Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2530
EURO
37,5775
IMKB
8.930,000
ALTIN
2.887,130
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SEÇİLİR SEÇİLMEZ DÜNYAYA REST ÇEKTİ!!
SEÇİLİR SEÇİLMEZ DÜNYAYA REST ÇEKTİ!!
 
İran'da cumhurbaşkanı seçilen Ahmedinecad, nükleer programlarını sürdüreceklerini ve ilerlemek için ABD'ye ihtiyaçları olmadığını söyledi. Dünya kaygılı
 
26.6.2005 - 16:30

Mahmud Ahmedinecad, düzenlediği basın toplantısında, ''İran'ın barışçı nükleer teknolojisinin, İran gençliğinin bilimsel başarılarının bir sonucu olduğunu'' belirterek, barışçı nükleer teknolojiye enerji amacıyla tıbbi ve tarımsal amaçlarla ve bilimsel gelişme için ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Bir soru üzerine Ahmedinecad, ''ulusal çıkarları korumak kaydıyla AB ile nükleer görüşmeleri sürdüreceklerini'' söyledi.

İran'ın gelişme yolunda ilerlediğini belirten Ahmedinecad, ülkesinin bu yolda ABD ile ilişkiye ihtiyacı olmadığını da kaydetti.

ARAP ÜLKELERİYLE İYİ İLİŞKİLER İSTEDİ

İran'ın yeni cumhurbaşkanı seçilen muhafazakar Mahmud Ahmedinecad, Arap ülkeleriyle iyi ilişkiler istediğini söyledi.

Ahmedinecad, Suudi gazetesi Okaz'a verdiği demeçte, İsrail dışında, tüm Arap ülkelerine elini uzatacağını belirtti.

İranlıların ''düşman halk'' olmadığını söyleyen Ahmedinecad, ''Elimi, İsrail hariç herkese uzatacağım, herkesle ilişkileri geliştirmeye çalışacağım'' dedi.

Komşusu Irak'la 8 yıl savaşan İran'ın Körfez ülkeleriyle de gergin ilişkileri bulunuyordu, ancak bu ilişkiler 1997'de Muhammed Hatemi'nin seçilmesiyle gelişme yoluna girmişti.

AHMEDİNECAD AÇIKLAMALARI

İran'da önceki gün 2. turu yapılan 9. cumhurbaşkanlığı seçimini kendisi din adamı olmamasına karşın en tutucu din adamından bile daha muhafazakâr olduğu belirtilen Mahmud Ahmedinecad'ın ezici bir çoğunlukla kazanması, farklı tepkilere neden oldu. AB, insan hakları, nükleer program ve diğer konularla ilgili gelişmelere açık "her türlü İran hükümetiyle çalışmaya hazır olduğunu" açıklarken, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frattini, kaygısını dile getirerek, "Yeni cumhurbaşkanı Ahmedinecat’tan insan hakları ve nükleer silahlanma konusunda net sözler bekliyoruz" dedi. İsrail ise, Ahmedinecat’ın seçilmesinin uluslararası toplum için büyük sorunlar doğuracağını öne sürdü.

"İRAN'LA DİYALOĞU DONDURMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ KALMAYABİLİR"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, İran’daki cumhurbaşkanlığı seçiminin reformcu kanadın yenilgisi, muhafazakar kanadın galibiyetiyle sonuçlanmasını kaygıyla karşıladı.

Seçimi Mahmut Ahmedinecat’ın kazanmasını, AB’nin ticari alanda İran’la başlatmış olduğu görüşmeler açısından bir risk olarak niteleyen Frattini, "Reformcu kanat kaygı verici bir yenilgiye uğradı. Yeni cumhurbaşkanı Ahmedinecat’tan insan hakları ve nükleer silahlanma konusunda net sözler bekliyoruz. Ama şayet olumsuz bir yanıt gelirse, AB’nin İran’la diyaloğu dondurmaktan başka çaresi kalmayabilir" dedi.

AB Komisyonu’nda başkan yardımcılığının yanı sıra Özgürlük, Adalet ve Güvenlikten sorumlu üyelik görevini de yürüten Frattini, İtalyan gazetelerinden La Repubblica’da bugün yayımlanan demecinde, İran’daki cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları konusunda ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu.

"Haşimi Rafsancani’nin seçimi kaybetmesi bizleri tedirgin etmektedir" diyen Frattini, Ahmedinecat’ın ciddi bir sınavla yüz yüze olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Şimdi, temel hakların sağlanmasının bayraktarlığını yapmaktan vazgeçemeyiz. Sabık Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ile gelecek Eylül ayında bu konuda bir görüşme yapılması konusunda mutabakat sağlamıştık. Bu, Ahmedinecat için gerçek bir sınav olacaktır: O randevuyu iptal etmesi durumunda, global bir müzakere yolunda ilerlemek karmaşık hale gelecek."

