Orta vadede NATO'nun Kafkaslar'a girmesine engel olan ve ayrılıkçı iki bölge Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıyan Moskova bölgede oyunu yeniden kurmaya başladı. Washington'da iktidar değişim sürecini iyi değerlendiren Moskova yakın çevresi ile ekonomik ve siyasi alanda bağlarını kuvvetlendirdi. Küresel ekonomik krizden etkilenen Belarus, Kırgızistan, Ermenistan ve diğer müttefik ülkelere 7,5 miyar dolar kredi dağıttı. Ocak başında yaşanan doğalgaz krizinin alternatif boru hattı projelerini tetiklememesi için enerji kaynağı ülkelerle teması yeniledi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Özbekistan'a gerçekleştirdiği ziyaretle iki kat daha fazla Özbek gazını piyasa fiyatlarından almayı garanti etti.
Rusya yeni ABD başkanının önüne önemli test alanları oluşturdu. ABD'nin Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze savunma sisteminde doğrudan Rusya'yı ı hedeflediğini iddia eden Moskova Obama yönetimini geri adım atmaya yöneltecek projeler geliştirdi. Bir taraftan Avrupa'nın ortasına yerleştirilecek nükleer başlık taşıyabilen İskender füzelerinden geri adım atılacağı mesajı verilirken, diğer taraftan da Belarus ile ortak hava savunma anlaşması imzalandı. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko ile birlikte önceki gün anlaşmaya imza koyan Medvedev iki ülke güvenliğinin yeni bir seviyeye ulaştığını belirtti. Kremlin Minsk'le ilişkilerini 2 milyar dolarlık ucuz kredi ile pekiştirdi. Rusya Kafkaslarda da askeri alanda önemli gelişmelere imza atıyor. Ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya ile askeri işbirliği anlaşması imzalayan Moskova bölgedeki askeri çalışmalarını hızlandırıyor.
Rusya'nın son planı ise Orta Asya ile ilgili. Obama'nın Irak'taki savaşı Afganistan'a taşıyarak Taliban ve el-Kaide terör örgütleri ile mücadeleyi planlaması Moskova'da olumlu karşılandı. Rusya ,Afganistan'da sürdürülen mücadeleye sonuna kadar destek veriyor. Rusya NATO Büyükelçisi Dmitri Rogozin, ABD ve NATO'nun Afganistan'da başarılı olması için her türlü desteğin sağlanmasını istedi. Ancak Afganistan'daki savaş alanına 1,5 saat mesafedeki Kırgızistan ABD üssünün kapatılması ile ilgili gelişmeler Washington'da endişe ile karşılandı.
Moskova hükümeti doğrudan ilişkiyi reddetse de Kırgızistan'ın Rusya'dan aldığı 2 milyar dolarlık kredi karşılığında üssün kapatılmasına karar verdiği yorumları yapıldı. Kırgız Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'le birlikte basının karşısına çıkan Medvedev Afganistan'da terörle yürütülen mücadelede ABD ve NATO birliklerine destek vermeye hazır olduklarını açıkladı. Ancak bölgede ipleri eline Moskova'nın yeni ABD yönetimine açık bir mesaj vermeye çalıştığı değerlendirmeleri yapılıyor: "Afganistan'da başarılı olmak istiyorsanız Rusya ile işbirliği yapmak zorundasınız. Bunun için de NATO'nun genişlemesi projelerini askıya alın. Doğu Avrupa füze savunma sistemini de rafa kaldırın."
Rusya bir adım daha atarak KGAÖ ülkeleri ile NATO'nun alternatifini kurmak için ilk girişimi başlattı. GKAÖ ülkeleri dün hızlı müdahale kapasitesine sahip ortak barış gücü oluşturulması konusunda anlaşma imzaladı. Komuta merkezi Moskova'da olacak yeni birlik Rusya liderine göre en az NATO kadar etkin olacak. Bir taraftan Obama ile her türlü işbirliğine hazır olduğunu kaydeden Moskova diğer taraftan da tedbiri elden bırakmayarak kartlarını sağlam oynamaya devam ediyor.(star)