Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SİGARA'YA YASAK TAMAM, AMA 18 AY SONRA!
SİGARA YA YASAK TAMAM, AMA 18 AY SONRA!
 
Yasayla binalarının kapalı alanları ile kahvehane, birahane ve lokantalar da sigara yasağının uygulandığı yerler kapsamına alındı. Kahvehane, birahane ve lokanta gibi eğlence hizmeti veren işletmelerde sigara yasağı 18 ay sonra uygulanmaya başlanacak.
 
3.1.2008 - 19:39

AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl tarafından hazırlanan Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildi. Yasaya göre kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorları da dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok sayıda kişinin girebileceği binaların kapalı alanlarında tütün ve tütün ürünleri içilemeyecek. Taksiler dahil karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında sigara içilmesi yasak olacak. Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanları ile özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ve tütün mamülleri tüketilemeyecek.

YAŞLI BAKIM EVLERİ İLE RUH VE SİNİR HASTALIKLARI HASTANELERİNE ÖZEL BÖLÜMLER

Yaşlı bakım evleri, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde ve cezaevlerinde sigara içenlere özel bölüm ayrılabilecek. Otellerde sigara içilebilen odalar oluşturulacak. Spor salonları, stadlar ve seyir yerlerinde sigara bölümü oluşturulması zorunlu olmaktan çıkarılıyor. Şehirlerarası ve uluslararası denizyolu araçlarının güvertesinde sigara bölümü kurulabilecek.
Üretici firmaların ve ürünlerin isim, marka veya alametleri kullanılarak reklam ve tanıtım yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek. Film, dizi, müzik kliplerinde tütün ürünleri kullanılamayacak. 18 yaşını doldurmamış kişilere sigara satılamayacak. Sigaranın adet olarak satılması da yasak kapsamına alındı. Sigara paketlerinin üzerindeki uyarılar Türkçe yazılacak. Nargile de tütün ürünü kapsamında değerlendirilecek.

YASAĞA UYMAYAN İŞLETMELERE 5 BİN YTL'YE KADAR CEZA

Sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınması konusunda yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler, önce yazılı olarak uyarılacak. Uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ila 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.

Kamu hizmet binalarının kapalı alanları bu hükmün dışında olacak. Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL para cezası verilecek. Tütün ürünleri sektöründe faaliyette bulunan firmalar; ürünlerini bedelsiz olarak hediye vermeleri, indirimli satmaları, eşantiyon, promosyon veya yardım olarak dağıtmaları, ilan vermeleri, yetkili satıcı yerlerin dışında satış yapmaları halinde 50 bin YTL'den 250 bin YTL'ye kadar para cezasıyla cezalandırılacak. Görsel yayın yoluyla film, dizi ve müzik kliplerinde tütün ürünlerinin reklamının yapılması halinde yerel yayın yapanlara bin YTL ila 5 bin YTL, bölgesel yayın yapanlara 5 bin YTL ila 10 bin YTL, ulusal yayın yapanlara 50 bin YTL ila 100 bin YTL arasında idari para cezası verilecek.

LOKANTA, KAHVEHANE, BİRAHANE GİBİ İŞLETMELERE SİGARA YASAĞI 18 AY SONRA UYGULANACAK

Öte yandan, verilen bir önergeyle yasanın yürürlüğü 4 ay ertelenirken, özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelere sigara yasağının uygulanmasında geçiş dönemi için 18 ay süre verildi. Buna göre lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde sigara yasağı 18 ay sonra uygulamaya girecek.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"BU OLAYLAR BİZİM KARARLILIĞIMIZI ASLA GERİLETMEYECEK"

PATLAMA'DA 4 KİŞİ ÖLDÜ, 70'E YAKIN YARALI VAR

BAYKAL: "PATLAMA ÜZÜNTÜ VERİCİ"
»  DÜNYA BASINI PATLAMAYI FLASH HABER OLARAK DUYURDU
»  BBC: “DİYARBAKIR’DAKİ PATLAMANIN HEDEFİ ASKERİ ARAÇ
»  DİYARBAKIR'DAKİ PATLAMADAN İLK GÖRÜNTÜLER
»  DİYARBAKIR'DA PATLAMA,
»  SİGARAYI BIRAKTIRMA İLACI MİLLETVEKİLİNİN KABUSU OLDU
»  DTP'Lİ ÜÇER:"GERİLLALARA OPERASYONA KARŞIYIZ"
»  MİLLİ PİYANGO, İŞÇİ EMEKLİSİNE VURDU
»  EYYY ORDU! İSLAMCILARI SİZ GETİRDİNİZ...
»  YAĞCI PROFESÖRÜN MASKESİ'Nİ REHA MUHTAR DÜŞÜRDÜ
»  HEM YALANCI, HEMDE KÜSTAHLAR..!
»  TELEKOM SABOTAJCILARI ÇETECİLİKTEN YARGILANACAK
»  OTOMOBİLİN ALTINDA 20 METRE SÜRÜKLENDİ, BURNU KANAMADI
»  ECEVİT'İN YAZIŞMA ARŞİVİNİ İŞ BANKASI KİTAPLAŞTIRACAK
»  ELEKTRİKTE BEŞ SENİN İNTIKAMI ALINDI ZAM YÜZDE 20
»  "ASKER TEPELERE ÇIKSIN" SÖZÜNE TEPKİ
»  "TÜRKİYE TAAHHÜT'TE BULUNMADI"
»  SANAYİ BAKANLIĞI'NDA MÜSTEŞAR YARDIMCISINA DAYAK
»  "ÇALIŞAN KADIN ALDATIR" VAAZI'NA SORUŞTURMA
»  FİŞ VERMEYEN DE ALMAYAN DA YANDI
»  MECLİS'TE SİGARA TİRYAKİLERİ PANİKTE
»  TARAF'TA TARAFLAR KARIŞTI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.