Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SARKOZY BU GECE AB DÖNEM BAŞKANI OLUYOR
SARKOZY BU GECE AB DÖNEM BAŞKANI OLUYOR
 
AB dönem başkanlığını bu gece yarısı Slovenya’dan devralacak Fransa’nın bu görevinde en çok önem vereceği üç konudan ikisinde Türkiye’nin kararları belirleyici olacak.
 
1.7.2008 - 00:15

Fransa, 6 ay sürecek AB dönem başkanlığı görevinde, öncelikle AB’nin yeni anayasası Lizbon Anlaşması’nın İrlanda’daki referandumda reddedilmesinin doğurduğu krizden çıkış yolunun belirlemeye çalışacak. Fransa’nın önemli diğer iki gündem maddesi de AB-NATO işbirliğinin geliştirilerek AB savunmasının güçlendirilmesi ve “Akdeniz İçin Birlik” projesinin geniş katılımla hayata geçirilmesi.

Diplomatik kaynaklar, Fransa’nın AB-NATO işbirliğinde ve Akdeniz İçin Birlik projesinde istediği sonuçlara ulaşmasının büyük ölçüde Türkiye’ye dayandığını belirtirken, AB enerji politikasının başarısında da Türkiye’nin önemini artırdığına dikkati çekiyor.

Uzun yıllardır Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikasıyla (AGSP) ve NATO’yu rakip yapılar olarak gören, ikisi arasında mesafenin korunması gerektiğine inanan Fransa, Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte bu politikasını büyük ölçüde değiştirerek, NATO ile işbirliği yoluyla Avrupa savunmasının güçlendirilmesi çizgisine geldi.

AB-NATO işbirliğinin ilerletilmesine desteğini her fırsatta tekrarlayan Türkiye, AB üyesi olmadığı halde AB misyonlarına en çok katkı yapan ülkeler arasında. Bu yüzden NATO müttefiki Türkiye’ye Avrupa savunmasında da söz hakkı verilmesi gerekiyor.

AKDENİZ İÇİN BİRLİK SORUSU
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin en başta Türkiye’nin AB üyeliğine alternatif gösterdiği Akdeniz Birliği önerisi, “Akdeniz İçin Birlik” adını aldı. Projenin “AB genişleme politikasının Akdeniz ülkelerini ilgilendiren boyutunun (Türkiye, Hırvatistan, Arnavutluk, Karadağ ve Bosna Hersek) tamamlayıcısı olması gerektiği” vurgulanarak, Türkiye’nin AB üyeliğine alternatif olma iddiası kesin dille reddedildi.

Türkiye’nin Akdeniz İçin Birlik projesine katılımını sağlamak isteyen Fransa da AB üyeliğine alternatif getirmedikleri konusunda çeşitli düzeylerde güvenceler verdi. Şu ana kadar Akdeniz İçin Birlik projesine katılıp katılmayacağını açıklamayan Ankara, AB belgelerinin son şeklini almasını bekliyor.

55 Fransız vekilden Türkiye bildirisi

Diplomatik kaynaklar, Akdeniz İçin Birlik projesinde Türkiye’yi ikna edememesi durumunda Fransa’nın Akdeniz’in güneyindeki ve doğusundaki ülkeleri iknada çok zorlanacağını belirtiyor.

FRANSA’NIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK SORUN: LİZBON ANLAŞMASI
Öte yandan Fransa’yı meşgul edecek konuların arasında, AB’nin yeni anayasası Lizbon Anlaşması’nın İrlanda’daki referandumda reddedilmesine rağmen ne zaman uygulamaya gireceği belirsizliğinin ortadan kaldırılması bulunuyor.

AB üyesi ülkeler, daha önce Lizbon Anlaşmasının 2009 yılı başında yürürlüğe girmesi konusunda uzlaşma sağlamıştı. Geçerlilik kazanması için tüm üye ülkelerde onaylanması gereken yeni anayasanın referandum yolunu seçen tek ülke İrlanda’da reddedilmesi bu hedefi zora soktu. Bununla birlikte AB içindeki Fransa-Almanya ekseni, 2009 hedefinin korunması için ısrarını sürdürüyor.

