbirliğinin yanı sıra diğer alanlarda kaydedilen olumlu gelişmeleri daha sağlam bir zemine oturtmaya kararlı olduklarını belirterek, '2004 yılı itibariyle Rusya'nın, Türkiye'nin ithalatta ikinci, ihracatta sekizinci büyük ortağı olduğunu' kaydetti. 
    
Rusya Federasyonu olarak Türkiye'ye doğalgaz ihracatı konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceklerini kaydeden Putin, buna Karadeniz altındaki Mavi Akım projesinin de dahil olduğunu belirtti.
 
Görüşmede, enerji konusundaki ortak projeleri masaya yatırdıklarını da vurgulayan Rusya lideri, ''Mavi Akım'ı proje kapasitesi olan yılda 16 milyar metreküpe ulaştırmamız gerekiyor. Ve bunu da gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ile karşılıklı yatırımlar konusunu kapsamlı şekilde ele aldıklarını da anlatan Putin, ''Türk firmalarının Rusya'daki yatırımı 1.5 milyar dolar civarında, bunu artırmamız gerekiyor. Rus firmaları da Türkiye'de yatırım konusunda istekli" dedi. 
    
Kıbrıs desteğine devam
 
Putin, görüşmede Kıbrıs sorununun da gündeme geldiğini belirterek ''Kıbrıs sorununun adil çözümüne yönelik BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın çabalarını desteklemeye devam edeceğiz'' dedi.
 
Irak ve İran gibi bölge ülkeleri konusunda Erdoğan'ın görüşlerini dinleme şansı  olduğunu da'' belirten Putin, memnuniyetini ''görüşmelerimiz çok samimi ve yapıcı bir havada geçti, sonuçlarından çok memnunum'' sözleriyle ifade etti.
 
Erdoğan'dan ilişkilerin önemine vurgu 
 
Putin'in açıklamalarının ardından söz alan Erdoğan, Rusya lideri ile yedi ay içinde dört kez birayaya geldiklerini yineleyerek ''Sayın Başkan (Putin) ile bölgesel refah ve istikrarın güçlendirilmesi, küresel barışa katkı yapmanın önemi ve aciliyeti konularında düşüncelerimiz örtüşüyor'' dedi.

Erdoğan, özellikle masum çocuk ve kadınların hayatına yönelen terörizm tehdidine karşı ortak mücadele isteklerini bu vesileyle teyit
ettiklerini kaydetti.
 
Türkiye ve Rusya'nın ikili ticaret hacminin son yıllarda ciddi artış göstermekte olduğuna işaret eden Erdoğan, 2004 yılı sonunda yaşanan sıçramanın, bu yıl da aynı şekilde yaşanacağına inandığını
söyledi. 
    
Başbakan, önümüzdeki yıllarda ticaret hacminin 25 milyar dolara yükseltilmesini hedeflediklerini, bu hedefe doğru ciddiyetle ilerlediklerini ifade etti.
 
'Türk yılı' ile 'Rusya yılı' kararları
 
Görüşmede kültürel ilişkileri de ele aldıklarını kaydeden Erdoğan, karşılıklı olarak Türkiye'de bir 'Rusya Yılı', aynı şekilde Rusya'da
da bir 'Türk Yılı' olması gibi etkinlikleri yapma kararı aldıklarını açıkladı.
 
Enerji konusunda da önemli görüşmelerinin olduğunu söyleyen Erdoğan, gerek petrol gerekse doğalgaz konusunu geniş bir zeminde
görüşme imkanı bulduklarını belirtti. Erdoğan, görüşmede Mavi Akım projesini değerlendirdiklerini belirterek, bu konuda ilgili bakan ve kuruluşların çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) ile ilgili olarak da görüştüklerini ifade eden Erdoğan, örgütü daha etkin hale getirmek için neler yapabileceklerini ele aldıklarını, bu konuda Rusya ve Türkiye'ye önemli görevler düştüğünü kaydetti. 
    
Irak ve İran konularının yanında Kıbrıs'ı da konuştuklarını belirten Erdoğan, Putin'in, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın şu andaki tavrı istikametinde ifadelerinin olduğunu görmenin kendilerini ayrıca memnun ettiğini belirtti. 
 
Yukarı Karabağ konusunu görüştüklerini ifade eden Erdoğan, artık bu işin çözülmesi gerektiği kanaatinin Putin tarafından ifade edilmesinden ayrıca memnuniyet duyduklarını kaydetti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÖCALAN TÜRKİYE'DE PARTİ KURUYOR

'İNGİLTERE 'TERÖR' RİSKİ ALTINDA!'

İSPANYA'DA ORMAN YANGINI: 14 ÖLÜ
»  KUZEY KORE'DEN BİR MİLLETVEKİLİ GÜNEY KORE'DEN SIĞINMA İSTEDİ
»  BAŞBAKAN ERDOĞAN RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN'LE SOÇİ'DE BULUŞTU
»  AZERİ MİLLETVEKİLLERİ KKTC'DE
»  PKK KUŞADASI SALDIRISINI ÜSTLENMEDİ
»  AVRUPA PARLEMENTOSU'NUN 46 TUVALETİNDEN 41'İNDE KOKAKAİN KALINTISI BULUNDU
»  MİDE'DEKİ BOMBAYA DİKKAT!!
»  BOMBACILAR KANDIRILDI MI!
»  COSTA RİCA'DA UÇAK KAZASI: 5 ÖLÜ
»  LADİN'İN SAĞ KOLU EL ZEVAHİRİ KGB AJANIYMIŞ
»  TERÖRDEN ÇOK KORKAN AVRUPA ŞİMDİ KITANIN HER TARAFINI GÖZETLEYELİM FİKRİNİ TARTIŞIYOR
»  TALABANİ'NİN KONUTUNA İNTİHAR SALDIRISI
»  İRAN'A GÖRE LONDRA SALDIRILARI İNGİLİZ İŞİ
»  İNGİLTERE'DEKİ BOMBALAMA EYLEMLERİNDE TÜRK İZİ
»  LİBYA'DA İKİ TÜRK VATANDAŞI İDAM EDİLDİ
»  ABD'NİN SINIR ÖTESİ TAVRI BELLİ OLDU
»  BBC'DEN BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN SÖZLERİNE AÇIKLAMA GECİKMEDEN GELDİ
»  İNGİLİZ POLİSİ LONDRA BOMBACILARINDAN BİRİNİN RESMİNİ YAYINLADI
»  TERÖR-SİVİL HAKLAR İKİLEMİ AGİT GÜNDEMİNDE
»  ABD'DE MÜSLÜMAN VAİZE ÖMÜR BOYU HAPİS
»  IRAK'TA TÜRKMENLER ENDİŞELİ
»  FRANSA, SHENGEN'İ ASKIYA ALDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.