Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,6516
EURO
37,1630
IMKB
10.105,000
ALTIN
3.162,270
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SADECE TV İÇİN 3 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ PARASI ÖDÜYORUZ
SADECE TV İÇİN 3 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ PARASI ÖDÜYORUZ
 
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim görevlisi Prof. Dr. Ahmet Rumeli, Türkiye'nin enerjiyi verimli kullanamadığına dikkat çekerek, ülkenin sadece televizyon için 3 milyar dolarlık enerji parası ödediğini söyledi.
 
18.1.2009 - 23:05
Kahramanmaraş'ta, Mado tarafından 'Elektrik Enerjisi ve Türkiye' konulu bir konferans düzenlendi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'ndeki konferansın açılışında konuşan Mado Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Kanbur, firma olarak bir yandan üretime ve istihdama katkı sağlamaya devam ettiklerini, bir yandan da eğitim ve sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirdiklerini ifade etti. Enerjinin dünyanın vazgeçilmez ürünü olduğunu ve Türkiye'nin bu konuda çok daha fazla çalışması gerektiğini
kaydeden Kanbur, "Geleceğimiz olan çocuklarımıza daha güvenli ve huzurlu bir ülke bırakmak istiyorsak enerji yatırımlarımıza önem vermeliyiz. Bugün dünyaya baktığımız zaman yaşanan gerilimlerin ana nedeni enerji olarak görülüyor. Dolayısıyla enerji stratejimizi çok iyi belirlemeliyiz" diye konuştu.
Konferansa konuşmacı olarak katılan ODTÜ öğretim görevlisi Prof. Dr. Ahmet Rumeli ise, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye 2008 yılında 198 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretmiştir. Bu enerjinin yüzde 48'i doğalgazdan, yüzde 7'i ithal kömürden, yüzde 17'si ise hidroelektrikten üretilmektedir. Bu da gösteriyor ki ülkemiz elektrik enerjisinde yüzde 50 dışa bağımlıdır. Türkiye kendi doğal kaynaklarından yeterince istifade edememektedir. Aslında doğalgazdan elektrik
enerjisi üretmek uygun değildir. Eğer bir ülke enerjide dışa bağımlı ise o ülkenin durumu hiçte iç açıcı değildir. Türkiye ne yapıp edip enerjide dışa bağımlılıktan kendini kurtarmalıdır" dedi.
Türkiye'de çok büyük hidroelektrik potansiyeli olmasına rağmen bunun çok azının kullanıldığını anlatan Rumeli, "Türkiye'de toplam kurulu güç 42 bin megavattır. Doğalgaz bunun yüzde 13'ünü oluşturmaktadır. Biz daha henüz nükleer enerji ile tanışmış değiliz. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarımız var ama bunlardan da faydalanamıyoruz" diye konuştu.
Bir ülkenin kişi başına tükettiği enerjinin o ülkenin kalkınmışlığını da gösterdiğini dile getiren Rumeli, "2006 yılında Türkiye'de kişi başına tükettiği enerji miktarı 2 bin 357 kilovat saattir. Hala dünya ortalamasının altındayız. Meselâ; Japonya'da bu rakam 8 bin 320 kilovat saat. Yaklaşık bizim 3 katımız. Eğer biz çağdaş teknik düzeyi yakalamak istiyorsak bu rakama erişmemiz lazım. Bizim Japonya'yı yakalamamız için kurulu gücümüzü en az 3 katına çıkartmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda elektrik enerjisi açığı ile karşılaşacağı görüşünü savunan Rumeli, şöyle devam etti:
"Bu açık giderek büyüyecektir. Açığı kapatmak için de yatırım yapmak zorundayız. Her yıl ortalama 5 milyar dolarlık yatırım yapmamız gerekiyor. Eğer bunu yapamazsak dışardan doğalgaz almaya mecburuz ve buna da her yıl 40 milyar dolar ödemek zorunda kalacağız."
Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin elektrik enerjisini verimli kullanamadığını, israf ettiğini aktaran Rumeli, Türkiye'nin ürettiği enerjinin neredeyse yüzde 25'ini kayıp ve kaçak yoluyla kaybettiğini ifade etti. "Elektrik enerjisinde kaçak; sadece Türkiye'ye mahsus bir kavramdır" diyen Rumeli, "Bizde hem teknik kayıp var hem de kaçak çok. Türkiye'nin 2007 yılında kayıp ve kaçak yoluyla kaybettiği enerji miktarı 3.7 milyar TL'dir" şeklinde konuştu.
Enerjide yaşanan israf konusunda çarpıcı misâl veren Rumeli, şunları söyledi:
"2007 yılındaki istatistiklere göre Türkiye'de 45 milyon televizyon var. Televizyonun ortalama gücünü 90 watt olarak ele alırsak ve yaptığım ankette bir evde ortalama 12 saat televizyon kullanılıyor. Türkiye sadece televizyonun elektrik enerjisi için 3 milyar dolar para ödüyor. Türkiye ürettiği elektrik enerjisinin yüzde 10'nunu televizyonda harcıyor. Sanayide kullandığı enerjinin yüzde 20'sini televizyonda kullanıyor. Fırat havzasında bulunan santrallerin ürettiği enerjinin yüzde 77'si televizyonda
kullanılıyor. Televizyonun ne kadar israf kaynağı olduğu ortaya çıkıyor. Televizyon elektrik enerjisini aşırı israf etmekte. Her gün 2 saat televizyon izlemekten vazgeçsek yılda 500 milyon dolarlık tasarruf edebiliriz.".


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MEMUR EMEKLİLERİNE ZAM

ARAÇ MUAYENESİNDE GERİYE DÖNÜŞ YOK

GAZDAN SONRA ELEKTRİKTE DE RUSLARA BAĞIMLI OLDUK
»  İŞSİZLİKTEKİ KORKUNÇ BOYUT
»  PERAKENDE DEVİ BATTI,30 BİN KİŞİ DAHA İŞSİZ KALDI
»  HYUNDAİ,BU ARACI TAM TÜRKLERE GÖRE ÜRETTİ
»  DOĞALGAZ FATURASI, EMEKLİ MAAŞINA DAYANDI
»  HURDA ARAÇLAR KIYMETE BİNDİ
»  TMSF GARİPOĞLU GRUBU İLE EK PROTOKOL YAPTI
»  MERKEZ'DEN ŞOK İNDİRİM
»  HİÇ BU KADAR İŞSİZİMİZ OLMAMIŞTI!
»  BAKAN'DAN EROTİK ISNMA ÖNERİSİ
»  SİZ ERGENOKON'A BAKARKEN ZAMLARI HİSSETMEDİNİZ BİLE
»  "KÖTÜNÜN KÖTÜSÜNE HAZIR OLUN"
»  YABANCILAR YAZLIKLARINI SATIYOR
»  TÜSİAD: "HER TÜRLÜ DOKUNULMAZLIK KALDIRILMALI"
»  BAKAN UNAKITAN'DAN KRİZLE İLGİLİ TEDBİRLER
»  YALÇINTAŞ 300 BİN TÜCCARA YENİDEN BAŞKAN ADAYI
»  İŞSİZLİK ORANINDA HIZLI ARTIŞ
»  MEMUR'UN YEMEK BEDELİ ARTTI
»  IMF'DEN ÇOK KÖTÜ UYARI
»  KREDİ ALMAK İÇİN BEKLEYİN
»  İŞSİZ'E MÜJDE DE FOS ÇIKTI
»  İTHALAT AZALDI, CARİ AÇIK DÜŞTÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.