"Sev Kardeşim", "Hayat Bayram Olsa", "Beyaz Ülke", "Gerçek Nerde?", "Açıl Susam Açıl", "Ve Ağlıyorum", "Varlar Yoklar", "Dön Artık", "Sev Yeter ki", "Dünden Bugüne", "Sessiz Bir Yer" gibi şarkılarıyla tanınan Şenay Yüzbaşıoğlu, hayatını kaybetti.
4.1.2013 - 19:09
''Sev kardeşim'' şarkısıyla tanınan Şenay Yüzbaşıoğlu, hayatını kaybetti.
Şenay Yüzbaşıoğlu 62 yaşında Gümüşsuyu’ndaki evinde vefat etti. Sev Kardeşim şarkısıyla milyonlara ismini duyuran Yüzbaşıoğlu aylardır ağabeyiyle yaşadığı evinden çıkmıyordu.
Ünlü şarkıcının cenazesi yarın öğle namazında Dolmabahçe Camii’nde kılınacak öğlen namazının ardından defnedilecek.
EŞİNİ KAYBETTİKTEN SONRA HAYATA KÜSMÜŞTÜ
1951 yılında İstanbul'da doğan Şenay müziğe profesyonel olarak, 1969'da Erkan Özerman'ın keşfi olarak onun Ankara'da açtığı ‘Anahtarlı Bulvar’ adlı bir gece kulübünde başladı. Şenay aynı yıl, daha sonra İstanbul Gelişim Orkestrası adını alacak Şerif Yüzbaşıoğlu, Salim Ağırbaş, Atilla Özdemiroğlu, Selçuk Başar, Uğur Başar, Garo Mafyan, Asım Erken'den kurulu orkestranın İlhan Kayral'la birlikte iki solistinden biri oldu. Daha sonra Şenay'ın orkestra partneri Neco oldu ve orkestraya Onno Tunç, Cengiz Teoman, Aşkın Arsunan, Atilla Şereftuğ, Erdal Kızılçay gibi müzisyenler katıldı. 1971'de orkestra şefi Şerif Yüzbaşıoğlu ve Şenay evlendi.
işte o eşsiz şarkı:
Sev Kardeşim - Şenay
Bak kardeşim
Elini ver bana
Gel kardeşim
Neşe getirdim sana
Al kardeşim
Ye, iç, gül, oyna
Sar kardeşim
Kolunu boynuma
Sev kardeşim
Canım feda yoluna
Tap kardeşim
Tüm insanlara
Dünyaya geldik bir kere
Kavgayı býrak her gün bu şarkımı söyle
Sevdikçe güler her çehre
Amaçlar hep bir olsun
Kalpler birlikte
Dünyaya geldik bir kere
Kavgayı bırak her gün bu şarkımı söyle
Sevdikçe güler her çehre
Mutluluklar bir olsun
Acı birlikte
Şenay Yüzbaşıoğlu Kimdir?
Şenay müziğe profesyonel olarak, 1969'da Erkan Özerman'ın keşfi olarak onun Ankara'da açtığı ‘Anahtarlı Bulvar’ adlı bir gece kulubünde başladı. Dönemin en iddialısı olan bu klüpte daha önce Dario Moreno, Tülay German, Ruhi Su, Doğan Canku, Esin Afşar ve Emel Sayın (pop şarkıcısı olarak) sahne almıştı. Şenay aynı yıl, daha sonra İstanbul Gelişim Orkestrası adını alacak Şerif Yüzbaşıoğlu, Salim Ağırbaş, Atilla Özdemiroğlu, Selçuk Başar, Uğur Başar, Garo Mafyan, Asım Erken'den kurulu orkestranın İlhan Kayral'la birlikte iki solistinden biri oldu. Daha sonra Şenay'ın orkestra partneri Neco oldu, orkestraya Onno Tunç, Cengiz Teoman, Aşkın Arsunan, Atilla Şereftuğ, Erdal Kızılçay gibi müzisyenler katıldı. Bu arada orkestra şefi Şerif Yüzbaşıoğlu ve Şenay evlendiler. 1971'de müziklerini basit bulduğu için pek gönüllü olmadan ama aranjmanların sözlerini de yazarak "Benim Olursan/Sev Kardeşim" adlı plağı doldurur. Plağın B yüzündeki Sev Kardeşim patlar, hem yılın şarkısı seçlir, hem de Şenay'a yılın şarkıcısı ödülünü getirir. 1972'de aynı ödülleri bu kez de "Hayat Bayram Olsa/Nen Var Canım Kardeşim?" ile alır.
