Akdeniz'in doğusunda artan Rusya varlığı, Soğuk Savaş döneminden bu yana bölgedeki en büyük donanma intikali olma özelliği de taşıyor. Her ne kadar Batılı yetkililer ‘Rusya'nın eskimiş donanması ile bir çatışmadan korkmadığını’ söylese de, Rusya'nın bu sulardaki varlığı patlamaya hazır olan bölgede yeni bir potansiyel tehlike kaynağı yaratıyor.
Bu takviye, Moskova'nın Suriye'nin geleceğiyle ilgili yürütülecek görüşmelerde elini güçlendirmek ve Orta Doğu'daki varlığını desteklemek için attığı bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca bu hamle Suriye'de bulunan on binlerce Rus’un takviyesini de kolaylaştıracak.
Wall Street Journal Türkiye’nin haberine göre, bu adım son zamanlarda tansiyonun daha da yükseldiği bir ortamda geldi. ABD'li yetkililer dün yaptıkları açıklamada İsrail'in, savaş gemilerine karşı kullanılan Yakhont füzelerini etkisiz hale getirmek için Suriye'ye yeni bir hava saldırısı düzenleyebileceğini söylemişti. Batılı ve İsrailli gizli servisler Rusya'nın son yıllarda Suriye'ye sattığını düşündükleri bu gelişmiş füzelerin birkaç gün içinde Hizbullah militanlarına verilebileceği yönünde uyarılarda bulunuyor. Rusya, İsrail'in geömişte Suriye'ye düzenlediği hava operasyonlarını şiddetli bir şekilde protesto etmişti.
SURİYE’YE HAVA SAVUNMA SİSTEMİ SATILABİLİR
Yakhont füzeleri bir saldırı sistemi. Moskova ise Batılı diplomatlara Suriye rejimine sadece savunma silahları sağlayacağını söylemişti. Ancak ABD ve İsrailli yetkililer uzun zamandır Suriye'nin mevcut silah stoklarından endişe duyuyor. Eğer bu silahlar Hizbullah veya diğer militan grupların eline geçer ise bu, bölgedeki İsrail ve ABD savaş gemileri için ciddi bir tehlike oluşturacak.
Öte yandan Rus Donanması ve Dışişleri Bakanlığı, savaş gemilerinin intikali konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Rusya, ABD'nin görevden ayrılmasını istediği Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad'a destek veriyor. İsrail ve ABD'nin karşı çıkmasına rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu hafta gelişmiş hava savunma sisteminin Suriye'ye satılmasını hızlandıracağı sinyalini de vermişti.
Rusya'nın haricinde Hizbullah ve İran da Esad'ın yanında yer alıyor. İsrail'in Suriye içine düzenlediği son hava saldırısında, Tahran'ın Hizbullah'a gönderdiği düşünülen füzeleri hedef alınmıştı.
Moskova ile Washington, Şam'ın da katılacağı bir uluslararası zirve yapılması konusunda uzlaşmış olsa da, bölgede tansiyonun bu kadar arttığı ve ABD ile Rusya'nın farklı tarafları desteklediği ortamda bu zirveden bir sonuç çıkacağı yönündeki beklentiler düşük.
Öte yandan Başbakan Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmenin ardından basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Barack Obama, "Suriye'deki zor durum ve sıra dışı şiddet ile mücadele için sihirli bir formül yok. Rusya'nın da yer alacağı Cenevre'deki görüşmelerden sonuç alınabileceğini düşünüyorum" dedi