Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
IMKB
10.644,000
ALTIN
2.498,740
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SABAH'A 355 BİN YTL ÖRTÜLÜ REKLAM CEZASI
SABAH A 355 BİN YTL ÖRTÜLÜ REKLAM CEZASI
 
Reklam Kurulu, 3 ayrı yayında örtülü reklam yapıldığı gerekçesi ile Sabah Gazetesi’ne toplam 355 bin 152 YTL idari para cezası verdi Reklam Kurulunun 10 Temmuz’da yaptığı 142. toplantısında değerlendirdiği dosyalara ilişkin kararlar, kamuoyuna duyuruldu. Sütaş’a "Sütaş Babymix" reklamlarında tüketiciyi yanlış yönlendirdiği gerekçesi ile 109,8 bin YTL idari para cezası verilirken, THY, "1 avroluk uçuş" reklamı için reklamı durdurma cezası aldı.
 
1.8.2007 - 15:24
      Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye ait Sabah Gazetesi’ne, değişik zamanlarda yayımlanan yazılarda, bir kozmetik ürünü, bir masaj koltuğu ve bazı puro markalarının örtülü reklamlarının yapıldığı gerekçesi ile, ayrı ayrı 59 bin 192 YTL idari para cezası ve reklamı durdurma cezaları verildi. Ancak, gazetenin daha önce de örtülü reklam nedeniyle idari para cezası alması nedeniyle, para cezalarının 2 katı, 118 bin 384’er YTL olarak uygulandı. Böylece, Sabah Gazetesi’ne, Reklam Kurulu’nun son toplantısında toplam 355 bin 152 YTL idari para cezası verilmiş oldu.
      Kurul, DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş’ye ait Kanal D logosu ile yayın yapan televizyon kanalına ve MNG TV Yayıncılık A.Ş’ye ait TV 8 logosu ile yayan yapan tv kanalına ise örtülü reklamlar dolayısıyla, söz konusu reklamları durdurma cezası verdi.
      Yeni Gazete İletişim Yayıncılık San. ve Tic. Ltd. Şti. sahipliğindeki Hakimiyet adlı yerel gazetede yayınlanan bir haberde örtülü reklam yapıldığı gerekçesi ile şirkete, reklamı durdurma yanında 5 bin 919 YTL idari para cezası verildi.
     
     "TÜKETİCİYİ YANLIŞ BİLGİLENDİREN İFADELER"
      Reklam Kurulu, Sütaş-Bursa ve Havalisi Pastörize Süt ve Süt Mamülleri Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından üretilen "Sütaş Babymix" markalı ürünlerin ambalajlarında ve broşürlerinde "sade yoğurt için beyan edilen Kalsiyum, Vitamin B2 ve Vitamin B12 bilgilerinin yanlış ve yüksek gösterildiğini", elmalı yoğurt için, "günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 74’ünü karşılamayı garanti eder", sade yoğurt için, "günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 100’ünü karşılamayı garanti eder" ifadelerinin ise mevzuata uygun olmadığını belirledi. Tüketiciyi yanlış bilgilendirilirken, "bu ürününün özellikle bir doktor tarafından bütün annelere öneriliyor olmasının annelerin bebek beslenmesi konusunda yanlış uygulamalara neden olabileceği" gerekçesi ile firmaya 54 bin 913 YTL para ve reklamı durdurma cezası verdi.
      Ancak, firmanın "Sütaş Büyümix" isimli ürün nedeniyle daha önce idari para cezası almış olması nedeniyle, para cezası 2 katı, 109 bin 826 YTL olarak uygulanacak.
      Tuzcuoğlu Petrol Ürünleri ve Yağ Sanayi Ticaret Ltd. Şti. tarafından üretilen "Olips Mısır Yağı" ve "Olips Ayçiçeği Yağı" markalı ürünlerin ambalajlarında yer alan HACCP Hijyen Belgesi ve ISO 9001: 2000 Kalite Yönetim Belgesi ifadelerinin de gerçeği yansıtmaması nedeniyle, firma hakkında anılan reklamları durdurma ve düzeltme cezası verildi.
      British American Tobacco The Netherlands B.V’nin İstanbul Şubesi tarafından Ankara, İstanbul, İzmir illerindeki satış noktalarında "Kent" markalı tütün mamullerinin ışıklı stand, ışıklı pano kullanılarak yapılan tanıtım faaliyetlerinin mevzuata aykırı bulunması nedeniyle, firmaya 5 bin 491 YTL idari para ve reklamı durdurma cezaları uygulanacak. Firmanın kendine ait iki sigara markasının tanıtımı nedeniyle daha önce bir kez daha para cezası alması nedeniyle, idari para cecası iki katı, 10 bin 982 YTL olarak uygulanacak.
      Imperial Tobacco Tütün Ürünleri Satış ve Pazarlama Anonim Şirketi tarafından satılan "Klasik" ve "Davidof" markalı tütün mamullerinin geçen yıl sonunda yapılan reklamları da mevzuata aykırı bulunarak firmaya 5 bin 491 YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verildi
     
