Tokarev Reuters haber ajansına yaptığı değerlendirmede, Boğazlardaki gemi trafiğini azaltıp, Karadeniz’in Bulgaristan sınırından Yunanistan’ın Dedeağaç limanına petrol taşıyacak rakip projenin çok daha çekici olduğuna dikkat çekti.
Transneft Başkanı, “Elbette Burgaz-Dedeağaç projesi kullanım açısından daha uygun… Bu konuda çok çalıştık, fizibilite araştırmaları yaptık. Bu yıl projenin inşaatına başlayabilirdik” dedi.
Tokarev ayrıca, “Samsun-Ceyhan ne kadar önemli olsa da aklımıza takılan ve cevap bulması zor birçok soru var” dedi ve Önerilen nakliye ücretleri Boğazları kullanmak için verilen miktardan daha pahalı olduğuna dikkat çekti.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin geçen hafta, düzenlenen bir toplantıda, “Başbakan Erdoğan’a söz verdik, Samsun-Ceyhan'ı birlikte yapacağız” demişti.
Bulgaristan’ın Sosyalist hükümeti onlarca yıl süren siyasi çekişmelerin ardından 2007’de, Rusya ve Yunanistan’la Balkanlar üzerinden geçecek bir boru hattı için anlaşma imzalamıştı.
Avrupa Birliği’nin en zayıf ülkesi olan Bulgaristan, çevresel riskler ve elde edeceği ekonomik faydaların azlığı yüzünden, Haziran ayında yaklaşık 1.29 milyar dolarlık bu projeden ayrılmayı istediğini söylemişti.
Transneft bu boru hattının yüzde 33’lük hissesine sahip bulunurken, Rusya’nın en büyük ham petrol üreticisi Rosneft ve doğalgaz devi Gazprom’un petrol birimi Gazprom Neft de birlikte projede aynı oranda hisseye sahip. Projede geri kalan kısım ise Yunanistan ve Bulgaristan’ın yönetiminde bulunuyor.