Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Sonuçlar muhalefet partilerinde ciddi tartışmaları beraberinde getirecek. CHP ve İYİ Parti’nin yaklaşan kongrelerinde yürütülen politikalarda ve yönetimde değişim talepleri sürpriz olmayacak. AKP'de vitrin değişimi bekleniyor.
Meclis seçimlerinin ardından 2. tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri de sonuçlandı. Muhalefetin tüm iddialı söylemlerine karşın Cumhur İttifakı Meclis çoğunluğunu kazandı,
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Muhalefet liderlerinin ilk açıklamaları seçim sonuçlarının parti organlarında ele alınıp gerekli derslerin çıkarılacağı yönünde olsa da asıl tartışmalar yaklaşan kongrelere taşınacak.
Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre CHP'de sonbaharda gerçekleşmesi beklenen kongrede, “Hedef iktidar” iddiası ile çıkılan yolda Meclis çoğunluğunun elde edilememesi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin kaybedilmesinin nedenleri ve sorumluları tartışılacak. Seçim sürecinde eleştirilerini öteleyen parti içindeki kimi grupların kongrede bu eleştirileri yüksek sesle dile getirmesi, hatta aday-lar çıkarması sürpriz olmayacak.
İYİ Parti’nin olağan kongre tarihi geçtiğimiz hafta kamuoyuna duyuruldu. 24-25 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşecek İYİ Parti 3. Olağan Kurultayı’nda da hem partinin Meclis seçimlerinde aldığı oy hem de Cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecinde aldığı tutum tartışma konusu olacak. Partinin aldığı oyu, “Biz yerimizde sayarak Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmasının faturasını ödüyoruz” sözleriyle yorumlayan bir parti yöneticisi, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarını da Kılıçdaroğlu’nun adaylık ısrarı ile ilişkilendirdi, “Bir adaylık bu kadar pahalı olur mu? Adaylığın maliyetini ülke olarak ödedik” yorumu yaptı. Parti içinde Akşener’in bu süreçten “Ben demiştim” diyerek kurtulamayacağını söyleyen bazı parti yöneticilerine göre ise “Demek yetmez, yapmayacaktı, onay vermeyecekti” görüşünü savunuyor. Bir ay sonra gerçekleşecek kongrede tüm bunların tartışılacağı, bu tartışmaların yönetim kadrosunda değişiklikleri de beraberinde getireceği ifade ediliyor.
Gelecek Partisi de yıl bitmeden kongresini yapacak. Gelecek Partisi kongresini kasım ayı öncesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 29 Aralık 2020’de 1. Olağan Kongre'sini yapan DEVA Partisi’nin de yıl bitmeden kongresini yapması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52 oy alarak yeniden seçilirken AKP'de yüzde 7’yi bulan bir düşüş gerçekleşti. 7'nci olağan kongresini 24 Mart 2021'de toplayan AKP'nin Mart 2024 yerel seçimlerinden önce 8’inci kongresini yapması bekleniyor. AK Parti’nin kongresinde milletvekili aday listelerinde yüzde 65’i bulan değişikliğin parti yönetimine de yansıtılması, yerel seçim öncesi yeni bir vitrin oluşturulması bekleniyor.
13. Olağan Kurultayı’nı 18 Mart 2021’de toplayan MHP’nin ise kongresini 1 yıl sonra gerçekleşecek yerel seçimlerin ardından yapacağı vurgulanıyor.