TÜRKİYE MÜZAKERELERİNİ ENGELLEMEYECEĞİZ
Bu arada rekor kıran petrol ve doğal gaz fiyatları nedeniyle enerji konusunun da dönem başkanlığı görevinde Fransa’yı zorlaması bekleniyor. Fransa’nın, Nabucco gibi AB’nin enerji arzını çeşitlendirecek ve dolaylı olarak fiyatları düşmeye zorlayacak projelerde de Türkiye ile yakın çalışması gerekecek.

Fransız üst düzey yetkilileri, yaptıkları açıklamalarda, Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıksalar bile, tam üyelik müzakerelerini engellemeyecekleri sözünü verdi.

Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerinde, “sermayenin serbest dolaşımı”, “enerji” ve “eğitim ile kültür” konulu 3 faslın daha Fransa’nın dönem başkanlığı sırasında açılması bekleniyor. “İstihdam ve sosyal politikalar” ile ilgili faslın açılmasının da gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Fransa, daha önce, doğrudan AB üyeliğini çağrıştırdığı için, ortak mali ve ekonomik politikaları içeren beş faslın açılmasını veto etmişti. Fransa’da Türkiye’nin tam üyeliğine karşı çıkanların dönem başkanlığı boyunca bu üç faslın açılmasını engellemek için lobi yapmaları bekleniyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EYFEL KULESİ'NE ÖZEL AB IŞIKLANDIRMASI

İRAN DÜŞMAN ASKERLERİ İÇİN MEZAR KAZIYOR

SON MODEL FERRARİ İSTANBUL'DA TEST EDİLDİ
»  ARI TIR'I DEVRİLDİ 12 MİLYON ARI FİRAR ETTİ
»  İMF GERÇEĞİNİ YÜZÜMÜZE VURAN YABANCI PROFESÖR
»  DENİZLERDEKİ ACAYİP BALIKLAR
»  İRAN'DA BİNA ÇOKTÜ, 20 KİŞİ ÖLDÜ
»  BİR YILDA 400 BİN KİŞİ SİGARAYI BIRAKTI
»  "OBAMA, BENİM POPOMU ÖPSÜN"
»  TÜRKİYE, FİİLİ LİVATA'CI ENVER'E KAPIYI GÖSTERDİ
»  BUSH'TAN İRAN'A GİZLİ OPERASYON
»  KAMERUN'DA CEZAEVİNDEN KAÇMA GİRİŞİMİ , 16 MAHKUM ÖLDÜRÜLDÜ
»  "ABD PEJAK'LA İLİŞKİDE" İDDİASI
»  JAPONLAR'DAN 42 GB'LIK SÜPER DVD
»  HACKERLER BİLGİSAYARINI PORNOYLA DOLDURDU
»  BU KADININ AYAĞINI YIKAYIP SUYUNU İÇİYORLAR
»  GÖKTAŞI DEĞİL UFO KAZASIYDI..!
»  BİLİMADAMLARINI ŞOK EDEN DOMUZ
»  İNGİLİZ KİLİSESİ:"İÇ ÇEKİŞMEYİ BIRAKIP İSLAM'LA UĞRAŞALIM"
»  IRAK'TAN TÜRKİYE'YE JEST
»  RENAULT ELEKTRİKLİ VE HİDROJENLİ ARABASINI TANITTI
»  İRAN'IN NÜKLEER TESİSLERİNİ YOK ETMEK İÇİN BİR YILIMIZ VAR
»  GÜNEY KORE'DE ABD ETİNE HAYIR İSYANI
»  İMAM'DAN ŞOK FETVA: KIZLAR 1 YAŞINDA EVLENEBİLİR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.