Hedef, Rusya’yı eleştiren bloglar yazan ve fotoğraflar koyan ‘Cyxmyu’ takma adlı blog yazarıydı. Dünya basınının peşine düştüğü ‘Cyxmyu’ internet üzerinden Hürriyet’e konuştu: “Bazen takip edildiğimi düşünüyorum. Ama korkmuyorum.”
İNTERNETTE Rusya’yı eleştiren yayınlar yapan bir blog yazarının sayfalarına siber saldırı düzenleyip engellemeye çalışan Rus hackerlar, yaklaşık 300 milyon kullanıcısı bulunan facebook, twitter, livejournal ve blogger gibi ünlü siteleri bir günlüğüne bloke etti.
Rusya-Gürcistan savaşının yıldönümü kabul edilen 7 Ağustos’ta yapılan siber saldırının hedefi, Güney Osetya sokaklarında dolaşan Rus tanklarının fotoğraflarını yayınlayan ‘Cyxmyu’ takma adlı blog yazarını engellemekti.
İlk dijital mülteci
New York Times ve Daily Telegraph’ın peşinden koştuğu, internet otoritelerinin ‘İlk Dijital Mülteci’ diye tanımladığı ‘Cyxmyu’, yine internet üzerinden Hürriyet’e konuştu: “Fazla deşifre olmak istemiyorum. Zaten benim kim olduğumu tespit etmişlerdir. Bazen takip edildiğimi düşünüyorum. Ama korkmuyorum. Beni susturamayacaklar.”
Ekonomi profesörü
Rusya’nın özellikle Güney Osetya’daki politikalarını eleştiren blog yazarı 34 yaşındaki ‘Cyxmyu’, aslında ekonomi profesörü. Gerçek ismi ise Georgy Jakhaia. Georgy, Güney Osetya’dan sonra Gürcistan’ın ikinci ayrılıkçı bölgesi Abhazya’nın başkenti Sohum’dan Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e göçen bir mülteci. Birçok teknoloji yazarı ona “First Dijital Refugee” (İlk Dijital Mülteci) diyor. ‘Cyxmyu’ da, Sohum’un Kiril alfabesiyle yazılışı.
Facebook sustu
Rusya-Gürcistan Savaşı’nın yıldönümünde ses getirmek isteyen Rus hackerlar, ‘Cyxmyu’nun internetteki sayfalarını engellemeye çalıştı.
‘Cyxmyu’, ‘facebook, twitter, livejournal ve blogger’ gibi dünyaca ünlü sitelerin altyapısını kullandığı için de, Rus hackerlar bu sitelere saldırdı. Yapılan siber saldırılaro denli yoğundu ki, geniş önlemler alan siteler bile kilitlendi. ‘Cyxmyu’, bunu, Rusya Devleti’nin bu hackerları kurduğu siber orduda çalıştırmasına bağlıyor.
Siber savaş tehlikesi
ABD, Rusya, Çin ve Japonya dışında hiçbir ülkenin ‘Siber Savaş’ tehlikesinin farkında olmadığını savunan ‘Cyxmyu’, Hürriyet’e şu bilgileri verdi:
“En tehlikeli savaş aslında siber savaş. Teknolojik bilgiyi çok iyi kullanırsanız, güvenlik ağına girip bir ülkeyi çökertecek kadar bilgi alabilirsiniz. Çoğu ülkede bankacılık, sağlık, eğitim, hukuk, güvenlik, enerji işlemleri internete bağlı bilgisayarlar üzerinden yapılıyor. Bu bilgisayarlara ulaşırsanız yapabileceklerinizi bir düşünün.”
İlk siber savaş kurbanı Estonya
KAYITLARA geçen ilk siber savaş Nisan 2007’de Rusya ve Estonya arasında yaşandı. Estonya’nın başkenti Tallinn’deki Kızılordu Anıtı’nın kaldırılmasına Rus hackerlar siber saldırıyla karşılık verdi. 3 hafta boyunca Estonya’da hayat durdu. Çünkü sağlık, vergi, hatta otopark işlemleri bile internet üzerinden yapılıyordu. Bu sorun ülkeyi milyarlarca Euro zarara uğrattı.
‘En güvenlisi eski sistemler’
TÜRKİYE’deki e-devlet projelerinden bahsettiğimizde ‘Cyxmyu’, “Aslında herşey geçmişe dönecek. En sonunda en güvenli sistemin online olmayan sistemler olduğu anlaşılacak. İnternet sadece eğlence aracı olarak kalacak” diye konuşuyor.
ABD, güvenliği artırdı
‘Cyxmyu’nun üye olduğu sitelere saldırı yapıldığı gün, ABD Hazine Bakanlığı, İstihbarat Servisi, Federal Ticaret Komisyonu ve Ticaret Bakanlığı internet siteleri de hedef alındı. Bu kurumların siteleri kısmen ya da tamamen bloke oldu. Saldırı üzerine ABD, internet güvenliği ile ilgili çalışmalara ağırlık verme kararı aldı.
Türkiye siber ordusunu kurdu
TÜRKİYE’nin siber saldırılara uğrama ihtimaline karşı TÜBİTAK “Bilgisayar Olaylarına Müdahale Ekibi” kurdu. Ekipte bilgisayar uzamanları, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı ve Sayıştay’dan birer temsilci bulunuyor. Bu ekip TÜBİTAK (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) UEKAE’nin Tehdit Gözetleme Merkezi’nde kamu sistemlerine gelecek tehditleri gözetleyip olası saldırıları engellemeye