Reuters haber ajansı, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde, Türkiye, Fransa'nın müzakerelerin başlaması için 'Kıbrıs tanınmalı' şartını, 'AB verdiği sözleri ihlal ediyor' olarak değerlendirdi. Ankara, açıklamaların "17 Aralık'ta alınan kararları" ihlal ettiğini düşünüyor.
Ayrıca Ankara, Fransa'nın bu tavrının 3 ekimde başlaması öngörülen müzakerelerin başlama tarihinde geçikmeye yolaçacağına inanmıyor.
KİM NE DEMİŞTİ? Başbakan De Villepin, Europe 1 Eradyosuna verdiği demeçte, Türkiye-AB arasında 3 ekimde başlaması öngörülen müzakerelerin ertelenebileceğini savunarak, ''AB'nin 25 üyesinden her birini tanımayan bir ülkeyle müzakere yapılmasının düşünülemeyeceğini'' belirtti.
De Villepin, Türkiye'nin 3 ekime kadar, müzakerelerin başlaması için şart koşulan bütün maddelere uymaması ve kendi argümanlarını empoze etmesi ihtimaliyle ilgili bir soruyu, şöyle yanıtladı:
''O zaman beklemek elzem olacak. Türkiye'nin müzakere sürecine geri dönme yolunda gerçek bir istek göstermesi beklenecek.'' Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, ''Müzakerelerin 3 ekimde başlamaması olası mı?'' sorusunaysa ''Her şeyin tamamen açık olması gerektiğini düşünüyorum'' yanıtını verdi.
YUNANİSTAN: TANIMADA ISRARLIYIZ
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yorgo Kumuçakos, "aday bir ülkenin bir AB üyesini tanımamasının Avrupa gerçeğine yabancı, kurumsal ve garip bir çelişki oluşturduğunu" söyledi.
Kumuçakos, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin'in yaptığı "Türkiye'nin Kıbrıs'ı (Rum) tanımaması halinde, AB ile müzakerelerin düşünülemeyeceği" yönündeki açıklamasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
De Villepin'in açıklamasının "özel bir önem" taşıdığını kaydeden Kumuçakos, "Türkiye'nin içinde bulunmayı kendi seçtiği bu çelişkili durumun bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini defalarca söyledik. Bu noktadaki tutumumuzda net ve ısrarlıyız" dedi.
Atina'nın, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasına ilişkin kararın alınacağı AB kurumlarında yapılacak değerlendirmelerde bu konuda son tutumunu alacağını belirten Kumuçakos, "Aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa perspektifini destekleyen tutumumuzu koruyoruz. Fakat, bu perspektif, AB'nin prensipleri, değerleri ve kuralları çerçevesinde gelişmelidir" diye konuştu.
RUMLAR'DAN ÇERÇEVE BELGESİ'NE YENİ PARAGRAF
Rumların, Türkiye’nin Kıbrıs deklarasyonuna tepki olarak Müzakere Çerçeve Belgesi’ne yeni koşullar koymaya hazırlandığı bildirildi. Rumların belgeye, "Müzakere sürecinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması gereklidir. Bu tanıma sürecinin uzaması müzakere sürecinin sağlıklı bir beklinde ilerlemesini tehlikeye sokacaktır" yolunda bir paragraf eklenmek istediği belirtiliyor. ABHaber’e göre, Rumlar, Türkiye’nin Ankara Antlaşması’nı AB’nin yeni üyelerine genişleten Ek Protokolü imzalarken ilan ettiği Kıbrıs deklarasyonunu gerekçe göstererek AB Konseyi’nce onaylanması gereken Müzakere Çerçeve Belgesi’ne bir paragraf eklemek istiyorlar.
Rumların belgeye ekletilmek istedikleri paragraf şöyle:
"Müzakere sürecinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması gereklidir. Bu tanıma sürecinin uzaması müzakere sürecinin sağlıklı bir beklinde ilerlemesini tehlikeye sokacaktır".
Rumları hangi ülkeler destekliyor?
Rumlar, İngiltere’nin Newport kentinde 1-2 Eylül’de yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında gündeme getirecekleri söz konusu talep için Fransa, Avusturya, Hollanda ve Danimarka’dan destek aldıkları savunuyor.
Rumların çerçeve belgesine eklenlemisini istedikleri önerilerin AB üyesi ülkeler arasında yapılacak pazarlıklardan sonra netleşeceği belirtildi.
AB üyesi ülkeler, Türkiye’nin deklarasyonuna verilecek yanıt için Ağustos sonunda toplanaçak AB Daimi Temsilciler Komitesi Coreper toplantısında görüş birliğine ulaşmaya çalışacak.
AB’nin Türkiye’nin deklarasyonuna cevap verip vermeyeceği, AB Komisyonu Hukuk Bürosu’ndan gelecek yanıta göre kesinlik kazanacak.
AVUSTURYA: TÜRKİYE KIBRIS’I TANIMADAN AB ÜYESİ OLAMAZ
Avusturya Başbakan Yardımcısı Hubert Gorbach da, Türkiye’nin Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanımaması halinde AB üyesi olamayacağını savundu.
Türkiye’nin imzaladığı Gümrük Birliği Ek Protokolü ile birlikte yayımladığı deklarasyonuna ilişkin yazılı bir açıklama yapan Gorbach, "Türkiye’nin, sınırları devletler hukukuna göre belirlenmiş olan Kıbrıs’ı tanımadan AB’ye tam üye olmasının mümkün olmadığı" görüşünü savundu.
Gorbach, açıklamasında, "Kıbrıs’ın (eğer) ve (ama) demeden tanınmasıyla Türkiye ileri doğru bir adım atmış olacaktır. Ancak bu son adım da olmayacaktır" ifadelerine yer verdi.
AB içinde ekonomik ve siyasi bazı sorunların yaşandığı bir dönemde iç barışın ve işbirliğinin birlikte yaşamanın ilk koşulu olduğunu belirten Gorbach, "Türkiye’nin konumunu ve nereye gitmek istediğini somut olarak belirlemesi gerektiğini" kaydetti.
Ek Protokol’ün imzalanmasıyla birlikte Kıbrıs deklarasyonunuN yayımlanmasını "olumsuz bir gelişme" olarak değerlendiren Gorbach, "Ankara’nın şu anda ipi germemesinin yararına olacağı" görüşünü dile getirdi.