Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2641
EURO
37,6277
IMKB
9.045,000
ALTIN
2.874,230
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
RUM KESİMİNİN TANINMASI ŞART...
RUM KESİMİNİN TANINMASI ŞART...
 
Fransa Başbakanı de Villepin'in 'Rum kesimini tanımadan Türkiye ile müzakereler başlamaz' sözlerine Ankara'dan ilk tepki geldi...
 
2.8.2005 - 17:53

Reuters haber ajansı, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde, Türkiye, Fransa'nın müzakerelerin başlaması için 'Kıbrıs tanınmalı' şartını, 'AB verdiği sözleri ihlal ediyor' olarak değerlendirdi. Ankara, açıklamaların "17 Aralık'ta alınan kararları" ihlal ettiğini düşünüyor.
      Ayrıca Ankara, Fransa'nın bu tavrının 3 ekimde başlaması öngörülen müzakerelerin başlama tarihinde geçikmeye yolaçacağına inanmıyor. 

     KİM NE DEMİŞTİ?      Başbakan De Villepin, Europe 1 Eradyosuna verdiği demeçte, Türkiye-AB arasında 3 ekimde başlaması öngörülen müzakerelerin ertelenebileceğini savunarak, ''AB'nin 25 üyesinden her birini tanımayan bir ülkeyle müzakere yapılmasının düşünülemeyeceğini'' belirtti.
      De Villepin, Türkiye'nin 3 ekime kadar, müzakerelerin başlaması için şart koşulan bütün maddelere uymaması ve kendi argümanlarını empoze etmesi ihtimaliyle ilgili bir soruyu, şöyle yanıtladı:
      ''O zaman beklemek elzem olacak. Türkiye'nin müzakere sürecine geri dönme yolunda gerçek bir istek göstermesi beklenecek.'' Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, ''Müzakerelerin 3 ekimde başlamaması olası mı?'' sorusunaysa ''Her şeyin tamamen açık olması gerektiğini düşünüyorum'' yanıtını verdi.
           YUNANİSTAN: TANIMADA ISRARLIYIZ
      Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yorgo Kumuçakos, "aday bir ülkenin bir AB üyesini tanımamasının Avrupa gerçeğine yabancı, kurumsal ve garip bir çelişki oluşturduğunu" söyledi.
      Kumuçakos, Fransa Başbakanı Dominique de Villepin'in yaptığı "Türkiye'nin Kıbrıs'ı (Rum) tanımaması halinde, AB ile müzakerelerin düşünülemeyeceği" yönündeki açıklamasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
      De Villepin'in açıklamasının "özel bir önem" taşıdığını kaydeden Kumuçakos, "Türkiye'nin içinde bulunmayı kendi seçtiği bu çelişkili durumun bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini defalarca söyledik. Bu noktadaki tutumumuzda net ve ısrarlıyız" dedi.
      Atina'nın, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasına ilişkin kararın alınacağı AB kurumlarında yapılacak değerlendirmelerde bu konuda son tutumunu alacağını belirten Kumuçakos, "Aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa perspektifini destekleyen tutumumuzu koruyoruz. Fakat, bu perspektif, AB'nin prensipleri, değerleri ve kuralları çerçevesinde gelişmelidir" diye konuştu.
       RUMLAR'DAN ÇERÇEVE BELGESİ'NE YENİ PARAGRAF
      Rumların, Türkiye’nin Kıbrıs deklarasyonuna tepki olarak Müzakere Çerçeve Belgesi’ne yeni koşullar koymaya hazırlandığı bildirildi. Rumların belgeye, "Müzakere sürecinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması gereklidir. Bu tanıma sürecinin uzaması müzakere sürecinin sağlıklı bir beklinde ilerlemesini tehlikeye sokacaktır" yolunda bir paragraf eklenmek istediği belirtiliyor.      ABHaber’e göre, Rumlar, Türkiye’nin Ankara Antlaşması’nı AB’nin yeni üyelerine genişleten Ek Protokolü imzalarken ilan ettiği Kıbrıs deklarasyonunu gerekçe göstererek AB Konseyi’nce onaylanması gereken Müzakere Çerçeve Belgesi’ne bir paragraf eklemek istiyorlar.
      Rumların belgeye ekletilmek istedikleri paragraf şöyle:
      "Müzakere sürecinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması gereklidir. Bu tanıma sürecinin uzaması müzakere sürecinin sağlıklı bir beklinde ilerlemesini tehlikeye sokacaktır".
           Rumları hangi ülkeler destekliyor?
      Rumlar, İngiltere’nin Newport kentinde 1-2 Eylül’de yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında gündeme getirecekleri söz konusu talep için Fransa, Avusturya, Hollanda ve Danimarka’dan destek aldıkları savunuyor.
      Rumların çerçeve belgesine eklenlemisini istedikleri önerilerin AB üyesi ülkeler arasında yapılacak pazarlıklardan sonra netleşeceği belirtildi.
      AB üyesi ülkeler, Türkiye’nin deklarasyonuna verilecek yanıt için Ağustos sonunda toplanaçak AB Daimi Temsilciler Komitesi Coreper toplantısında görüş birliğine ulaşmaya çalışacak.
      AB’nin Türkiye’nin deklarasyonuna cevap verip vermeyeceği, AB Komisyonu Hukuk Bürosu’ndan gelecek yanıta göre kesinlik kazanacak.
           AVUSTURYA: TÜRKİYE KIBRIS’I TANIMADAN AB ÜYESİ OLAMAZ
      Avusturya Başbakan Yardımcısı Hubert Gorbach da, Türkiye’nin Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanımaması halinde AB üyesi olamayacağını savundu.
      Türkiye’nin imzaladığı Gümrük Birliği Ek Protokolü ile birlikte yayımladığı deklarasyonuna ilişkin yazılı bir açıklama yapan Gorbach, "Türkiye’nin, sınırları devletler hukukuna göre belirlenmiş olan Kıbrıs’ı tanımadan AB’ye tam üye olmasının mümkün olmadığı" görüşünü savundu.
      Gorbach, açıklamasında, "Kıbrıs’ın (eğer) ve (ama) demeden tanınmasıyla Türkiye ileri doğru bir adım atmış olacaktır. Ancak bu son adım da olmayacaktır" ifadelerine yer verdi.
      AB içinde ekonomik ve siyasi bazı sorunların yaşandığı bir dönemde iç barışın ve işbirliğinin birlikte yaşamanın ilk koşulu olduğunu belirten Gorbach, "Türkiye’nin konumunu ve nereye gitmek istediğini somut olarak belirlemesi gerektiğini" kaydetti.
      Ek Protokol’ün imzalanmasıyla birlikte Kıbrıs deklarasyonunuN yayımlanmasını "olumsuz bir gelişme" olarak değerlendiren Gorbach, "Ankara’nın şu anda ipi germemesinin yararına olacağı" görüşünü dile getirdi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


