Mey İçki Üst Yöneticisi (CEO) Galip Yorgancıoğlu, konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
Toplum sağlığını korumak ve devlete yardım etmek adına alınan kararla, piyasadaki bütün 70 cl'lik Yeni Rakı ürünü toplanacak ve 10 Mart tarihinden itibaren altın renkli kapaklı ürünlerle değiştirilecek. Toplanacak olan 5 milyon şişe ürününün tamamı ise şişeleriyle birlikte imha edilecek.
Bu süre içinde 35 cl'lik Yeni Rakı ile Tekirdağ, Altınbaş ve Klüp Rakı adlı ürünler ise piyasada olacak.
"BU LEKEYİ TEMİZLEYECEĞİZ"
Mey İçki Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Galip Yorgancıoğlu, piyasadan 70 cl'lik “Yeni Rakı”ların çekilerek tamamen imha edilmesiyle ilgili olarak, “Amacımız sahteciler yüzünden Yeni Rakı'mıza bulaştırılmaya çalıştırılan bu lekeyi temizlemek” dedi.
Yeni Rakı'nın sahtecilik yoluyla taklit edilmesi suretiyle ortaya çıkan trajediyi önleme konusunda sorumluluk hissettiklerini ve Mey İçki olarak bu sorumluluğu ve görevi yerine getirmeye kararlı olduklarını kaydeden Yorgancıoğlu, şöyle konuştu:
“Yarından itibaren tüm Mey kamyonları Türkiye sathına yayılıyor. Bu seferki amaç her zamankinden farklı. Türkiye sathındaki 70'lik Yeni Rakı'ları toplamak için yola çıkacaklar. Milyonlarca 70'lik Yeni Rakı'yı imha etmek üzere topluyoruz. Çünkü insan sağlığı, insan hayatı bizim için çok önemli. Kesinlikle bizden kaynaklanan bir konu olmamasına rağmen, en küçük bir riski bu konuda göze alamayacağımız için gereğini yapıyoruz. Amacımız, sahteciler yüzünden Yeni Rakı'mıza bulaştırılmaya çalıştırılan bu lekeyi temizlemek.”
Yorgancıoğlu, 10 Mart Perşembe günü itibariyle kapağında ve boynunda seri ve üretim tarihleri olan, ihracatta kullandıkları altın renkli kapaklı Yeni Rakı'yı piyasaya sunacaklarını bildirdi.
Tüketicilerin şişenin boynu ve kapağındaki rakamlar ile seri numaraları karşılaştırarak ürünün orijinal olduğundan emin olabileceklerini ve rahatlıkla içebileceklerini belirten Yorgancıoğlu, Yeni Rakı ve diğer ürünlerin yüzde 100 güvenle içilebilmesi için aylar önce kalıcı çözümlere yönelik başlattıkları yatırımların kısa zamanda sonuca ulaşacağını ve bunu duyuracaklarını kaydetti.
“KESİNLİKLE DEVLETİMİZDEN BİR YAPTIRIM GELMEDİ”
Şu anda piyasada 3-5 milyon arasında gerçek Yeni Rakı bulunduğunu tahmin ettiklerini belirten Yorgancıoğlu, işin maliyetine ilişkin soruya ise “Maliyetinin trilyonlarca lira olduğunu düşünüyoruz. Ama işin orasında değiliz. Buradaki olay rakamlar değil, insan sağlığı... Bizden kaynaklanmayan bir şey olmasına rağmen biz bu operasyonu gerçekleştireceğiz” yanıtını verdi.
Yeni ürünler için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu dile getiren Yorgancıoğlu, “Toplatılma ile sahte rakılar da gelecek mi?” sorusu üzerine, “Olabilir. Bir yerde amaç da o. Piyasada ne varsa toplayacağız” dedi.
Galip Yorgancıoğlu, toplatılan 70'lik Yeni Rakı'ların güvenlik güçleri ve vergi memurlarının denetiminde şişe kırılarak imha edileceğini söyledi.
Yorgancıoğlu, piyasaya sürülecek yeni ürünlerin kapağındaki ve boynundaki numaraların aynı olacağını, ihraç ürünlerinde kullanılan ve yan tarafında kabartmalı yazı bulunan kapakların üzerinde yine hologramlı şeffaf başlık olacağını belirterek, şimdiye kadar ihracatta kullandıkları altın renkli kapakların, baskılı kapak olduğunu ve taklit edilemeyeceğini savundu.
ÖLÜ SAYISI 19'A YÜKSELDİ
İstanbul’da piyasaya sürülen sahte rakıdan içtiği için tedavi gören iki kişi daha dün yaşamını yitirdi. Böylece İstanbul’da sahte rakı olayı patlak verdikten sonra ölenlerin sayısı 19’a yükseldi, aynı günlerde ölen 4 kişinin sahte rakıdan hayatını kaybedip kaybetmediği henüz tespit edilemedi.
(aa)