İki yıl içinde Türk popunun en ünlü kadın yıldızlarından biri olur. 1970'lerin en onemli Turkce pop şarkıcılarından. Sev Kardeşim, Hayat Bayram Olsa, Beyaz Ülke, Gerçek Nerde, Açıl Susam Açıl, Ve Ağlıyorum, Varlar Yoklar, Dön Artık, Sev Yeter Ki, Dünden Bugüne, Sessiz Bir Yer gibi pek çok hit 45'lik yaptı. Dönemin pop müzik şarkıcılarının aksine, sözlerini kendi yazdiğı şarkılarında aşk-meşkten degil, humanist konulardan bahseder daha aydın bir çizgi korurdu. Fiziksel görünümü de donemin alaturka, yırtmaçli, ağır makyajlı popçularından farklıydı, uslu bir punk havalı sürrealist bir görüntüsü vardı. Zaten gazinolarda çok az çalıştı, genelde müzik hayatını plak ve konserlerle sürdürdü ve magazinden uzak durdu.
Bülent Ecevit'in "Karaoğlan" lakabıyla büyük zafer kazandığı seçimlerden önce, mitinglerde Ecevitten önce sahne alır Sev Kardeşim ve Hayat Bayram Olsa'yı söylerdi. Siyasi mitinglerde sahne alan ilk sanatçıdır. Bir dönem humanist şarkı sözleri TRT tarafından solcu bulundu ve Selda Bağcan, Cem Karaca, Melike Demirağ, Fikret Kızılok, Bülent Ortaçgil vb'le birlikte kara listeye alındı. Spilt, Spot, Apollonia, Altın Orfe, Atina, Yamaha, Tokyo gibi pop müzik festivallerine Perhaps One Day, Let In The Light gibi şarkılrla katıldı, aldığı 7 ödülle uluslararası festivallerde en çok ödül alan pop müzik şarkıcısı oldu.
Türkiye'ye gelen bazı caz sanatçılarına vokal yaptı. Günümüz kliplerinin ataları sayılacak şarkı üzerine kısa filmleri İzzet Öz, ilk Diskovizyon, Sihirli Lamba gibi televizyon programlarında Şenay ve Seyyal Taner için çekti. 1975'de ilk Turkiye Eurovision elemelerinde sözlerini kendi yazdığı Selçuk Başar bestesi "Umut" adlı şarkıyla finale kaldı; diger finalistler Nilüfer, Füsun Önal, Esin Afşar, Gökhan Abur, Cahit Oben, Semiha Yankı, Ali Rıza Binboğa, Uğur Akdora, Atilla Atasoy, İskender Doğan, Yeşim, Yeliz ve Serter Bağcan'dı. Ama eşi Şerif Yüzbaşıoğlu juride olduğu için, dedikodulara mahal vermemek için yarışmadan çekildi. Nilüfer'in seslendirdiği Nino Varon bestesi olarak katılan "Boşver" de orjinal beste olmadığı anlaşılınca diskalifiye edildi. 1980'de Ajda Pekkan'in Eurovision temsili için ısmarlanan ve Turkiye finalinde 2. olan Şerif Yüzbaşıoğlu'nun hüseyni makamındaki bestesi "Olsam"ın demo kaydını o okur ve bu yorum Pekkan'ın yorumundan daha çok beğenilir.
Rumuzla katılınan yarışmalarda, özellikle açık gırtlakla yorumladıkları şarkılardaki sesleri, sık sık popüler müziğin bir başka deha bestecisi Ergüder Yoldaş şarkılarıyla tanınan Nur Yoldaş'la karıştırılır. Uzun yıllar Şerif Yüzbaşıoğlunun aranjeleriyle Coco Cola'nın Türkiye cıngıllarını seslendirdi, uc kez dunyada yılın Cola cıngılları değerlendirmesinde birinci oldu. İlk LP'sini ingilizce sözlü Wish, Who Are You?, When Grass Is Gold gibi şarkılarla Bulgaristanda çıkardı. Türkiye'de ilk ve tek LP'si Şenay adıyla çıktı, Honki Ponki, Çirozname, Dalkavuk, Kent Yaşamı, Şarkılar, Doy Doy Doy Doymadım, Bir Gün O Yok Diyecekler gibi şarkılar yer aldı. Disco funk soudundaki plak yılın en çok satan plağı oldu ve Şenay yine ön plana geçti. Honki Ponki ingilizce sözlerle Hollanda, Japonya, Belçika, Fransa, Almanya gibi ülkelerde, "Honky Ponky" ismiyle 45'lik oldu.