IRAK'TA 7 AMERİKALI ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

ESKİ KRAL FAHD TOPRAĞA VERİLDİ

İRAN'DA OLAY, BAKAN MAHKEME'DE YARGIÇ'I ÖLDÜRDÜ
»  KARAMANLİS TÜRKİYE ZİYARETİNİ ERTELEDİ!
»  İRAN'DA AHMEDİNECAD DÖNEMİ YARIN BAŞLIYOR
»  İRAN KAFA TUTUYOR
»  FRANSA'DAN TÜRKİYE'YE:"MÜZAKERELERİ UNUTUN"!
»  ABD, YİNE 'EKÜMENLİK' DEDİ!
»  BUSH'TAN SENATO'YA BY PASS!
»  KİRALIK TECAVÜZCÜ
»  İNGİLİZ POLİSİ 2 KİŞİYİ DAHA GÖZALTINA ALDI
»  BUSH SENATO'YU BY-PASS EDEREK BOLTON'I RESMEN ATADI
»  BİR ARSADA 9 BEBEK CESEDİ BULUNDU
»  BİR ARSADA 9 BEBEK CESEDİ BULUNDU
»  İRAN, NÜKLEER FAALİYETİ 2 GÜN ERTELEMEYİ KABUL ETTİ
»  İTALYA'DA TERÖR KORKUSU
»  HATEMİ'DEN HİZBULLAH'A ÖVGÜ!!!
»  AB'DEN AIDS'E KARŞI MÜCADELEYE MADDİ DESTEK
»  FAHD'IN CENAZESİ YARIN
»  KRAL FAHD ÖLDÜ, YENİ KRAL ABDULLAH
»  İNGİLİZ ERKKEĞİ'NİN MEMELERİ BÜYÜYOR!
»  GAZETE İLANIYLA CANLI BOMBA ARANIYOR!
»  İŞSİZ KADINA LOTO'DAN BÜYÜK İKRAMİYE ÇIKTI
»  İNGİLİZLERE İSLAM'I ANLATTI...
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.