Geminin Kuzey Kore tarafından batırıldığı raporunun yayınlanmasının ardından Kuzey Kore kendilerine herhangi bir yaptırım uygulanması halinde bunu savaş nedeni sayacaklarını açıklamıştı. Güney Kore de komşusuna ticari yaptırım uygulamakla kalmadı aynı zamanda Kuzey Kore sınırında tatbikat yaptı. Çin ise iki ülke arasındaki gerilimi düşürmek için diplomatik çaba harcıyor.
Güney Kore donanmasına ait bir geminin batırılmasından sorumlu tutulan Kuzey Kore ordusu alarm durumuna geçirildi.
GÜNEY KORE'DEN TEHLİKELİ TATBİKAT
Güney Kore'de bulunan Kuzey Koreli bir sığınmacı grubunun açıklamasına göre, Kuzey Kore Ulusal Savunma Bakan Yardımcısı O Kuk-Ryol, Kuzey Kore lideri Kim Jong-il'in geçen perşembe günü orduya alarm durumuna geçme talimatı verdiğini belirtti.
Kuzey Kore'de, ordunun yanı sıra sivil örgütler de alarm durumuna geçirildi ve büyük gösteriler düzenlenmesi talimatı verildi.
GÜNEY KORE'DEN KARŞI ATAK
Bugün Kuzey Kore lideri Kim Jong-il'in 20 Mayıs'ta orduya savaşa "hazır ol" emri verdiği ortaya çıktı. Güney Kore de atağa geçerek başkent Seul'un 45 kilometre güneyinde askeri tatbikat başlattı. Güney Kore ordusu, olası kimyasal silahlarla saldırıya karşı alınacak önlemleri de askeri tatbikatta uyguladı.
BM'DEN GÜNEY KORE'YE DESTEK
BM genel sekreteri Ban Ki-moon da, Güney Kore yönetiminin bir donanma gemilerinin Kuzey Kore tarafından batırıldığı yönündeki şikayetinin, BM Güvenlik Konseyi'nce alınacak gerekli önlemler yoluyla karşılıksız bırakılmayacağına inandığını söyledi.
BM'nin New York'taki merkezinde konuşan Genel Sekreter Ban Ki Moon, Pyongyang yönetiminin bu olayla bağlantısını gösteren çok sayıda kanıt bulunduğunu söyledi.
ÇİN DİYALOG ÇAĞRISI YAPTI
Güney ile Kuzey Kore arasında tansiyonun yükselmesinin ardından devreye giren Çin, krizin çatışmayla değil diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, Kore yarımadasında barış ve istikrarın devam etmesinin bütün tarafların yararına olduğunu söyledi. Çin, bölgede barışı zedeleyecek herhangi bir girişime izin vermeyeceğini de açıkladı.
GEMİ 26 MART'TA BATIRILMIŞTI
Uluslararası bir soruşturma komisyonunun raporuna göre, 26 Mart'ta Kuzey Kore deniz hududu yakınlarındaki Baengnyeong adası açıklarında 46 donanma mensubunun öldüğü Güney Kore savaş gemisinin batmasına, Kuzey Kore denizaltısından atılan torpido sebep oldu.
Kuzey Kore ise raporu yalanlayarak, Seul'u sahte kanıtlar üretmekle suçladı ve iki ülkenin savaşın eşiğinde olduğunu açıkladı.