Ve Beyaz Kelebekler'in "Sen Gidince"sinden sonra Avrupa listelerine giren ikinci Türk plağı oldu, üçüncüsü de Barış Manço'nun "Nick The Chapper"idir. O dönem başta Ajda Pekkan pek çok pop şarkıcısının Avrupa'da çıkan plakları hüsranla sonuçlanmıştı. Ama yeni bir çıkış yakaladığı dönemde, Aydın Esen, Harun Kolçak, Fatih Erkoç, Şenova Ülker, Levent Altındağ gibi iyi müzisyenlerden oluşan Karma adlı bir orkestra kurup konserlere başlayacakken, 1981'de Türkiyenin en önemli müzik adamlarından orkestra şefi, aranjör ve besteci Şerif Yüzbaşıoğlu'nu kaybedince bir daha toparlanamadı. 1981'de eski orkestra arkadaşı Selçuk Başar'ın ısrarıyla onun "Bigudi" alı şarkısını seslendirdi ve Eurovisionda finale kaldı, ama devam edemeyecegini açıklayıp şarkıyı Neco'ya devretti, sonuçta kadın şarkısı olduğu için "Bigudi"yi Füsun Önal seslendirdi ve Türkiye 2. si oldu. 1982'de Aydın Esen'in zorlamasıyla onun Eurovision için hazırladığı "Müzikle Yaşam" isimli şarkıyı seslendirip finale kalır ama yine devam edemeyecegini belirtip çekilir, Aydın Esen de yarışmaya başka bir şarkıcıyla devam etmek istemediği için şarkısını yarışmadan çeker; 1984'de Almaya'da punk-rock Grand-Prix yarışması gibi aldığı bazı tekliflerle harekete geçme kararı alsa da kendini toparlayıp dönüş yapamadı. Aralıklarla caz şarkıcısı olarak bir kac kulüp çalışması yapar ama hem bu sırada kadın olarak uğradığı tacizler, hem de üç kez Ülkücüler'in saldırısına uğraması, eşini kaybettikten sonra bozulan psikolojik yapısını iyice bozar.
Ağır psikolojik sorunlar yaşar. Kendini tümden soyutlar ve Sev Kardeşim ve Hayat Bayram Olsa şarkıları her bayram çalınan bir kült olsa da fiziğini, kendisini tümden unutturmayı başarır. 1993'de Aydın Esen, Erdal Kızılçay, Eser Taşkıran gibi müzisyenlerin desteğiyle Mevlana'nın şiirlerinin İngilizce çevirilerine fusion tarzıyla bir demo hazırlar. EMI Ingilere'den "ok" alan album, Turk EMI'nin başındaki Yeşil Giresunlu'nun engellemesiyle karşılaşır, bazı kulisler sonucu Kültür Bakanlığı da ekonomik desteğini çekince, Şenay yeniden kapanır ve kendini soyutlar. Popüler olduğu dönemde de pek sosyal bir karaktere sahip olmayan Şenay, kendini yaziya ve Salvador Dali etkisinde sürrealist yağlı boya resme verir. Son donemlerde pek cok eski şarkıcının şarkıları CD'lerde toplanırken, bir dönemin ayrıksı şarkıcısı ve usta yorumcusu Şenay'ın hitleri hala toplanmamiştir. Oysa hem Türkçe, hem İngilizce üç albume yetecek kaydı vardır.
45'likleri [değiştir]
"Ayrılalım Ağlamadan/Sil Gözyaşlarını" 1968 - Pathe Plak
"Sen De İç Benimle/Sakla Kimse Görmesin" 1968 - Pathe Plak
"Sil Gözyaşlarını/Ayrılalım Ağlamadan" 1969 - Columbia Plak
"Çapkın Adam/Beni Sevmekten Korkma" 1970 - Columbia Plak
"Benim Olursan/Sev Kardeşim" 1971 - Sayan Plak
"Nerdeyiz?/En Buyuk Şansın Yaşıyor Olmak" 1972 - Sayan Plak
"Hayat Bayram Olsa/Nen Var Canım Kardeşim" 1973 - Coşkun Plak
"Beyaz Ülke/Gerçek Nerede?" 1974 - Diskotür Plak
"Açıl Susam Açıl/Ve Ağlıyorum" 1975 - Diskotür Plak
"Varlar Yoklar/Dön Artık" 1976 - Kent Plak
"Sessiz Bir Yer/Dünden Bugüne" 1977 - Kervan Plak
"Honki Ponki/Honkey Ponkey" 1980 - CNR (Hollanda)
"Honki Ponki/Honkey Ponkey" 1981 (Japonya)
"Honki Ponki/Honkey Ponkey" 1981 - Philips Records (Fransa)
"Honki Ponki/Honkey Ponkey" 1981 - Turkola (Almanya)
LP'leri [değiştir]
"World Populer Song Festival '71" - Yamaha (Japonya) - karma album: Martine Clemenceau, Tsunehiko Kamijo, Michele Torr gibi şarkıcılarla)
"World Populer Song Festival '73" - Yamaha (Japonya) - karma album: Akiko Kosaka, Gilda Giuliani, Shawn Philips gibi şarkıcılarla)
"Golden Orpheus '75" - Balkanton (Bulgaristan) -karma album: Renzo D'Anglo, Don Mercedes, Konca Markes gibi şarkıcılarla)
"World Populer Song Festival '76" - Yamaha (Japonya) - karma album: Franco & Regina, Sandy, Mary Cristy gibi şarkıcılarla)
"Şenay" 1978 - Balkanton (Bulgaristan)
"Şenay" 1980 - EMI (Türkiye)
KAYNAK:http://www.gazetea24.com/haber/senay-yuzbasioglu-hayatini-kaybetti-senay-yuzbasioglu-neden-oldu-senay-yuzbasioglu-nasil-oldu-senay-yuzbasioglu-kimdir-senay-yuzbasioglunun-hayati-ve-eserleri_16481777.html
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Sinan Ateş suikastı soruşturmasında aralarında eski MHP Milletvekili ...
ANKET
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.