     "1 AVROLUK UÇUŞ"
      Türk Hava Yolları A.O’nun "12, 13, 14 Şubat 2006 tarihlerinde İstanbul çıkışlı tüm yurtdışı uçuşlarda, birlikte uçan iki kişiden birinin uçuş ücretinin 1 Avro" olacağı belirtilen reklamlarında, "kampanyanın sınırlı sayıda koltuk için geçerli olduğu bilgisinin verilmediği, vergi ve harçların hariç tutulduğu fiyatların teşhir edildiği" tespit edildi.
      Kurul, Türk Hava Yolları A.O hakkında bu reklamları durdurma cezası verdi.
     
     GÜZELLİK MERKEZLERİNE CEZA
      Kurul, son toplantısında, tanıtımlarında yanıltıcı ifade ve bilgilere yer veren çok sayıda güzellik merkezine de reklam cezası verdi.
      Arte Güzellik Merkezi, Likya Estetik ve Güzellik Merkezi Tic. Ltd. Şti, Sofiya Güzellik Merkezi Kozmetik Alet ve Ürünleri San. ve Tic.
      A.Ş, Demiderm Mak. Med. ve Güz. Mrk. San. Tic. İth. İhr. Ltd. Şti, Derma Hair, Özel Form Fizik Tedavi ve Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti’ne tanıtımlarında yanıltıcı ifadeleri kullanmaları nedeniyle 5 bin 491’er YTL idari para cezası uygulanacak.
      Armamed Saç Ekimi ve Estetik Cerrahi Merkezi Ltd. Şti, Transmed Saç ve Kozmetik Cerrahi Kliniği Ticaret Ltd. Şti, Essi Özel Eğitim Öğretim İthalat İhracat Turizm Sağlık ve Kozmetik San. ve Tic. Ltd. Şti’ne reklamları nedeniyle 59 bin 192 YTL, Doğan Estetik Hizmetleri Turizm ve Saç Ekimi Tic. Ltd. Şti’ne 54 bin 913 YTL idari para cezası verildi.
      Mevzuata aykırı reklamları nedeniyle, Mesoestetik Sağlık ve Estetik Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti’ne 5 bin YTL, Realist Özel Sağlık Hizmetleri Tıbbi Cihazlar İnşaat Turizm Tic. ve San. Ltd. Şti’ne 5 bin 919 YTL idari para cezası verildi.
      Artımed Sağlık Estetik Hizmetleri Merkezi Ltd. Şti, EMO Optik Tic. San.
      Ltd. Şti ve Star Optik de reklamlarını düzeltecek.
     
