Türkiye Gazetesi, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin elebaşı Salih Müslim ile röportaj yaptı.
Yılmaz Bilgen imzalı ve gazetenin internet sitesinde yer alan haberde "PYD Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslüm gazetemize konuşarak Şam mutabakatı ve bundan sonraki takip edilecek yol haritasına ilişkin sorularımızı cevapladı" ifadeleri kullanıldı. Haberde terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’dan “terörist” diye bahsedilmemesi de dikkati çekti.
Söz konusu haberde Salih Müslim’in açıklamaları şöyle aktarıldı:
Gelinen noktayı “Öcalan’ın çağrısı ile de uyumlu ve paralel sonuç” olarak nitelendiren Müslüm “Süreçten ümitliyiz. Komisyonlar kısa sürede kurulacak ve petrol alanları, gümrükler ve silahlı güçlerin entegrasyonu aşamasına geçeceğiz. Anlaşmaya uyacağız” ifadelerini kullandı. Şam’da açıklanan 8 madde ve sonrasında özellikle PKK-YPG kanadından yapılan farklı yorumlar yapıldı. Müslüm ise “Uzlaşılan 8 madde kesinlikle doğru. Bu konuda yapılan spekülasyonlara itibar edilmemeli” dedi.
Türkiye’nin Öcalan üzerinden yaptığı hamleyi “tarihi değiştirecek bir gelişme” olarak nitelendiren Müslüm, “Öncelikle Orta Doğu denklemi bu barış sürecinden güçlü bir biçimde etkilenir. Biz Türkiye düşmanlığı ekilerek bir yere varılacağına inanmıyoruz. Türkler bize komşu ve dost bir millet. Biz ayrı bir devlet peşinde değiliz. Suriye’de demokratik katılım çerçevesinde var olmak için bu adımı attık. Türkiye ve Suriye halkının parçası ve kardeş hukuku dahilinde yaşamak istiyoruz. Suriye’de bir özerklik talebimiz yok. Siyasi hiçbir ön şartta sunmuyoruz. Eşit temelde adil bir yönetim istiyoruz” şeklinde konuştu
NEVŞİN MENGÜ'DEN EMOJİLİ YANIT
Salih Müslim röportajı dolayısıyla "alenen terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Nevşin Mengü ise sosyal medya hesabı üzerinden söz konusu röportajın ekran görüntüsünü emojilerle paylaştı.