ABD'deki George Mason Üniversitesi öğretim görevlisi Prof.Dr. Loise Shelley, Rus mafyası ile ilgili çalışmalarını kamuoyu ile paylaştı. Shelley'e göre Rusya'da mafya irtibatı olanlar dokunulmazlık almak için siyasete girmeye çalışıyor.
Rus mafyasının diğer ülke mafyalarından farklı olarak kısa vade geliri düşündüğünü kaydeden uzman "Rus mafyası elde ettiği malı ilk fırsatta satmak istiyor. Yeterince tüccar değiller. Çin mafyası böyle değil. Onlar gelirlerini iyileştirmek ve ardından da ekonomik kalkınma için ulusal ekonomi ile entegre edebiliyor. Rus mafyası kısa vadede kazanmak istiyor. Bunun için de daha çok doğal kaynak ticareti yapıyorlar.Yasal olmayan yasalaştırılıyor" karşılaştırmasını yaptı.
Rus toplumsal bilincinde mafyanın yurtsever olduğu ve halkın düşmanlarına karşı mücadele ettiği gibi bir izlenim oluşturulmaya çalışıldığını kaydeden Amerikalı uzman, bunun mafyanın kendisi tarafından kurgulandığını savundu.
İkinci dünya savaşı öncesi Japon mafyasının da devlet yönetimi ile benzer ilişkiler içinde olduğuna dikkat çeken Shelley, "Amerikan mafyası da savaş sırasında limanların kesintisiz çalışması için devlete destek oldu. Mafyalar iktidarın işine geldiği sürece ayakta kalabiliyor. Tersi olduğu zaman yönetici elit mafyadan uzaklaşıyor" diye konuştu.
RUS MAFYASI KÜRESELLEŞTİ
Rus mafyasının küreselleştiğini, diğer mafyalara göre daha hızlı ve esnek değişim gerçekleştirebildiğine işaret eden Amerikalı uzman "Rus mafyası çıkan fırsatları iyi değerlendirdi. Muazzam paralardan yararlanarak sınırları aştı. Rus mafyası Sovyetler Birliği dağılmadan önce dünyaya yayılmaya başlamıştı. SSCB'nin dağılma sürecini etkinliğini artırma adına kullandı. Yeni coğrafyalarda etkinlik kurdu" değerlendirmesinde bulundu.
1981 yılında ilk kez Rus mafyası ile karşılaştığına dikkat çeken Shelley, bir ülkede mafya ile mücadele başladığı zaman, illegal grubun bir başka ülkede yapılanmasını güçlendirdiğine dikkat çekti. Amerikalı uzmana göre Rus mafyası hem içeride hem de dışarıda etkinliğini gün geçtikçe artırıyor.
Rus mafyasının diğer çetelere göre daha az tehlikeliği olduğunu savunan Shelley, ilginç tespitlerini şu şekilde sürdürdü: "MS-13 isimli Salvador mafya çetesi veya diğer çetelerle karşılaştırdığımız zaman Ruslar daha az tehlikeli. Çalışma tarzları Japon ve İtalyan mafyası ile farklı. Rusya'da geçmişte mafya ile bağlantılı olanlar şimdi dokunulmazlık kazanmak için siyasete girmeye çalışıyor. Oligarşinin mafya ile bağlantılı olduğu görülüyor. Bu eskisi kadar güçlü olmasa da işlemeye devam ediyor. Rus mafyasının kısa vadede etkisinin azalması beklenemez. Mafyayı yenmek için özgür bir basın, sivil toplum aktivitesi, iktidarının kanunu ve faaliyeti olan ve saygın bir mahkeme sistemi olması lazım. Böyle bir mahkeme sayesinde vatandaşlar sorunlarının adilce çözüleceği hususunda rahat hissetmeli"
Mafyanın Rusya'da devlet yapısının gelişmesine engel olduğunu kaydeden uzman, toplumun kötü alışkanlıklar kazanmasında illegal örgütlerin doğrudan etkili olduğunu savundu.