Frattini, İran’la nükleer silahlanma konusundaki pazarlıkların geleceğine ilişkin soruyu ise şu sözlerle yanıtladı: "Ahmedinecat ilk beyanatlarında oldukça sert çıktı. İran’ın nükleer sanayiye sahip olabileceğini ama bunun sivil mi yoksa askeri amaçlı mı olduğunun incelenebileceğini söyledi. Tahran’la ticari sektör konusunda görüşmeler başlatmıştık. Ama global bir uzlaşı olmaksızın mutabakata varılamaz. ABD’yle ilişkilerini düzeltmeleri lazım." Frattini, Ahmedinecat’ın "İslam devriminin arılığına geri dönmek lazım" biçimindeki beyanatı konusunda ise "İran’ın kadın hakları konusunda neler diyeceğine bakacağız. Recm cezalarının uygulanmasının sürdürülmesini kabul edemeyiz. İslam geleneğine saygılıyız ama tektanrıcı dinlerin tümü insan hayatının kutsal olduğunu yazıyor. Bu, AB için ise vazgeçilemeyecek bir ilkedir" dedi.

Franco Frattini, Ahmedinecat’tan olumlu sinyaller gelmesi durumunda, AB’nin ABD ile İran arasında arabuluculuk yapabileceğini sözlerine ekledi.

İSRAİL: BÜYÜK SORUNLARA NEDEN OLACAK

İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, İran’da aşırı muhafazakar Mahmud Ahmedinecad’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesinin uluslararası toplum için büyük sorunlar doğuracağını öne sürdü.

Peres, yayımladığı bildiride, "Seçim sonucunun, aşırılık yanlılığı, konvansiyonel olmayan silahlar ve Batı’dan uzaklaşma gibi tehlikeli konuların devam edeceğini gösterdiğini ve bunun dünya için büyük sorunlara neden olacağını" belirtti.

"Cumhurbaşkanlığı seçiminin bazı aşırılık yanlılarını birbirine kattığını" ifade eden Peres, "Seçimin özgür ve demokratik olarak nitelendirilemeyeceğini" savundu.

Bu arada, İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisi Amos Gilad, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, "seçim sonucunun İran’daki reform ve değişikliklere ilişkin süreci bozacağını" söyledi.

Gilad, "Ahmedinecad’ın başa gelmesi, tüm dünya için tehdit teşkil eden ülkedeki aşırılık tehlikesini güçlendirecek" diye konuştu.

ABD, İNGİLTERE, FRANSA, RUSYA NASIL BAKIYOR?

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Joanne Moore, “Seçimlerin sona ermesinin ardından, İran’ın, Ortadoğu’da esen özgürlük ve demokrasi rüzgarlarının dışında kaldığı yönündeki görüşümüzü değiştirecek, herhangi bir şey görmedik'' açıklamasını yaptı. Aralarında kadınların da bulunduğu bir çok adayın seçime girmesine izin verilmemesini eleştiren Moore, temel yanlışlıklar bulunduğunu vurguladı. Nükleer programla ilgili net açıklama yapılması çağrısında bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ise seçimde uluslararası standartlara göre, ciddi kusurlar bulunduğunu söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Dusto-Blazy ise seçimlerin ardından İranlı yetkililerin nükleer programlarıyla ilgili olarak Avrupa ile yürüttükleri müzakereleri sürdüreceğini umduğunu belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ahmedinecad’ı kutlayarak ülkesinin İran’la nükleer işbirliğini uluslararası anlaşmalara bağlı kalarak geliştirmeye hazır olduğunu söyledi.

İRAN: ÖNYARGILI OLMAYIN

İran Dışişleri Bakanlığı, Batı'dan, cumhurbaşkanlığına yeni seçilen muhafazakar Mahmud Ahmedinecad konusunda önyargılı olmamasını isteyerek, ülkenin nükleer politikasının değişmeyeceğini bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, haftalık basın toplantısında, dış politikalarında çok büyük bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Asefi, ''Uluslararası gerginliğin yumuşatılması üzerine kurulu politikalarının kesinlikle devam edeceğini'' belirterek, makro politikalarının değişeceğini sanmadığını ifade etti.

Sözcü, ''Nükleer görüşmelerin, anlaşmayla oluşturulan makro politikalarının bir parçası olduğunu'' söyleyerek, ''Cumhurbaşkanını değiştirmek, bunu değiştirmez'' dedi.

''Avrupalılar Ahmedinecad'a güvenmek ister ya da istemez. Bu onların sorunu. Ancak bence ona güvenmeliler ve ona karşı önyargılardan kaçınmalılar'' diyen Asefi, ''Avrupalıların, Ahmedinecad programını açıklayıncaya kadar, itimat, hoşgörü ve sabırlı olması gerektiğine inandığını'' da ifade etti.

MUHAFAZAKARLARA GÖRE "ZAFER", REFORMCULAR İSE SUSKUN

İran’da, 24 Haziran Cuma günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları muhafazakarlar tarafından "zafer" olarak nitelendirilirken, reformcular sessiz kalmayı tercih ediyorlar.

Bugünkü gazetelerde seçim sonuçlarına ilişkin ayrıntılı değerlendirmeler yer aldı. Seçimin galibi Mahmud Ahmedinecad’ı destekleyen muhafazakar gazeteler, "büyük bir zafer" olarak nitelendirdikleri sonuçlardan memnun olduklarını ifade ederken, reformcu gazeteler, sonuçlara ilişkin değerlendirme yapmadı.