     BELGELENEMEYEN REKLAM İFADELERİ
      Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş’ye ait "Domestos" adlı temizlik ürününün çeşitli tarihlerde, değişik televizyon kanallarında yayınlanan reklamlarında kullanılan "5 kat daha uzun ömürlü hijyen" ifadesine ilişkin olarak firma tarafından gönderilen belgelerin, inceleme konusu reklamlarda yer alan iddiaların ispatı niteliğindeki bilimsel bilgi ve belgeler olmadığı belirlenirken, Kurul, firmaya, reklamları durdurma ve 59 bin 192 YTL idari para cezası verdi.
      Alarko Carrier Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye ait "Toshiba" marka klimanın reklamında kullanılan ifadelere ilişkin firma tarafından gönderilen belgelerin de, inceleme konusu reklamda yer alan iddiaların ispatı niteliğindeki bilimsel bilgi ve belgeler olmadığı kaydedilerek, firmaya 59 bin 192 YTL idari para cezası verilmesi uygun bulundu.
      Mavi Bilişim Bilgisayar ve Yazılım Ltd. Şti. tarafından düzenlenen "Notebook (Dizüstü Bilgisayar) satın alınması karşılığında 4 GB’lik bir Flash Belleğin 4 dolara satın alınabileceğine" dair kampanyaya ait reklamlarda, " flash belleğin 4 dolarlık fiyatının dizüstü bilgisayar alımına bağlı olduğu" istisna bilgisine yer verilmemesi nedeniyle, firmaya, 59 bin 192 YTL idari para cezası uygulanacak.
     
     TURİZM
      Atlas Turistik Servis ve Yatırım Ltd. Şti’ne, yayınlanan reklamlarda, gerekli belgeleri olmadığı halde Riva Oteller Grubu’na ait yedi otelin tamamının 5 yıldızlı otel olarak tanıtması nedeniyle, reklamları durdurma ve 10 bin 982 YTL idari para cezası verildi.
      İstanbul ili Beyoğlu ilçesinde faaliyet gösteren Elite Hotel de, 4 yıldızlı olmasına karşın "(4 ) yıldızlı otel" ibaresi kullanmaya son verecek.
      Pelid Art Otel’e de, işletme belgesi olmamasına karşın "3 yıldızlı otel" olarak tanıtım yapması nedeniyle 5 bin 919 YTL idari para cezası verildi.
     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İKİ YAZAR İKİ AYNI OLAY BİRİ İÇERİDE DİĞERİ DIŞARIDA

MEHMET GÜLER, VATAN İLE ANLAŞTI

GAZETECİ ERGÜN POYRAZ TUTUKLANDI
»  CEM UZAN'IN STAR'INA GÖZALTI
»  RUSYA'DA MUHALİF GAZETECİYİ AKIL HASTANESİNE ATTILAR
»  SABAH GAZETESİ TARAFSIZMIŞ!
»  AKP KAZANDI,YAZARLIĞI BIRAKTI
»  'MUSA'NIN ÇOCUKLARI'NIN YAZARI GÖZALTINA ALINDI
»  UZAN'DAN AHMET HAKAN'A TAZMİNAT DAVASI
»  ''BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ 2007'' ÖDÜLLERİ VERİLDİ
»  İMF İLE TAMAM MI DEVAM MI KARARI
»  ''NTV'NİN ÇITIR SPİKERİ''!
»  CANLI YAYINDA MUHTIRA KAVGASI
»  SEÇİMLERDEN KAÇ GAZETECİ GALİP ÇIKTI?
»  AKP'NİN BAŞARISI ABD BASININI ÇOK SEVİNDİRDİ
»  SEÇİMLERİ 216 YABANCI GAZETECİ İZLEDİ
»  VE YILMAZ ÖZDİL SON YAZISINI YAZDI
»  YILMAZ ÖZDİL SABAH GAZETESİN'DEN İSTİFA ETTİ
»  KİM NE DERSE DESİN ÖSS KALKACAK
»  TRABZON GAZETECİLER CEMİYETİNDEN ERDOĞAN'A TEPKİ
»  SABAH'TA SKANDAL BİTMİYOR
»  ERDOĞAN: "EMİN ÇÖLAŞAN'DAN BIKTIM"
»  HANGİ KÖŞE YAZARI, HANGİ PARTİYE ?
»  AYDIN DOĞAN'DAN ŞOK OPERASYON
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.