Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan ve dış politikadaki uzmanlığıyla tanınan Foreign Policy dergisi, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında gerçekleşecek baş başa görüşmenin son dakikada kararlaştırıldığını belirterek, Obama’nın Türkiye’yi küstürmemek için randevu verdiğini ileri sürdü.
Zirve öncesinde yapılan programda Obama’nın sadece 10 ülkenin liderleriyle baş başa görüşmesinin öngörüldüğünü belirten dergi, bunlara son anda Türkiye ve Nijerya liderlerinin eklendiğini bildirdi.
Foreign Policy dergisi, Obama’nın ilk programında Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’la görüşme olmasına rağmen Türkiye’nin bulunmadığını hatırlatarak, “Bu durumda Türkiye’nin küsebileceğini düşünen Obama, Erdoğan’la da baş başa görüşmeyi kabul etti” diye yazdı.
Dergi, İran’a karşı uygulanacak ambargo konusunda Obama’nın BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirterek, ABD Başkanı’nın böyle bir dönemde Ankara’yı küstürmek istemediğini kaydetti.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin iletişim direktörü Ben Rhodes, Türkiye saatine göre akşama doğru gerçekleşmesi öngörülen görüşmede, Irak, Afganistan ve Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının yanı sıra nükleer silahsızlanma konularının da geniş bir şekilde ele alınacağını söyledi.
“Nükleer silahsızlanma” başlığı altında İran’a yönelik yaptırımların yanı sıra, Erdoğan’ın İsrail çıkışının da gündeme gelmesi bekleniyor.