Günlük Şark gazetesi, "Tahran Belediye Başkanı İran’ın 6. Cumhurbaşkanı Oldu" başlığını kullanırken, İtimad gazetesi, "Reformcuların Suskunluğu" manşetine yer verdi.

Gazetelerde yer alan yorumlarda, hiç kimsenin devrimin birinci neslinden Ali Ekber Haşimi Rafsancani karşısında ikinci nesil bir yönetici ve belediye başkanının galip geleceğini tahmin etmediği ifade edildi.

Reformcuların seçim sonuçlarına ilişkin sessizliği ise sonuçlara karşı bir "itiraz" olarak değerlendiriliyor.

Gazete haberlerine göre, muhafazakar Ahmedinecad karşısında yenilgiye uğrayan ılımlı muhafazakar Rafsancani, seçimlerde devlet imkanlarının kullanıldığını ve "organize şekilde" seçimlere müdahale edildiğini öne sürdü.

Seçim kampanyaları sırasında hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili olarak "görevlerini yapmayan hakimlere değil, Allah’ın mahkemesine" başvuracağını söyleyen Rafsancani, "Umuyorum ki seçilen cumhurbaşkanı üstlendiği büyük sorumluluğun üstesinden gelebilsin ve verdiği sözleri tutsun" dedi.

Gazete haberlerinde, Ahmedinecad’a, yoksul şehirler ve özellikle Tahran’ın güneyinden oy çıktığı vurgulanırken, bunda, Ahmedinecad’ın seçim öncesinde verdiği "maaşları yükseltme, zam yapmama, bazı ürünlerin fiyatını indirme, adaletsizlik ve yolsuzlukla mücadele etme" vaatlerinin etkili olduğu belirtildi.

Bu arada, bu sabah İmam Humeyni’nin türbesini, Humeyni’nin torunu Hüccetülislam Hasan Humeyni ile ziyaret eden Ahmedinecad, burada yaptığı konuşmada, "Buraya, İmam’a (Humeyni) onun yolunda devam edeceğime söz vermek ve ondan yardım istemek için geldim" dedi.

Hedefinin eksikleri ortadan kaldırmak ve toplumun ilerlemesini sağlamak olduğunu dile getiren Ahmedinecad, "Ben halkın hizmetçisiyim. Şimdi rekabet zamanı bitti, dostluk zamanı başladı. Hepimiz el ele vererek, ülkenin imarı için birlikte çalışalım" diye konuştu.

Ahmedinecad, cumhurbaşkanlığı görevini Muhammed Hatemi’den 3 Ağustos’ta devralacak.





Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İRAN'DA 'SARIKSIZ HUMEYNİ'DÖNEMİ

BUJLGARİSTAN'DA TÜRKLER ANAHTAR PARTİ OLDU

"TECAVÜZCÜLER HADIM EDİLSİN"!!
»  İSLAM ÜLKELERİ'NİN GÜNDEMİN'DE İRAN VAR...
»  İRAN'DA MUHAFAZAKARLAR KAZANDI
»  JAPONLARIN YENİ YİYECEĞİ BALİNA BURGER
»   ÇİN'DE SEL FELAKETİ 536 ÖLÜ!!
»  İNGİLİZ KADIN ASKERE CİNSEL TACİZ
»  TARIK AZİZ, SADDAM HÜSEYİN'İN ALEYHİNE TANIKLIK YAPMAYACAK
»  İRAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN İKİNCİ TURU İÇİN SANDIK BAŞINDA
»  BERLUSCONI'NİN 'PLAYBOY CAZİBESİ' DİPLOMATİK KRİZE NEDEN OLDU!..
»  RUM GEORGİU KKTC'DE İLTİCA İSTİYOR...
»  YUNAİSTAN'DA 4,3 ŞİDDETİN'DE DEPREM MEYDANA GELDİ...
»  ABD, IRAK'TAN ÇEKİLME KONUSUNDA TAKVİM VERMİYOR
»  ABD'DE CAMİ'Yİ YAKMAK İSTEYEN KİŞİYE 14 YIL HAPİS
»  ÇİN'DE SELLER CAN ALDI, 80 KİŞİ ÖLDÜ 700 BİN KİŞİ EVİNİ TERKETTİ...
»  TERÖRE, BELÇİKA KRİTERİ!!
»  KAÇIRILAN KIZI ARSLANLAR KURTARDI
»  İSPANYA'DA ZORUNLU 'KILIBIK' YASASI!!!
»  RİCE'NİN SURİYE BASKISI DEVAM EDİYOR...
»  AFGANİSTAN'DA 40 TALİBAN MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ
»  İRAN, İNTERNEt'i EN ÇOK SANSÜRLEYEN ÜLKE!
»  ARAPLAR RİCE'Yİ TERSLEDİ...
»  RUMLAR KKTC'Yİ SAF DIŞI BIRAKMAK İSTİYOR...
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.