Yenice'ye bağlı Çiçekli köyü yakınlarında 21 bin 600 metrekare alanda sadece gül yetiştiriciliği yapan Naturel Tarım Ürünleri Üretim ve Pazarlama Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Cem Şahbaz, sektördeki arz ve talep dengesizliğinin her geçen yıl yoğunlaştığını söyledi.
Sadece kendi firmalarının yıllık 3 milyon adet üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Şahbaz, satışların doruk noktaya ulaştığı sevgililer gününde uçakla nakliye maliyetinin yüksek, karayolu ile sürenin uzun olması ve işçi ücretleri ve kış aylarındaki ısıtma giderleri nedeniyle ihracat yapma şansı bulamadıklarını, bunun yerine yurt içine yoğunlaştıklarını ifade etti.
Şahbaz, bu yıl sevgililer gününe az bir süre kalmasına karşın beklenen taleple karşılaşamadıklarını anlatarak, şunları söyledi:
'Sıkıntıların tamamı bir arada toplanınca ortaya sektör işletmecileri açısından kötümser bir tablo çıkıyor. Geçen yıla oranla gülün toptan fiyatını yaklaşık yüzde 10 oranında aşağıya çektik. 20 adetlik bir demet gül toptan şu an 2,10 YTL. Bu özel günde piyasada satış fiyatı İstanbul'da 10, Anadolu'daki illerimizde 5 YTL'yi bulacak. Yani üreticilerin değil, perakende satışı yapanların kar ettiği tabloyla karşılaşıyoruz.'
TÜRKİYE'DE ÇİÇEK KÜLTÜRÜ
Şahbaz, Türkiye'de çiçek kültürünün Avrupa ülkelerine göre çok az geliştiğini söyledi.
Avrupa'da hemen her evde haftanın 7 günü vazoda çiçek görmenin mümkün olduğunu belirten Şahbaz, Türkiye'de ise özel günlerin dışında benzer tabloyla karşılaşmanın mümkün olmadığını ifade etti.
Perakende satışı yapanların bir çiçekten beklenenin çok üzerinde kar edebilme hırsının da çiçek kültürünün gelişmesini engellediğini savunan Şahbaz, 'Avrupa ülkelerinde pazarlarda bile çiçek satıldığını görebiliyorsunuz. Çünkü perakende satış fiyatı, bizdeki gibi yüzde 500 ve yüzde bin oranında kar edilecek kadar yüksek değil. Kestiğimiz güllerin ne yazık ki yüzde 20'si çöpe gidiyor, yaptığımız işin tadını alamıyoruz' dedi.