Ekranlarda
tam anlamıyla bir Nihat Hatipoğlu fırtınası esiyor. Hatipoğlu'nun atv'de yaptığı iftar ve sahur programları reyting rekorları kırıyor. Programa sayısız telefon ve e-posta yağıyor. Üstelik Hatipoğlu bir pop şarkıcısı ya da magazin programı sunucusu da değil; bir 'din anlatıcısı.' İşi ilginç kılan da bu. Hatipoğlu'nun yazdığı kitaplar da büyük ilgi görüyor. Son olarak Turkuvaz Kitap tarafından 20 bin adet
basılan
Allah'ı Bildiğimi Sanırdım kitabı piyasaya sürüldüğü hafta tükendi. Yayınevi, ulaşamayan okuyucular için yeni baskılar hazırladı. Hatipoğlu denince akla iki tanımlama geliyor. Bunlardan ilki 'dini sevdiren adam.' İkincisi ise 'kendisine soru sorulan adam.' Televizyon programı da kitapları da hep bu sorgulama tarzı üzerine kurulmuş. Biz de son kitabı ve programcılığı hakkında konuşmak üzere kendisiyle buluştuk. Dini konularla ilgili sorulara verdiği yanıtlar için programını izlemek daha yararlı. Biz ona ailesi, hayatı, hayat felsefesi ve programcılığı hakkında sorular sorduk.
- İki kuşaktır din eğitimiyle ilgilenen bir aileden geliyorsunuz bildiğim kadarıyla.
- Evet, babam eski hocalardan. Müftüydü aynı zamanda. Siirt, İzmir, Uşak, Afyon gibi şehirlerde müftülük yaptı. Sonra Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Din İşleri Yüksek Kurulu üyesiydi. Birçok eseri var,
Şafii İlmihali bunlardan biri. Bir de en önemli eseri altı büyük hadis kitabından biri olan
İbn-i Mace'yi 10 cilt olarak tercüme ve şerhetti.
Kuran tefsirine başladı fakat
Bakara Suresi'ni bitirdikten sonra vefat etti.
- O zaman babanızın etkisi çok üzerinizde.
- Hem annemin hem de babamın babaları da müftüydü zaten. Dedelerimden biri Diyarbakır ve Malatya'da müftülük yaptı. Diğeri ise bizim ilçenin müftüsüydü.
- Din eğitimi almanız bu ortamın doğal bir sonucu gibi gelişti öyleyse.
- Ben önce İmam Hatip okulunu,
sonra da düz liseyi bitirdim.
- Düz lise niye?
- O zaman tuhaf bir uygulama vardı. İmam Hatip okullarından mezun olanlar doğrudan İlahiyat Fakültesi'ne gidemiyordu. Bu yüzden düz liseyi de bitirmek zorunda kaldım. Sınavı kazanıp Ankara İlahiyat'ta okudum. Oradan mezun olunca da Diyanet'e girdim. 37 yıla yakın görev yaptım. İmamlıktan başlayıp her türlü görevi yaptım. Bu arada iki yıl Mısır'da kaldım. Orada eğitim gördüm.
- Peki televizyonculuk kariyeriniz nasıl başladı?
- Aslında radyoda başladı önce. Ankara'daki Hedef ve Arifan radyolarında 10 yıla yakın program yaptım. Sonra beni Kanal A'da bir televizyon programına konuk olarak davet ettiler. Program ilgi gördü; insanların hoşuna gitti sanırım. Kanal yöneticileri de bana teklif getirdi. Haftalık programlara başladık. Akabinde Ramazan geldi. Beş yıla yakın program yaptık orada. Sonra Flash TV'de ve Star'da çalıştık. Nihayet atv'deyiz.