Rusya'nın İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda düzenlenen Yalta Konferansı'nın 60'ıncı yıldönümünü anacağı 9 Mayıs zafer günü kutlamalarına yetiştirileceği belirtilen heykel Rus sanatçıları ve entellektüelleri arasında hararetli tartışmalara neden oluyor.
1953 yılında ölen Stalin, 1956'daki Komünist Parti Kongresi'nde halefi Nikita Kruşçev'in yaptığı gizli konuşmada milyonlarca muhalifini öldürmek ve kendisinin putlaştırılmasını teşvik etmekle suçlanmış, 1960'lardan itibaren de Moskova'nın kamu alanlarındaki heykelleri kaldırılmıştı.
Müzisyen Nikolay Petrov şimdi böyle bir heykel yapılmasının Stalin'in kurbanlarına hakaret anlamına geleceğini düşünüyor:
''Tamamiyle masum on milyonlarca insanı yok eden, dünyanın bir numaralı suçlusu için yapılacak herhangi propaganda bence Stalin'in kurbanlarının mezarlarına tükürmekle aynı anlama gelir. Stalin'in kim olduğunu unutmayanların suratlarına tükürmek demektir.''
'Stalin heykeli hak ediyor'
İkinci Dünya Savaşı gazilerinden ve yazar Vladimir Karpov ise, savaş döneminde Sovyetler Birliği'nin lideri olan Stalin'in böyle bir heykeli hakkettiği görüşünde.
''Stalin savaşta başkomutandı ve onun liderliği altında çok büyük ve zor bir zafer kazandık. Şimdi bu gerçeği anlamayanlar, askeri konularda amatör olanlar ve yaşadığımız zorluklardan hiçbir fikri olmayanlar, Stalin hakkında her türlü yanlış suçlamada bulunuyorlar ve onu sadece baskı uygulayan bir adam olarak yansıtıyorlar. Bu tamamiyle yanlış. Stalin başkomutan olarak hem Poklonnaya Gora Tepesi'nde, hem de halkın istediği herhangi başka bir yerde heykelinin dikilmesini hakkeden bir kişi.''
Aktör Lev Durov ise Vladimir Karpov'un görüşlerine katılmıyor. Durov'a göre böyle bir heykelin yapılması tarihe hakaret etmekten başka birşey değil.
|
Rusya'da, Stalin'in heykelinin dikilmesini hakaret olarak yorumlayanlar var |
''Bence, böyle bir heykel dikilirse, bu hiçbir tarih bilgisine sahip olmadığımız ve tarihten hiçbir ders çıkarmadığımız anlamına gelir. Milyonlarca kişiyi öldüren bir kişinin nasıl heykelini yapabilirsiniz? Bu adam, kendisine sadık kalan ve birlikte devrimi gerçekleştiren bütün yoldaşlarının mezarlarını kazan kişidir.''
Roosevelt ve Churchill heykelleri
Moskova'daki Poklonnaya Gora tepesine Stalin'in heykelinin yanısıra, Yalta Konferansı'nın diğer iki aktörü, Franklin Roosevelt ve Winston Churchill'in heykelleri de yerleştirilecek.
Fakat Moskova belediyesinden bazı yetkililerin bu haberleri yalanladığı bildiriliyor.
1945 yılının Şubat ayında, müttefiklerin Nazi Almanyası'na karşı savaşı kazanmak üzere olduğu bir sırada düzenlenen Yalta Konferansı'nda Stalin, dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill, Almanya'yı Sovyet, Amerikan, İngiliz ve Fransız sektörlerine bölmek konusunda anlaşmaya varmışlardı. (bbc)